İnsanların elektrikli araç satın almadaki en büyük kaygılarından biri şarj istasyonlarının yetersizliği. Araç sahipleri, sürekli olarak en yakın şarj istasyonunu araştırmak istemiyor. Üstelik bir elektrikli otomobilin şarj olması saatler sürüyor. Mühendisler, dünyanın dört bir yanındaki sürücüleri bu araçlara geçirmek için birçok zorluğun üstesinden gelmeye çalışıyor.

Ford’dan elektrikli araçlara dev yatırım

Ford’dan elektrikli araçlara dev yatırım

Romanya fabrikasına 300 milyon dolar yatırım yapan Ford, burada ICE ve elektrikli güç aktarma organları ile yeni hafif ticari araç üretecek.

İtalya elektrikli araç şarj otoyoluna kavuşacak

Mevcut sistemlerde bazı elektrikli otomobillerin tam şarj olması saatler sürmekte. Bu da araç sahiplerinin yolculuk yapmasına engel oluşturuyor. Ancak İsrail merkezli ElectReon Wireless şirketi, “Dinamik Kablosuz Güç Aktarımı” teknolojisiyle bu soruna çözüm buldu.

Elektrikli araç şarj otoyolu.

İtalya, dünyanın ilk elektrikli araç şarj otoyoluna sahip olacak. Mühendisler, şarjlı karayolunu kuzey İtalya’da Milano ile Brescia arasındaki bir kilometrelik bir yola yerleştiriyor. ElectReon, asfaltın altına bakır borular yerleştirerek otoyolda şarj altyapısı kurdu. Bu borulardaki enerji, manyetik indüksiyon ile yolda ilerlerken kablosuz olarak araç akülerine aktarılacak.

Şarj sisteminin çalışması için ekip, yol kenarına bir kontrol ünitesi yerleştirdi. Bununla birlikte, denemedeki her aracın şasisine bir alıcı yerleştirilmesi gerekiyor.

Şirket, önceki elektrikli araç testlerinde otomobillerin alıcılarına ortalama 70 kW aktarım hızı gösterdiğini açıkladı. ElectReon, projenin durumunu “dağıtımda” olarak işaretledi.

Elektrikli araç şarj otoyolu.

ElectReon, testi gerçekleştirmek için ondan fazla İtalyan ortağıyla birlikte çalışıyor. Bunlardan en önemlisi paralı geçiş yolunu işleten Brebemi. Pilot uygulamanın amacı, teknolojinin ücretli yollarda nasıl işleyeceğini görmek.

Brebemi, pilot projeyi finanse ederken, ElectReon ise kablosuz elektrikli yol sistemini tedarik ediyor. Projeyi, hem sabit hem de dinamik ortamlarda farklı elektrikli araç türleri üzerinde test ediyorlar.

Deneme başarılı olursa, gelecekte bu tür araç sahipleri otomobili durdurmadan şarj edecek. Aynı zamanda şarj istasyonlarına da ihtiyaç azalacak. Bununla birlikte, araçlar daha küçük pillere sahip olacaktır.

Stockholm Arlanda havaalanı yakınındaki 1,9 km’lik bir rotada benzer proje gerçekleşti. İsveç, elektrikli araçları şarj eden ilk elektrikli yolu açtı. İsrail merkezli şirket zaten Tel Aviv’de bir deneme yaptı. Mühendisler elektrikli yolları Almanya’da da test ediyor. Ancak İtalya’daki teknoloji, bir otoyoldaki ilk deneme.

Böyle bir teknolojinin küresel olarak uygulanması yıllar alacaktır.