Çin Ordusu ve Çin devlet kurumlarından gelen Tesla elektrikli otomobil yasağı, görünüşe göre Elon Musk’ı telaşlandırdı. Musk, Çin Kalkınma Forumu kapsamındaki bir toplantıda video görüşme yoluyla açıklama yaptı. Ünlü iş insanı toplantıda Tesla araçlarının casusluk yaptığı iddialarını yalanladı.
Çin Tesla yasağı için Elon Musk yanıtı: Casusluk yaparsa Tesla’yı kapatırız
ABD, Çin gerginliğini başka bir boyutta taşıyan Tesla yasağı için ilk adımı Çin Ordusu attı. Bu adımın altında ise otomobillerde yer alan kamera ve sensörlerin bilgi sızdırmak için kullanılacağı endişesi yatıyor. Daha sonra ise diğer devlet kurumlarından da Tesla otomobiller için yasak geldi.
Çin’den Tesla’ya hükümet darbesi
Çin hükümeti, veri saldırılarını gerekçe göstererek devlet yetkililerinin ve askeri kanadın Tesla marka otomobiller kullanmasını yasakladığını açıkladı.Elon Musk ise katıldığı video görüşmede Tesla otomobillerin casusluk için kullanılmadığını vurguladı. Daha da ileri giden Musk, Tesla’nın böyle bir amaç için kullanılması durumunda şirketi kapatacağını açıkladı.
Çin, halihazırda dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı. Örneğin ABD’li General Motors‘da pazarda var olmak için ise Çin firmaları ile işbirliği yapıyor. Tesla ise halihazırda bu büyük pazarın en büyük oyuncusu. Musk’ın, Çin devletinin Tesla yasağı kararına verdiği bu yumuşak tepki, pazar liderliğini koruma arzusundan kaynaklanmış olabilir.
Tesla yasağı ve olayın perde arkası
Uzmanlara göre Çin, Tesla ile iyi bir ilişkiye sahip olsa da, son iki yılda gerilen ABD ilişkileri bu yasaklamayı tetikledi. Aslında Çin Ordusu tarafından iç yazışmalarla alınan karar, bir tür güvenlik önlemiydi. Dünyanın birçok ordusu, stratejik tesislerinin yerinin belirlenmemesi için bu tür güvenlik önlemleri alıyor.
Tesla elektrikli otomobiller, içerdiği kamera ve sensörleri ile Çin ordusuna göre tehlike arz ediyor. ABD’de bile çok eleştirilen dikiz aynası kamerası en çok endişe uyandıran donanım.
Bu kamera sürücünün uyanık olup olmadığını kontrol eden bir yapıda. Ve sürücünün izni olmadan da görüntü toplayıp, gönderebilme özelliğine sahip. Daha önce de bu dikiz aynalarının araç kapalıyken bile uzaktan açılabilme ihtimali olduğu ortaya çıktı.
Tesla, 2020 yılında yaptığı satışların yüzde 21’lik kısmını Çin’de gerçekleştirdi. Tesla, 2020 yılında ülkede 6,66 milyar dolar gelir elde etti. Marka dünya çapında ise 31,54 milyar dolarlık satış yaptı. Şirketin 2019’da Çin’deki satış miktarı ise 2,98 milyar dolar olarak kaydedilmişti.
Tesla elektrikli otomobil konusunda hali hazırda pazar lideri. Çin pazarında iddialı olan marka son olarak 4500 dolarlık bir otomobile liderliği kaptırdı. Hong Guang Mini adlı bu elektrikli otomobili Çin devletine ait otomobil şirketi SAIC ve ABD’li General Motors beraber geliştirdi. Tesla’nın Ocak ayında pazar liderliğine son veren araç, kompakt yapısıyla dikkat çekiyor:
Çin ve ABD arasında yaşanan gerginlik, Trump sonrası durulmuş olsa da ABD Başkanı Joe Biden henüz geri adım atmadı. Buna karşın Çin devleti, ABD ile ambargo konularını müzakere etmeye devam ediyor.
Kaynak: The Verge
Eloncuğum kimi kandırıyorsun 🙂
Sıra çinde ABD
Çin ne kadar değişik bir ülke ya
Abi tamam da adamın işi gücü yok, milleti mi dikizleyecek? Saçma bence.
Aha bu da başladı tehditlere. 2 yüz alan hemen ülkeyi tehdit ediyor. Sonrada Twitter gibi yola gelip kedi oluyor
Ulan madem yapıyorlar. Onların elektronik android tabanlı ürünleri her türlü siber saldırıyı açık kılıyor. Ben olsam aynısını onlara yaparım 🙂
çine özel kamerasız yaparlar. otonom sürüşü de kapatırlar mis gibi.
Adamların Tiktokunu casus uygulaması diye kapatırsan adamlar da senin teslana aynısını yapar.