Yerli akıllı telefon hamlesi
Akıllı telefon teknolojisinin gelişmesi ile birlikte birçok ülke, ithal akıllı telefon markalarına alternatifler üretmeye çalıştı. Türkiye’de 2013 yılında Turkcell ile birlikte ilk yerli telefon hamlesini yapmaya girişti.
Yine aynı dönemlerde piyasaya giren, ABD lisanslı ama Türk şirketi olan General Mobile ise GM Discovery modeli ile ilk yerli telefon olma iddiasıyla karşımıza çıktı. Turkcell ise T40 modelini 2013 yılının Ağustos ayında tanıtmıştı.
asasas
Ancak T40 yerli akıllı telefon, uygun fiyatına karşın 480 x 800 piksel gibi çok düşük bir çözünürlüğe sahipti. Tasarım ve konfigürasyon açısından Türk mühendislerinin emeği olan model ne yazık ki Türkiye’de değil Çin’de ZTE tarafından üretiliyordu. Türkiye’de ise Turkcell mühendisleri donanımsal olarak hazır olan telefonu yazılımsal anlamda eklemeler yapıyordu.
Telefonun o dönemde en ilgi çekici özelliği ise iş profili için kullanılan ayrı bir profilin T40 ile kullanılabilmesiydi. Dokunmatik hissi çok da iyi olmasa da, ilk olma özelliği T40 ve sonrasında çıkan Turkcell telefonları için önemli bir satış başarısı getirdi. Buna karşın akıllı telefonun tamamen Türkiye’de üretilmesi planları başarıya ulaşamadı.
GM Discovery
General Mobile tarafından Türkiye’de üretilen bu ilk yerli akıllı telefon Discovery, markanın en çok talep gören ve en başarılı markası haline geldi. İlk modelle karşımıza çıkan ve T40’a göre çok daha tatminkar bir kalite sunan ekran 720 x 1280 çözünürlüğü, 4 ve 16 GB depolama kapasitesi gibi özelliklerle karşımıza çıktı.
Özellikle 4GB kapasiteli modeli çok ucuz olsa da, dönemin depolama şartlarının çok altında kalıyordu. MicroSD desteği de sunan model, MediaTek MT6589 giriş seviyesi 4 çekirdekli işlemcisini kullanıyordu. Akıllı telefon fiyatlarının alıp başını gittiği yıllarda GM Discovery modelleri uzun süre giriş seviye akıllı telefon pazarında önemli başarı kazandı.
Vestel Venüs serisi
Vestel ise ilk yerli akıllı telefon ürettiği iddiasında olan üçüncü marka. Turkcell’in üretimi Çin’de başka markaya yaptırması, General Mobile markasının ABD lisanslı olması gibi nedenler, Vestel Venüs için ilk yerli akıllı telefon iddiasının arkasını dolduruyordu.
Vestel bugün halen giriş ve orta seviye akıllı telefon pazarında önemli bir yere sahip olan Venüs serisini ilk olarak 2014 yılının sonlarına doğru karşımıza çıkardı.
Vestel’in kendi fabrikasında imalatı yapılan akıllı telefon, Google lisansını yasal olarak alan ilk firma olma başarısını da göstermişti. İlk tanıtımda beş Venüs telefon tanıtılmıştı. Hatta bu modeller ile ilk olarak IFA 2014 teknoloji fuarında karşımıza çıkmıştı.
Ancak bu modeller arasında çok büyük farklar olmaması eleştiri konusu oldu. İki ayrı modelle karşımıza çıkan Venüs V serisinde daha yuvarlatılmış kenar tasarımı, X serisinde ise daha köşeli bir tasarım kullanmıştı.
Giriş seviyesinde Vestel Venüs 4.5 V modeli giriş seviyesine konumlandırılmıştı. Özellikleri açısından pek de tatmin edici olmayan cihaz, İşlemci tarafında 1.2 GHz hızında çalışan Snapdragon 200 ile karşımıza çıktı.
Telefon RAM tarafında ise 512 RAM gibi dönemin ihtiyaçlarına hiç de uygun olmayan bir kapasiteye sahipti. Ekran tarafında 480 x 854 piksel çözünürlüğünde düşük kaliteli QHD bir ekran karşımıza çıkıyordu.
Belki de telefonun en iyi tarafı Android 4.4 KitKat işletim sistemiydi. Özellikle KitKat ile birlikte az RAM kullanan giriş seviye telefonlar eskisine göre daha hızlı çalışmaya başlamıştı.
Vestel Venüs 5 V ve 5 X modellerinde ise işlemci tarafında yine Snapdragon 200 kullanılsa da, ekran 960 x 540 çözünürlüğe yükselmişti. RAM tarafında 1GB olan kapasite ile bu iki modelde giriş seviyesinde ama büyük ekranlı cihazlardı.
Vestel Venüs 5.5 inçlik V ve X modelleri ise orta seviyede konumlandırıldı. Bu iki telefonda dönemin orta seviyede başarılı işlemcisi 1.2 GHz işlem gücüne sahip Snapdragon 400 kullanılıyordu. Ekran tarafında ise 1280 x 720 piksellik HD ekran karşımıza çıktı. Bu telefonlardan 4.5 V 449 TL gibi, o dönemin akıllı telefon fiyatlarının çok altında bir fiyatlandırmaya sahipti.
En üst versiyonlar olan 5.5 modelleri ise 889 TL gibi uygun bir fiyatla karşımıza çıktı. Vestel Venüs serisi ilk tecrübesizliği sonrası, her yeni modelde çok daha iyi tatmin edici özelliklerle yerli akıllı telefon piyasasında önemli yer tutmaya devam ediyor.
Bu site tam Sony Xperia düşmanı onplus hayranı yazıklar olsun size
6s plus ile 6plus aynı ekran boyutuna sahip ve 6plus 2014de çıktı . Yani ilk olarak 6plus katılmış oluyor BRUH