Hücrelerin hızlı yaşlamasına neden olan faktörlerin başında stres geliyor. Genetikçilerin uzun yıllardır insan vücuduyla ilgili söylediği bu durum aslında elektrikli araç bataryaları için de geçerli. Bir elektrikli araç bataryası ne kadar eskirse performansı ve kapasitesi de o kadar geriye düşüyor. Bu da doğrudan aracın sürüş menzilini etkiliyor. Bosch ise bunun önüne geçebilmek için bulut servislerini devreye alıyor. Bosch bulut servisleri bataryayı sürekli takip ediyor.
Çin elektrikli araç dünyasında uçuşa geçti
Çin elektrikli araç konusunda hızla ilerleyen ülkelerin başında geliyor. Yapılan açıklamalara göre ülkedeki şarj cihazı sayısı milyon barajını şimdiden aştı...Elektrikli araç bataryaları için Bosch bulut servisleri
Bosch tarafından geliştirilen yeni batarya yönetim sistemleri ile birlikte bataryalar buluta bağlanıyor. Veriye dayalı servisler hem bataryaların performansını artırmaya yardımcı oluyor hem de kullanım ömrünü uzatıyor.
Buluttaki akıllı yazılım işlevleri, bataryanın durumunu sürekli olarak analiz ediyor ve hücre yaşlanmasını önlemek veya yavaşlatmak için uygun tedbirleri alıyor. Bu tedbirler, bir elektrikli aracın en pahalı bileşeni olan bataryadaki aşınmayı ve yıpranmayı yüzde 20‘ye kadar azaltabiliyor.
Söz konusu sistemin çalışmasında araçtan ve aracın çevresinden gelen gerçek zamanlı veriler son derece önemli. Bulut servisleri, her bir yeniden şarj işlemini optimize etmek ve sürücülere gösterge paneli aracılığıyla batarya gücünü nasıl koruyacaklarına dair ipuçları sunmak için bu verileri kullanıyor.
Bosch tarafından yapılan açıklamaya göre uzmanlar, lityum iyon bataryaların günümüzde 8 ila 10 yıllık bir kullanım ömrüne ya da 500 ya da 1.000 şarj döngüsüne sahip olduğunu söylüyor. Batarya üreticileri de genellikle 100.000 ila 160.000 kilometre arasında bir kilometre performansı garanti ediyor.
Tabii burada hızlı batarya şarjı, yüksek şarj döngüsü sayısı, aşırı sportif sürüş tarzı ve aşırı yüksek veya düşük ortam sıcaklıkları, bataryalar açısından stres kaynakları oluşturuyor. Bu da doğrudan bataryanın ömrünü etkiliyor. Mevcut ortam sıcaklığı ve şarj etme alışkanlıkları gibi bataryayla ilgili tüm veriler, ilk olarak gerçek zamanlı bir şekilde buluta iletiliyor. Burada, makine öğrenimi algoritmaları verileri değerlendiriyor.
Bosch’un bulut tabanlı servisleri stres yaratacak tetikleyicileri algılıyor ve gerekli önlemleri almak için yardımcı oluyor. Ayrıca servisler yeniden şarj etme sürecini de optimize ediyor.
Çin merkezli mobilite platformu Didi Chuxing, elektrikli araç filosunda bu bulut servisini kullanmak için Bosch ile el sıkışmış durumda.
Son olarak Bosch’un yeni servisinin bataryayı yaşlanmaya karşı koruduğunu da belirtelim. Tamamen şarj edilmiş bataryalar, özellikle yüksek veya düşük ortam sıcaklıklarında daha çabuk yaşlanıyor. Bu nedenle Bosch’un bulut servisleri, ortam koşulları çok sıcak ya da çok soğuk olduğunda bataryaların yüzde 100 şarj edilmemesini sağlıyor. Batarya şarjının sadece yüzde birkaç puan azaltılmasıyla batarya aşınma ve yıpranmaya karşı korunuyor.
Güzel bir gelişme. Bakalım daha neler göreceğiz.
İnsanlık yakında marsa ayak basacak hala batarya sorununu nasıl çözemedi ya!
Şu bataryaların sorunu nasıl bir türlü çözülemedi anlayamadım gitti.