Teknolojiye yön veren insanlar: İnternet Çağı
İlk kişisel bilgisayar ve yazılımlarda katkısı olan isimlerden sonra 1990’lı yıllarda İnternet çağı ile karşı karşıya kaldık. İşte İnternet çağı ve bu çağa damgasını vuran isimler.
Sergey Brin-Larry Page (1973-)
İki arkadaşın Stanford Üniversitesi’nde Doktora yaparken geliştirdikleri Google, bugün hem donanım hem de yazılım anlamında dünyanın en büyük firmaları arasında. Bugün bile ayrılmayan ve Alphabet‘in yönetim kurulunda yer alan bu iki ismi birbirinden ayrı düşünmek pek doğru değil. Google, aslında ilk arama motoru değil. Belki bazılarının adını bile duymadığı Yahoo!, Google’ın resmi olarak kurulduğu 1998 yılında pazarın neredeyse tek hakimiydi.
Google ise bu durumu değiştirmek için Yahoo’nun kullandığı aranan terimlerin sayfada kaç adet yer aldığı üzerinden yapılan sıralama sistemini değiştirdi. Google bugün bile kullanılan Pagerank yani sitelerin internette aranma potansiyelleri, ziyaret sayıları gibi kriterlere göre arama sonuçlarını göstermeye başladı. Google’ın bu yöntem değişikliği ise internetin tüm algısını değiştirdi.
Bu başarı sonrası gelen yatırımlar, halka arzlarla Google büyük bir teknoloji devi haline geldi. Akıllı telefon devrimini de kaçırmayan firma, satın aldığı Android işletim sistemini geliştirdi ve Apple’ın karşısında önemli bir rakip haline geldi. Bugün ise Google, donanımdan yazılıma, yapay zekaya kadar her alanda büyük yatırımları olan devasa bir teknoloji devine dönüştü. Bu anlamda Sergey Brin ve Larry Page teknolojiye yön veren insanlar arasında.
Jeff Bezos (1964-)
Amazon’un kurucusu olan Jeff Bezos, bugün dünyayı şekillendiren e-ticaretin de önemli aktörleri arasında. Çoğunuzun bildiği gibi Amazon İnternet üzerinden kitap satan bir girişim olarak hayatına başladı. Ancak Jeff Bezos bu girişimi kurduğunda yıl 1993’tü. Doğrusu ABD’de bile internetten satış henüz oturmuş değildi. Bezos’un kendisi bile kısa sürede batacağını düşünüyordu.
Ancak Amazon, kimsenin beklemediği bir taleple karşılaştı. ABD’de büyük kitap mağazalarının karşısında tutunmaya çalışan Amazon, 1996 yılında halka açılmayı başardı. Buradan topladığı yeni sermaye ile ise müzik ve video kaset satışına da yönelmeye başladı.
Daha sonra küçük ölçekli rakiplerini de alan Amazon, İnternet satışları ile ilk büyüyen şirketlerden biri oldu. Bugün dünyada e-ticaret denilince akla gelen ilk firmalardan olan Amazon, hala kitap satmaya da devam ediyor. Jeff Bezos ise firmanın e-ticaret dışında farklı sektörlere de girmesini sağladı. Bugün donanımdan, markete ve internet bulut bilişim servislerine kadar Amazon, bir çok sektörde yer alıyor.. Bu anlamda Jeff Bezos özellikle son yirmi yılda teknolojiye yön veren insanlar arasında.
Jack Ma (1964-)
Çin bugün dünyanın en önemli ve en büyük ekonomik güçlerinden biri. Ancak Alibaba ilk kurulduğunda henüz Çin bu büyük atılımını yapmamıştı. Ancak Jack Ma hem Çin’in hem de Alibaba’nın büyümesine tanıklık etti.
Alibaba, 1999 yılında Çin’de kuruldu. Jack Ma ise bu ismi dünyanın dört bir yanında herkesin Alibaba ve Kırk Haramiler masalına aşina olması nedeniyle seçti.
