31 Mart‘ta sabah 10.30 civarında Türkiye‘nin 1 ili hariç tüm illerde sırasıyla kesilen elektrik, akşam saatlerine kadar tam olarak gelememiş, ülke çapında neredeyse yarım gün boyunca elektriksiz kalmıştık.
:: Türkiye genelinde elektrikler kesildi!
Elektriksiz geçen saatler bizlere, hayatımızın ne kadar elektrik ve internete bağımlı hale geldiğini de gösteriyor. Eve pille çalışan radyonun bile bulunmaması, internet sisteminin çökmesi ve cihazların çalışmaması, insanların en basit haberlere bile erişmesini engelleyen etmenlerdendi.
Mumlar ne güzel duruyor değil mi? Elektrik olduğunda romantik duran mumlar, elektriksiz kalınca insanın çaresizliğini gösteren detaylardan. Şimdi yeni muhtaç olduğumuz şey ise internet!
Peki elektrik kesildiğinde, dünya ile iletişiminizin kopmaması için neler yapabilirsiniz? Bu makalemizde, elektrik olmasa da yaklaşık 1 gün daha internete bağlanabilecek halde tutmanın yollarını aktaracağız.
Elektrik kesilince ne yapmak lazım?
Elektrik kesildiğinde, jeneratörün olmadığı bir yerdeyseniz, ilk başta modem çalışmadığı için internetsiz kalıyoruz. Ayrıca masaüstü bilgisayarlar, televizyonlar ve aklınıza gelebilecek haber alabileceğiniz tüm mobil olmayan cihazları kullanamıyoruz.
Elektrik kesildiğinde, yaşanan sorunlardan etkilenmemenin basit ve pahalı bir çözümü var. Jeneratör almak. Ama bu yazımızda sizlere onu önermeyeceğiz.
1- Kesintisiz güç kaynağı
İrili ufaklı, farklı boyutlarda satılan kesintisiz güç kaynakları, sadece masaüstü bilgisayarlar için gerekli bir şey gibi düşünülmesin.
Bir kesintisiz güç kaynağı, elektrik kesildikten sonra boyutuna göre değşmekle beraber güçlü bir güç kaynağıysa 1 gün boyunca ADSL ya da Fiber modemi çalıştırabilir. Böylece internet sağlayıcının hizmeti kesilmediği sürece internete girmeye devam edebilirsiniz.
Kesintisiz güç kaynağının diğer avantajı ise akıllı telefon ve notebookları şarj edebilmeniz. Özellikle kesintisiz güç kaynağı ile cihazlarınızı şarj edebilir, daha sonra mobil cihazları bir süre daha kullanabilirsiniz. Ayrıca internetsiz de kalmazsınız.
{pagebreak::2}
2 – Taşınabilir batarya (Powerbank)
11.000 mAh değerinde hatta bu değerlerden daha yüksek harici bataryalar, iPhone 6 Plus ve Galaxy Note 4 gibi heybetli telefonları 3 kere tam şarj edebilecek güce sahipler.
Yanınızda sürekli dolu olarak taşıdığınız bir taşınabilir batarya, 2 – 3 kere telefonunuzu şarj edebilir, ayrıca sizlere tablet kullanma imkanı da sunar.
Gelişmiş powerbanklerin üzerinde iki tane USB portu bulunabiliyor. Böylece aynı anda iki tane cihazı şarj edebiliyorsunuz.
Hızlı ve verimli şarj etme adına alacağınız Powerbank’in çıkış gücünün 1.5 ya da 2 Amper seviyesinde olmasını tavsiye ediyoruz.
{pagebreak::3}
3 – Mobil data
ADSL ya da fiber hizmeti aldığınız ISS’in hizmeti kesildi ya da kesintisiz güç kaynağıyla çalıştırdığınız modemi çalıştıran güç bitti. Ya da kesintisiz güç kaynağınız olmadığı için hiç bu imkanı kullanamadınız.
O zaman sizin hayatınızı kurtaracak detay mobil data. Bu tip durumlarda mobil şebekelere fazlasıyla yüklenildiği için performans düşse de yeteri kadar bir performans verebiliyor. En azından Twitter akışını takip edip, habersiz kalmazsınız.
Mobil dataya erişim için hotspot olarak bir telefonu kullanabilirsiniz. Bilgisayara USB’den 3G modem takabilirsiniz. Ama telefonu şarj etmeniz için illa bir taşınabilir batarya yani powerbank’e ihtiyaç duyuyorsunuz.
Alternatif bir hat sahibi olmanız da bu durumlarda hayat kurtarıcı detaylardan. Bu hat başka bir operatörden olmalı ve bir operatör çöktüğünde diğerine geçiş yapabilmeniz gerekiyor.
{pagebreak::4}
4 – Otomobiller
Otomobiller yakıt olduğu ve motoru çalıştığı sürece bir jeneratör gibidir. Yukarıdaki sıraladığımız powerbank ve kesintisiz güç kaynağı gibi cihazların da şarjı bittiğinde, bunları otomobillerden şarj edebilirsiniz.
Otomobillerdeki 220v çıkışları ya da çakmaklıklardaki 12v çıkışı hayat kurtarıcı durumda. Eğer arabanızda 220v çıkışı yoksa, 12v çıkışını 220v’a çeviren aparatlardan da almanızı öneririz.
{pagebreak::5}
5 – Ne olur ne olmaz radyosu
Ne kadar teknolojinin zirve yaptığı 2015 yılında olsak da, bir aksilik bizi çok eski yıllara geri götürebiliyor. 31 Mart’ta yaşadığımız kesinti, bir aksilik yüzünden kaynaklandı. Ya acil bir durum ya da felaket olsaydı? Haber almamız gerekiyor olsaydı?
