Türkiye’de yaşayan herkesin bildiği Ekşi Sözlük, internetin Türkiye ve dünyada yeni duyulmaya başladığı dönemlerde Sedat Kapanoğlu tarafından kuruldu. Öncesinde Microsoft’un Vista 2000 ekibinde görev yapan Kapanoğlu esasında sözlüğün bu kadar büyüyeceğini tahmin etmiyordu. Öyle ki başlangıçta Ekşi Sözlük’ü vakit öldürdüğü bir hobi mecrası olarak görüyordu.
Fikir özgürlüğünü esas alan Ekşi’de düşüncesini yazanlar siteden atılmıyor. Bu yaklaşımıyla yoğun bir kitle tarafından duyulan ve ünü artan sözlük bir süre sonra Sedat Kapanoğlu’na Microsoft’taki işinden daha fazla gelir sağlamaya başlıyor. Peki Ekşi Sözlük sahibi Kapanoğlu’nun geçmişini ve sitenin kuruluş macerasını biraz yakından tanımaya ne dersiniz?
Kendi kendine programlama öğrenen yazılımcı: Sedat Kapanoğlu
21 Aralık 1976’da dünyaya gelen Sedat Kapanoğlu Ekşi Sözlük sahibi olmasıyla tanınsa da özünde bir yazılımcı. Programcılığa ilişkin ilk merakı üçüncü sınıfta baş gösteriyor. Kendi kendine programlama öğrenen bir yazılımcı olduğunu sürekli vurgulayan Kapanoğlu, 1986’dan beri bir şeyler kodluyor. İlk hatasını da o dönemlerde yapıyor, tahmin edileceği üzere kafası dağılıyor ancak yılmayıp programlamaya devam ediyor ve hatalarla başa çıkıyor.
Şubat 1999’da Ekşi Sözlük’ü kuran Sedat Kapanoğlu o dönemlerde internette içerik yayınlamanın zor olduğunu düşünüyordu. Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabından çıkardığı “insanların herhangi bir konuda yeni entryler oluşturabilecekleri ve istediklerini yazabilecekleri” fikri, hayata geçirmek istediği konsepti tam manada karşılıyordu. Kapanoğlu asla “olgusal doğruluk” yahut belirli bir ideoloji veya ilkeye dayalı moderasyon istemiyordu. “Her şey bilgidir” vizyonuyla yola çıkmıştı ve yaptığı tek şey aslında entrylerin sözlük benzeri bir yapıya bürünmesini sağlamaktı.
Projenin “fikri” bile Türkiye’de ilkti
Sedat Kapanoğlu kendi döneminin eşi benzeri olmayan bir projesini yapmak istiyordu; kimsenin fikri nedeniyle yaptırıma tabi tutulmadığı bir ortam oluşturmak. İşin “ortam” kısmı esasında vardı, internet forumlarında insanlar birbirleriyle etkileşim kurabiliyor ve soru-cevap yapabiliyorlardı. Ancak Kapanoğlu’na göre bu forumların en büyük sorunu moderasyon ekibiydi. Her moderatörün kendi ideolojisi vardı ve bununla ters düşen her üyeyi forumdan atıyordu. Daha önce hiç kimse “ifade özgürlüğüne izin verme” fikrini ortaya atmamıştı.
Yarattığı vizyonun ülkede daha önce kimsenin yapmadığını belirten Sedat Kapanoğlu, 1999 yılında Ekşi Sözlük’ü kurdu. 3 saatte kodlanan ve yayına alınan sözlüğün “büyük bilgi kaynağını özgürce inşa etme” misyonunu insanlar kısa sürede benimsediler. Microsoft’a katıldığı 2004’e gelindiğinde sözlük Alexa’nın Türkiye sıralamasında en çok ziyaret edilen 10 site arasındaydı.
