Cep telefonu teknolojisi insanlığın iletişim kurma çabasının en modern hali olarak karşımıza çıkıyor. Bugün ise bu iletişim çabası telefonla konuşmanın çok daha ilerisinde. 19. yy’da ortaya çıkan ses yoluyla iletişim önce telgrafın daha sonrasında ise 19 yy. sonlarında ise telefonun hayatımıza girmesini sağladı. Telefonların kablodan bağımsız hale gelmesi ve cep telefonu teknolojisi için ise 20. yy sonlarını beklememiz gerekecekti. İşte sizler için derlediğimiz cep telefonu tarihi dosyamızın ilk kısmı:
Cep telefonu teknolojisi ve tarihi gelişimi
Cep telefonu adlandırması aslında ilk zamanlar bu teknolojiyi tanımlamak için biraz komik kaçıyordu. Mobil telefon ya da Türkçe haliyle taşınabilir telefon ilk modeller için çok daha doğru bir tabir. Zamanla teknolojinin gelişmesiyle ceplerimize girmeye başlayan bu teknoloji, son 10 yıllık süreç içinde akıllanıp çok daha vazgeçilmez bir teknoloji haline geldi.
Sizler için dönemine damga vuran cep telefonu modelleri ve teknolojik anlamda bu konuda öncülük eden modelleri bu dosyada bir araya getirdik. İşte dünden bugüne cep telefonu teknolojisi:
Dünden bugüne en iyi oyun konsolları
PS5 ve Xbox Series X yakında tanıtılacak. Sizleri öncesinde oyun konsolları tarihi içinde yolculuğa çıkıyoruz. İşte en iyi oyun konsolları.Motorola Dynatac 8000X
İlk cep telefonu ile tanışmamız 1980’li yılları buldu. Bu yıllardan itibaren kişisel bilgisayarların ortaya çıkması ve cep telefonu gelişimi yeni bir kişisel bilgi çağının habercisiydi.
İlk ortaya çıkan cep telefonları aslında araç telefonlarından halliceydi. Aynı dönemlerde ortaya çıkan araç telefonları, henüz mobil telefon devrimi öncesi dönemin en önemli teknolojilerinden biriydi.
Bu araç telefonu modellerinin uzun yıllardan beri kullanılan telsiz teknolojisi ile bir araya gelmesiyle birlikte, yeni bir çağın da kapısı aralanmış oldu. Kablodan bağımsız hale gelen bu ilk telefonlar pek cebe sığacak boyutlarda değildi.
İlk cep telefonun mucidi ise Motorola’da çalışan Martin Cooper’dı. Cooper tarafından şirket yönetimine 1973 yılında sunulan bu ilk cep telefonu prototipi, şirket yönetimi tarafından oldukça beğenildi. Bu ilk prototip oldukça hantal ve 1 kg’dan daha ağır bir yapıdaydı.
Motorola, bu prototip üzerinden ilk ticari cep telefonu modeli olan Dynatac 8000x modeliyle 1983 yılında karşımıza çıktı. İlk cep telefonunun prototipten, ticari bir ürüne dönüşebilmesi için 10 yıl Ar-Ge yapılmış ve 100 milyon dolar gibi yüksek bir bütçe ayrılmıştı.
Dynatac 8000X fiyat olarak o zamana göre de lüks bir seviyede karşımıza çıktı. Tam tamına 3.995 dolardan satışa sunulan cep telefonu 800 gram ağırlığında 300 mm x 44 mm x 89 mm boyutlarına sahipti. Sadece LED göstergesi bulunan telefonda ekran bulunmuyordu. Telefonun bu hiçbir cebe sığmayacak boyutlarının yanında yaklaşık 15 cm uzunluğunda anteni de rahatsız ediciydi.
Motorola bu modelden sonra cep telefonu tarihi açısından bir çok başarısız denemelerle karşımıza çıktı. Dünyanın ilk dijital telefonu Motorola International 3200, ya da pil ömrünün çok kısa olması sorununu ortadan kaldırmak için geliştirilen Bag Phone. Büyük ve hantal yapıda olan bu telefon modelleri, Kuzey Avrupa’da telekominikasyon sektöründe tecrübe sahibi Nokia ve Ericsson gibi firmaların önünü açacaktı.
Telefonlar küçülmeye başlıyor: Nokia 1011
Motorola, Dynatac 8000X sonrası, MicroTAC 9800X telefonuyla bir ilki daha gerçekleştirdi. İlk defa kapaklı bir cep telefonu üreten firma, bu sefer telefona küçük ve tek satırlı 8 karakterli bir LED ekran eklemişti. Ağırlık olarak da neredeyse 8000X’in yarısı kadardı. Kısacası o dönem için dünyanın en hafif ikinci cep telefonu modelydi.
Telekom teknolojisinin bir anda gelişmesi ve büyük bir pazar haline gelmesi bu teknolojiye yatırım yapan firmaların bir anda büyümesini sağladı. Kuzey Avrupa’da yükselişe geçen Nokia ve Ericsson ise cep telefonu teknolojisi açısından önemli bir devrim gerçekleştirilecekti. Aslında Nokia’da ilk başlarda pek başarılı olmayan, taşınması çok zor modellerle pazara girmişti. Ancak firmanın adını duyuran model 1011 oldu.
İlk defa Nokia 1011 ile cep telefonu gerçek anlamda kelime anlamına yaraşır bir boyuta ulaşmaya başladı. Tabii ki bu telefonun uzunluğu da 195 mm gibi bir yapıdaydı. Bu açıdan da henüz ideal boyutlara ulaşılmış değildi. Buna rağmen 1992 yılında Nokia, seri olarak bu telefonun üretimine geçti. Kısa sürede taşınabilir yapıda olan bu ilk cep telefonu, Nokia için de önemli bir devrimdi. Yine SMS devrimi de ilk defa 1011 ile karşımıza çıktı.
Iphone fanlari da kesin cep telefonunu apple buldu sanmistir kesin
Yok biz atesi buldu diye biliyoruz. Ne agladiniz be oglum, bir gun seninde olur aglama.
Aşağıda bir Androidli fakir daha iPhone’a laf çakmaya çalışmış ama becerememiş. Cep telefonunu da Apple buldu bilgisayarı da… Ama senin gibi bir fakir bilemez, git Android ile Windows kullan fakir seni.
Yazı eksik. Aselsan nın ürettiği fakat KVK ve Karamehmet ortaklığı tarafından yok edilen cep telefonunu unutmuşsunuz. Türkiye cep telefonu trenini kaçırdı ise KVK nın günahı çoktur.
Aselsan kvk’nın yüzünden piyasadan silinmedi, mesut çevik’in bununla ilgili çok detaylı bir araştırması var YouTube da izleyebilirsin
Ericsson T28 gelmiş geçmiş en havalı telefondur…
2300 ve 6600
Emeğinize sağlık..
Benim efsanem Nokia 8850 ydi.