İşte bu tip durumlarda çalışabilecek ve sizleri haberlerle kavuşturacak bir radyoya ihtiyaç var. 5 – 10 tane yedek pil ile beraber evinizde kılçık antenli diye tabir edilen standart el radyolarından bulundurmanız, en kötü seneryolarda bile sizin dünyadan kopmamanızı sağlar.
:: Büyük elektrik kesintisinde, bu ekipmanlardan hangilerini kullandınız? Ne gibi sorunlar yaşadınız?
İyi güzelde ;elektrik kesildiğinde ev telefonu çalışmıyordu(prize bağlı değil hattan alıyor)Ayrıca onu geçtim.Cep telefonun evde herzaman en hızlı ve iyi olan h+ çekerken hiç şebeke bile çekmedi.Akşama kadar 1 sms dahi gönderilemedi artık gerisini siz düşünün bu drumda bunları kullasak anca ışıkları yakar 😀
Xiaominin powerbank bataryalarýný kullanan var mý 16.000 lik almayý düsünüyorumda iyi midir acaba?
Powerbank tam dolu halde ne kadar süre bekleyebilir?
Güneş ve rüzgar enerjisi ni unutmayalım.
xiaomi 16.000 kullanıyorum iPhone 5s cihazım var 5-6 defa ful dolduruyor
Mobil demissiniz ama o gun Vodafone bizi gun boyunca yari yolda birakti iyi ki evde baska bir operator kullanan vardi 🙁
Allahım teknoloji ne kadar ilerlemiş pover bang diye şeyler çıkmış hele güç kaynağı nedir ons bitmişem arabayı jenaratör gibi kullanmak aklım durdu he valla çok güzelsin. 😛
benim telefonun 2 tane bataryası olmasına ragmen aksılık ogun 2. bataryayı şarja takmayı unutmam butun hayallerimi yıkmıstı:D
Bunların hepsinin de güzel bir radyasyon olduğunu unutmamak lazım…:)
Uydu telefonu almak lazim. Hatta iphone baglantililari bile var.
Radyo demişsiniz iyi hoş ta kesinti sırasında TRT de gaydırı gubbak cemile çalıyordu?
zombiler dünyayı işgal ederse ne bulundurmak lazım. kafadan indirmek gerek malum 😀
en önemlisi de trafoya girebilecek muhtemel kedilere karşı trafoya azman bir köpek yerleştirmek :)))
Çantanızda mutlaka bulunması gerekli bir ürün.
TP-LINK M5360 3G Wi-Fi Hotspot ve taşınabilir güç kaynağı.
Seyahatlerde kullanırım diye almıştım ama kesinti günü de çok işe yaradı elbette.
tolga bey güç kaynakları ucuzmu araba veya diger motorlu taşıtlar ucuzmu :))
jenertör pahalı demişsiniz
300 liradan tutun binliraya kadar birçok jeneratör var ev tipi ve bir evin ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üreten
tabi jeneratör hariç diger meteryalleri anlatmaksa amacınız o yönden haklısınız ama sadece pahalı deyipte jeneratörü es geçmk de biraz yanlış
the walking deadi çok izlemişsn tolga abi biraz ara ver 😀 şaka maka önemli bunlar 😀
Baz istasyonları da enerji ile çalışır. İstasyonların aküleri bittiği zaman jeneratör devreye girer ki buda yakıt miktarına göre 2-5 saat sürer. İstasyonun enerjisi bitti zaman ne mobil internet ne powerbank nede cep telefonun şarjının olması hiç bir şey ifade etmez. Uzun süreli ülke genelinde meydana gelebilecek enerji kesintileri için gereksiz bir haber olmuş bence.
Kesinlikle Codegen öneriyorum. Sık sık yurt dışı seyahatlerinde bulunan biriyim. Sosyal medya da aktif olanlardanım. Şarjım olmadığında kabus oluyor her şey ilk Xiaomi aldım 1 hafta kadar kullandım sorun yoktu. Sonra birden powerbankten koku gelmeye başladı aynı zamanda ürün şişti. Allah muhafaza patlayacak gibiydi. Daha sonrasında Codegen aldım. 10400 mAh , ama gerçekten 10400 mAh . Yaklaşık 1 Ay oluyor alıp kullanalı hiç problem yaşamadım. Babam ve eşime de aldım onlarda son derece memnun olduklarını söylüyorlar. Kesinlikle Codegen diyorum!
kimse elektrikler kesilince kombi çalışmayacak soğuktan donacağız sonra nasıl ısınacağız düşünmüyor herlalde herkz düşmüş telefon derdine şarj bitince kombiyi power banka takarsın…
Ben bir aile firması ile tesadüfen karşılaşıp jeneratör bağlattım ve sorunları kökten halletim. Benim gibi düşünen varsa yanlış hatırlamıyorsam adını İdea Jeneratör den faydalanabilir bence. Ayrıca elektrikler gittiğinde tek derdiniz telefon olmasın, bu kadar bağımlı olmayın.
Yardımcı ve açıklayıcı bir yazı olmuş emek için teşekkür ederiz. Yaşanan hadise de gosteriyorki önümüzdeki savaşlar ekonomi, gıda veya elektro şok cinsinden olacak.
Balkona bir adet solar güneş paneli bağlayın ürettiği enerji ölçeğinde bir de akü depolamanız varsa gecede bir sürü küçük cihazınızı ve aydınlatmanızı sağlayabilirsiniz.