Cep telefonu teknolojisi için yenilikler yılı: 1999
O dönemler için 2000 yılında tüm bilgisayarlar bozulacak efsaneleri dilden dile dolaşırken, Milenyuma bir kala, hem bilgisayar hem de cep telefonu teknolojisi büyük bir değişim içerisindeydi. Telefonlar için GPS teknolojisi pek de bilinmeyen sonra da adı duyulmayan Avrupa merkezli Benefon Esc ile karşımıza çıkmıştı.
MP3 çalar özelliği de ilk defa bu yılda şimdinin parlayan yıldızı Samsung ile karşımıza çıktı. Cep telefonu piyasasına yeni yeni merhaba diyen Güney Koreli kapaklı Uproar adlı bir modelle MP3 teknolojisini mobil ile buluşturdu.
Şimdilerde yerini yapay zekalı kelime tahminli klavye uygulamalarının aldığı, T9 teknolojisi ilk defa efsanevi 3210 ile 1999 yılında karşımıza çıktı. Nokia’ın ve tarihin en popüler telefonlarından olan model 160 milyon satış rakamına ulaşmıştı.
Bugün cep elefonu ve bilgisayarlar için tek bir internet olsa da, 1999 yılında ortaya çıkan WAP teknolojisi, cep telefonları için alternatif bir internet deneyimi sunuyordu. Bunun nedeni ise cep telefonlarının küçük ekranları ile o dönemin mobil internet nedir bilmeyen internetinin uyumlu olmaması.
Nokia 7110 ile karşımıza çıkan bu teknoloji sayesinde minicik bir ekrandan bir kaç dakika internete girmek bile faturada sürprizlerle karşılaşmanıza yetebiliyordu. Bu arada 7110 tasarımında kullanılan orta kısımda yer alan rulo sayesinde WAP sayfaları içinde sağa sola ve yukarı aşağı kolayca gitmek de mümkündü. 2000 yılıyla birlikte WAP tarayıcısı teknolojisini Ericsson’da kullanmaya başladı.
Ancak tüm bunlar yaşanırken 1999 yılında cep telefonu piyasasına, televizyon üretiminde dünya devleri arasına giren, önemli bir panel üreticisi haline gelmiş olan Samsung girdi. Her ne kadar firma daha önce de mobil telefon üretmiş olsa da piyasaya ciddi anlamda adım atması 1999 yılını bulmuştu. O dönemde bile TV ve panel üretiminde ciddi üreticilerden olan Samsung, Japonya’da başlayan 1997 Asya ekonomik krizinden sıyrılmayı başarmıştı.
Ancak Samsung, yaşanabilecek başka bir krizden etkilenmemek için dış pazarda daha da kuvvetlenerek Asya pazarına bel bağlamadan büyümenin peşindeydi. Dünyanın interenete bağlanabilen ilk cep telefonu SCH-3500, kapaklı telefon piyasasında kısa sürede yükselecek şirketin ilk adımıydı.
Bu telefon sadece Kuzey Amerika bölgesinde satışa sunulmuştu ama Samsung daha o yıllardan ne kadar inovatif bir firma olduğunu böylece göstermişti. Telefon aynı zamanda ses komutuyla çalışan ilk telefonuydu.
Her ne kadar 200o yılında tanıtılsa da, Nokia 9210 Communicator, ilk renkli ekrana sahip cep telefonu olarak bu dönemde karşımıza çıktı. O döneme kadar küçülen, renkli kapaklı haller,yle karşımıza çıkan telefonlar ilk defa renkli ekranla sahneye çıktı. Bu da cep telefonu için yeni bir çağın habercisiydi. Klavyeli olan bu model bir nevi akıllı telefon sınıfında sayılabilir. 9000 Comminicator ile başlayan bu yolda ilerlemeye devam eden Nokia, önemli bir başarı da elde etmeyi başardı.
Yine 2000 yılı ile birlikte cep telefonu modelleri için tek kanallı zil sesleri yerini polfonik melodilere bırakmaya başladı. Nokia ve Samsung öncülüğünde hayatımıza giren bu teknoloji ile birlikte cep telefonu savaşları da kızışacaktı. Hem artık oyunda Güney Koreli ve uzun süredir elini ovuşturan yenilikçi bir rakip vardı.
Bu arada uzun süredir sesi çıkmayan Motorola’da renkli ekran ve sonrasında gelen cep telefonu kamerası özelliğiyle pazara çok daha güçlü dönecekti.
Cep telefonu tarihi gerçekten de bugün hayatlarımızı değiştiren akıllı telefonların temelini oluşturan önemli bir teknoloji. Sizler için bu ayrıntılı cep telefonu teknolojisi tarihine gelecek hafta cep telefonu kamera savaşlarıyla devam edeceğiz.
Bu arada yazımız 2000 yılında sona erdiği için daha sonradan piyasaya çıkan efsane telefonları da bir sonra ki yazımızda yer vereceğiz. Yine 2000 yılına damgasını vuran bazı modelleri de yazının ikinci kısmına bıraktık. Yazı dizimizi nasıl buldunuz, eski cep telefon modelleri arasında hangisi sizin için unutulmazdı? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Iphone fanlari da kesin cep telefonunu apple buldu sanmistir kesin
Yok biz atesi buldu diye biliyoruz. Ne agladiniz be oglum, bir gun seninde olur aglama.
Aşağıda bir Androidli fakir daha iPhone’a laf çakmaya çalışmış ama becerememiş. Cep telefonunu da Apple buldu bilgisayarı da… Ama senin gibi bir fakir bilemez, git Android ile Windows kullan fakir seni.
Yazı eksik. Aselsan nın ürettiği fakat KVK ve Karamehmet ortaklığı tarafından yok edilen cep telefonunu unutmuşsunuz. Türkiye cep telefonu trenini kaçırdı ise KVK nın günahı çoktur.
Aselsan kvk’nın yüzünden piyasadan silinmedi, mesut çevik’in bununla ilgili çok detaylı bir araştırması var YouTube da izleyebilirsin
Ericsson T28 gelmiş geçmiş en havalı telefondur…
2300 ve 6600
Emeğinize sağlık..
Benim efsanem Nokia 8850 ydi.