O zamanlar Türkiye’deki popülerliği düşük olan Sedat Kapanoğlu’nu Microsoft’taki diğer Türk çalışan arkadaşları zaten tanıyorlardı. Hatta Amerikalı meslektaşlarına varana kadar ünü ulaşmıştı. Arkadaşları ona gelip Ekşi Sözlük’ün ne işe yaradığı sordular. Kapanoğlu’nun ise cevabı hep aynıydı:
“Kullanıcıların oluşturduğu bir sözlük.”
Bu cevap karşısında insanlar bir hayli hayrete düşüyorlardı. Basit bir sözlük nasıl olur da ülkenin en popüler sitelerinden biri olabilirdi? Sürekli “Ekşi’yi bu kadar özel kılan ne?” diye soranlara Kapanoğlu’nun verdiği cevap da hiç değişmiyordu:
“Oraya istediğin her şeyi yazabilirsin.”
Ancak bu cevap da insanları çok şaşırttı. Zira ifade özgürlüğü ABD’de o kadar doğaldı ki, bu fikir üzerine inşa edilen bir sitenin böylesine büyüyeceği kimsenin aklının ucundan dahi geçmiyordu. Sedat Kapanoğlu, Ekşi Sözlük’ten kazandığı paranın Microsoft’tan kazandığından daha fazla olması üzerine Windows Core OS bölümündeki 5 yıllık görevinden istifa etti.
Yil 2021, geldiği nokta ; Kutsal Bilgi Çöplüğü…
Bu Sedat Tam Bir Türkiye Düşmanı Bu Adamın Sitesi Derhal Kapanması Lazım Kendisinin Türk Olduğundan Bile Şüphe Duyuyorum
Ekşi Sözlük başlangıçta yazılımcı SSG (Sedat Kapanoğlu) tarafından kurulmuş ve birçok alanda Türkçe kaynak bulmak zorken az veya çok, doğru veya yanlış bilgi sunan bir siteydi. Kanzuk (Başak Purut) önce siteye ortak oldu, site politize olmaya başladı, sonra siteyi tamamen satın aldı. Artık bilgi içerikli yazılar azaldı, okuduğunu bile anlayamayan tipler “yazar” oldu. Arada bilgi vermek için çalışan yazarlar hâlâ var ama ekşi artık ilk zamanlarındaki gibi değil. Bazı gelişmelerle ve yeniliklerle ilgili bir entry bile bulunamazken söz konusu Erdoğan’a, destekçilerine, seçmenlerine saldırmak, hakaretler etmek olunca sayfa sayfa entry giriliyor. Sözde eleştiri yapıyorlar, hava civa. Birileri Kılıçdaroğlu’nu eleştirirse aktroll yaftası hazır. Ümit Özdağ’ın trolleri de cirit atıyor. Burada bazı kimselerin, hatta Kanzuk’un birden fazla hesapla yazıyor olması da pek muhtemel. Nasıl bir kinle, nasıl bir nefretle yazdıklarını görüyoruz.
Evet ABD de ifade özgürlüğü çok doğal, ama ekşi sözlük de hakaret ve linç etmek ( özellikle Türk halkının çoğunluğunun değerlerine siz anladınız) çok doğal, bu mecradaki linç ekipleri batı ve onun değerlerine neredeyse taparlar ellerinden gelse ülkeyi topyekün bunlara teslim ederler.
Şu yazının altına yapılan yorumlar bana bir kez daha hatırlatıyor ki çok yobaz bir toplumda yaşıyoruz!!!
Ekşi sözlük sahibi kendisi ermeni asıllı bir soya sahip buyüzden türk değerlerine küfür ettirmek hoşuna gidiyor bunda anlamayacak ne var! Fetö ile kucak kucağa, anlayana bu kadarı yeter. 15 temmuz darbesinden sonra üye sayısı çok hızlıca arttı anlayın bütün fetöcüler bu sayfada cirit atıyor sedatın sayesinde çünkü soyları bir bu hainlerin