Eindhoven Üniversitesi’nin geliştirdiği minik ve neredeyse gözle görülmesi zor olan sensör ile bulunduğunuz yerin sıcaklık değerlerini ölçmek mümkün. Bataryaya ihtiyaç duymayan bu sensör, radyo dalgalarından gücünü alıyor ve aynı şekilde bağlantı kurarak çalışıyor.
:: Dünyanın İlk Elektronik Bitkisini Yaptılar
Sensör, 2 milimetre kare boyutunda olup, 1.6 miligram ağırlığa sahip. Yakınlarında bulunan bir yönlendiriciye bağlanıp, algıladığı değerleri gönderebiliyor. Çip üzerinde bulunan küçük bir anten, yönlendiriciden gelen dalgalarla bir bakıma şarj oluyor ve aktif moda geçip çalışmaya başlıyor. Sonra ise algıladığı sıcaklık değerlerini yine radyo dalgaları yardımıyla gönderiyor.
Kablosuz ve küçük bir sıcaklık ölçer
Bu sensör boya katmanı altında, sıva ve beton altında çalışabiliyor. Aslında geliştiricilerin istediği kullanım alanı da biraz bu yönde. Evlerde ve hatta özellikle akıllı evlerde binanın iç sıcaklık değerlerinin kolayca ve en iyi şekilde ölçülebilmesi amaçlanmış. Araştırmacılara göre aynı çip ile birlikte hareket, nem ve ışık da algılanabileceğinden, bu tarz sensörler de yapılabilecek. Üstelik bu sensörlerin bir hayli ucuz olması da bekleniyor. Şimdilik tahmin edilen fiyatı, TL cinsinden 60 kuruşa tekabül ediyor.
:: Dünyanın En Küçük 4K Kamerası: Mokacam!
Şu anda bu sensörle ilgili tek bir sorun var o da sinyal gönderebildiği alanın 2.5 santimetre gibi aşırı kısa mesafede olması. Ancak araştırma ve geliştirme ekibi bu sinyal alanını 5 metreye çıkarmayı planlıyorlar.
:: Küçük boyutlardaki sıcaklık sensörü hakkında ne düşünüyorsunuz?
2.5 cm brovoooo
Efsaneye giriş
Helal olsun
Telefonlara koysunlar o zaman 60 kuruşsa bi boşluk bulurlar
yakında tüm telefonlara özellik olarak gelir diye düşünüyorum
sinyal alanı 5 m ye çıkarsa çok iyi olur…
Telefonlara koyarlarsa 100$ fiyat da koyarlar
Aklınız fikriniz telefona çalışıyor. Azıcık yaratıcı olun, kod yazın, birşeyler icat etmeye çalışın, insanlığa bir fayda sağlamaya çalışın. Adamlar müthiş bir ürün geliştirmiş. Yorumlara bak sen. Neymiş telefona koyalım da bilmem ne. Yok iPhone şöyle Samsung böyle. BlackBerry öyle. Sonra niye yerli araba yok diye atıp tutun.