Çin ekonomisi 90’lı yılların sonuna doğru komünist rejimin devlet şirketleri yerine özel girişimlere de destek olmaya başladı. Büyük bir nüfus üstünlüğü ve genç nüfusa sahip olan ülke kısa sürede ülkede büyük bir üretim ekonomisinin temelini attı. İşte Alibaba, Japonya ve Güney Kore gibi taklit etmekle başlayan Çin sanayisini e-ticaret ile tanıştırdı.
ABD’de çok iyi bağlantıları olan Ma, kısa sürede batı dünyasına e-ticaret yoluyla Çin mallarının pazarlanmasını sağladı. Bir dönem e-ticarette Amazon’u bile geride bırakan Alibaba, Çin’de ortaya çıkan bilişim sanayisi ve teknoloji tabanlı bilgi birikimini de sağlayan lokomotif şirket haline geldi. Bugün eski günlerini arasa da Jack Ma teknolojiye yön veren önemli insanlar arasında yer alıyor.
Mark Zuckerberg (1984-)
Bugün sosyal medya denilince akla gelen ilk isimlerden biri Mark Zuckerberg. Son yıllarda eleştirilere konu olsa da Instagram, WhatsApp gibi yatırımlarıyla da Zuckerberg, sosyal medyanın en büyük şirketleri arasında. Harvard’da okurken mezunlar için geliştirilen Facebook, daha sonra tüm okula yayılan bir sosyal medya uygulaması oldu. Ancak Zuckerberg’in bile beklemediği şekilde ABD’de yayılan sosyal ağ, kısa sürede dünyaya da açıldı.
Facebook, İnternetin sadece belirli sitelere girip dolaşmaktan ibaret olduğu ilk döneminde karşımıza çıktı. Böylece Faceebok, İnternet’te anonimliğin sonunu getirmenin ilk adımını da attı. Her ne kadar bugün eskisi kadar aktif kullanıcısı olmasa da Facebook hala en çok kullanıcısı olan sosyal ağlar arasında.
Zuckerberg ise tüm eleştirilere ve soruşturmalara rağmen Meta ismini alan şirketiyle yeni denizlere yelken almaya çalışıyor. Bu anlamda Mark Zuckerberg teknolojiye yön veren önemli insanlar arasında yer alıyor.
Elon Musk (1971-)
ABD’nin şımarık çocuğu olarak anılan Musk, aslında bir anda ortaya çıkmış değil. Musk, 12 yaşından beri yazılım, mühendislik gibi konularla haşır neşir durumda. Elon Musk bu anlamda ilk oyununu 12 yaşında geliştirdi ve 500 dolara satmayı başardı. Dijital ödeme sistemlerinin atası olan PayPal ise Musk’ın X.com adıyla kurduğu ödeme sisteminin sonraki adıydı. X adına oldukça takıntılı olan Musk, PayPal’ın yüzde 11.7 ile en büyük hissedarı ve fikir babasıydı.
Elon Musk, bu projesini tam 1,5 milyar dolarlık hisse karşılığında eBay’a satmayı başardı. Bu satış Elon Musk için önemli bir sermaye oluşturdu. Musk, bugün NASA için çalışan ilk özel şirket olan SpaceX’i ise 2002 yılında kurdu. On yıl sonra SpeceX, yeniden kullanılabilen Falcon roketleri ve Dragon taşıma kapsülleri ile NASA için ilk görevini başarıyla tamamladı. Bugün ise SpaceX hem NASA hem de başka ülkeler için başarılı uzay fırlatma görevleri yapmaya devam ediyor.
Elon Musk’ın bir diğer başarısı ise bugün elektrikli otomobil devrini başlatan Tesla oldu. Şirketin önemli yatırımcılarından olan Musk, 2008 krizinden sonra ise mecburen CEO görevine geldi. Bu sayede Tesla, benzinli otomobil markalarını bile geride bırakacak önemli bir başarının fitilini ateşledi. Elon Musk, satın aldığı Twitter’da beklediği başarıya ulaşamamış olsa da son on yıllık süreçte teknolojiye yön veren önemli insanlar arasına girmeyi başardı.