Nexus serisinde sona doğru: Motorola Nexus 6
Motorola, 2011 yılında tüm çabalarına rağmen iflas ile burun buruna geldi. Bu anda ise devreye kendi akıllı telefon markasını yaratmak isteyen Google girdi. Bu dönem sonrası ise Motorola, ABD pazarında hareketlendi ve Moto G tarzı efsanelerin ortaya çıkması sağlandı. Ancak Google şirketi yaklaşık 10 bin civarındaki patenti için satın almıştı.
İlk cep telefonunu üreten firma, tüm ABD kökenli şirketler gibi, her türlü yeni teknolojiyi patentlemişti. Google böylece 2011 sonrası çok daha cesur adımlar atmaya başladı. Tahminler ise Nexus cihazlarının Motorola fabrikalarında üretileceğiydi. Yani tüm teknoloji dünyası Google’dan kendi akıllı telefonunu duyurmasını bekliyordu.
Ancak 2014 yılının başında, süpriz bir kararla Motorola, Lenovo’ya satıldı. Elinde bulunan patentlerden yalnızca 2 bin küsürü Lenovo’ya satan şirket, akıllı telefon dünyasına girmek için hazırlıklar yapmaya başladı. İşte tam da Lenovo tarafından şirketin satın alındığı zamanlarda, Motorola Nexus 6 karşımıza çıktı. Ve doğrusu tasarımından, ekranına kadar en havalı Nexus akıllı telefonla karşı karşıya kaldık.
Nexus 6 modeli, çoğu Android kullanıcısı için en iyi Nexus olarak adlandırılıyor. Bunun temel sebeplerinden birisi 5.96 inç boyutunda dev AMOLED ekranı. Özellikle Nexus 4 ve Nexus 5 ile karşımıza çıkan IPS LCD yerine, kullanıcılar Nexus 6 ile AMOLED ekrana yeniden kavuşmuş oldu. Bu ekran 1440 x 2560 piksel çözünürlüğe ve 493ppi piksel yoğunluğuna sahipti.
Telefon tasarım anlamında bu dev ekranı çok iyi gizlemeyi başarıyordu. Her ne kadar tek elle kontrol etmesi zor olsa da, Note 4 modelinin bu telefondan çok daha büyük göründüğünü söylemek gerekir. İncecik çerçevesi ve geniş ekranına rağmen, arka tarafta kullanılan bombeli tasarım, telefonun olduğundan daha küçük görünmesine neden oluyordu.
Ancak bu bombeli tasarıma rağmen, arka tarafta kaygan plastik kaplama telefonun düşmesine ve ekran çatlamalarına neden oluyordu. Bir çok kullanıcının o dönemde Nexus 6 konusunda en büyük hayal kırıklığı bu tasarımsal dezavantajıydı.
Kamera tarafında yine zirveye oynayan Nexus 6, 13 Megapiksel çözünürlüğe sahip kamerasıyla tüm amiral gemisi Android akıllı telefon modelleriyle aşık atıyordu. Özellikle Snapdragon 810 işlemcisinde yaşanan sorunlar, 2015 yılında da Snapdragon 805 kullanan Nexus 6 modelinin pazarda avantaj elde etmesini sağladı.
Model olarak son olmasa da, Nexus 6 kod adı olarak son kullanılan 6 rakamıyla karşımıza çıkmıştı. Bundan sonra aynı zamanda ortaya çıkan Nexus 5X ve 6P ise son Nexus telefonlar olacaktı. Aslında bir çok teknoloji uzmanı o dönemde Nexus 6 modelinin son Google telefonu olacağını düşünüyordu.
Bunun ana nedeni ise Google’ın bu model ismini aldığı Philip K Dick romanı olan Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? bilim kurgu romanından ileri geliyor. Romanda Nexus adlı Androidler ile insanların mücadelesi anlatılıyor. İsyan eden Nexus modelleri ise Nexus 6 kod adıyla karşımıza çıkıyordu. Kısacası artık Google kendi akıllı telefonunu kendisi yapmak için kolları sıvamaya başlayacaktı.
Android 5.0 Lollipop ve getirdikleri
Bu modelle karşımıza çıkan Android 5 Lollipop versiyonu, ilk olarak Nexus 5 akıllı telefonlarına dağıtılmıştı. Google I/O 2014’te tanıtılan yeni sürüm, 3 Kasım 2014 tarihinde Nexus 6 ile karşımıza çıktı. Bu yeni Android sürümü, tasarımsal anlamda materyal tasarımını benimsiyordu. Bugün Google tarafından kullanılmaya devam eden bu sade ve etkileyici tasarım, bir süre sonra Android’in temel tasarım öğesi haline geldi.
Ancak Android Lollipop ile birlikte Google akıllı saatler için geliştirdiği Wear OS ve akıllı televizyon için geliştirilen Android TV işletim sistemlerini de duyurmuş oldu. Bu farklı işletim sistemleri birbirleriyle tam uyumlu çalışıyor, Wear OS kullanan akıllı saatler ile Android akıllı telefon modelleri arasında tam bir iletişim kurulması sağlanıyordu. Android yavaş yavaş iOS kadar stabil bir ekosistem kurmak için adımlar atıyordu.
Android Lollipop ile birlikte pil tasarruf moduda iyileştirilmişti. Artık Android herhangi bir uygulamaya ihtiyaç duymadan, kullanıcılara hangi programın pil tükettiğini gösterebiliyordu. Bu ayarlar üzerinden programları durdurmanız da mümkün hale gelmişti. Wi-Fi ve hücresel verinin nasıl kullanılacağı gibi ayarlarda Lollipop ile karşımıza çıktı.
Bildirimler için uygulamalrın özel kartlar tasarlaması, çok daha gelişmiş bildirimlerin karşımıza çıkmasını sağladı. Artık bu yeni sürümle birlikte, misaf,r moduna kolayca geçmek, kendi kişisel ekranınız için kilit ayarlamanız da mümkün hale geldi.
Google, Android 5.1 versiyonuyla, kilit ekranı ve benzeri güvenlik kilitlerinin hatalı girilmesi sonrası, telefonun kilitlenmesi gibi yeni bir önlem aldı. Bu kilitlenme sonrası telefonu yeniden açabilmek için Google hesabınızı yeniden girmeniz gerekiyordu.
Google’dan modüler akıllı telefon denemesi: Project Ara
Google tarafından 2013 yılında başlatılan Project Ara, aslında Google’ın kendi geliştirdiği akıllı telefon ile piyasaya girmek istemesiyle karşımıza çıktı. Projenin amacı ise modüler akıllı telefon ile Android dünyasının daha da özgür ve kullanıcı odaklı olmasını sağlamaktı.
Google, uzun yıllar bu modüler telefon için geliştirmeler yaptı. Ancak tüm bu geliştirmeler ve araştırmalar akıllı telefon parça tedarikçilerinin engeline takılıyordu. Google, kullanıcıya sadece hafıza kartı tarafında değil, kamera modülünden işlemciye kadar daha fazla hareket alanı tanımak istiyordu.
Uzun yıllar süren müzakereler ve Google’ın piyasada olan etkisine rağmen, Project Ara bir türlü hayata geçemedi. Ancak birçok kullanıcının çıkmadan hayallerini süsleyen bu toplama akıllı telefon fikri, bugün olmasa bile gelecekte yeniden farklı formlarda karşımıza çıkabilir
Bu site tam Sony Xperia düşmanı onplus hayranı yazıklar olsun size
6s plus ile 6plus aynı ekran boyutuna sahip ve 6plus 2014de çıktı . Yani ilk olarak 6plus katılmış oluyor BRUH