Günümüzde teknoloji diyince insanın aklına sürekli değişen bir sektör geliyor. İnsanlar üretim bombardımanından dolayı bazen hangi ürünü alacağını bile şaşırabiliyor.
Daha piyasadan kalkmadan eskiyen ürünler ve teknolojik buluşlarla birlikte bilgi çağı hiç yerinde saymıyor gözükebilir ama gerçek asla böyle değil.
Star Wars filmlerinin eğlenceli robotu R2-D2 50 yıldan fazla süre sahiplerine hizmet ederek emekli olmayan teknolojilerin simgesi haline geldi.
Günlük hayatımızı etkileyen birçok ürün aslında sandığımızdan bile daha eski bir tarihe sahip. Üstelik bu ürünlerin emeklilik süreleri daha uzun süre gelmeyecek gibi gözüküyor. İşte modası geçmeyen teknolojik cihazlar ve tarihleri.
{pagebreak::Telgraf}
Telgraf
Günümüzde internetle anlık mesajlama yapmak mümkün. SMS teknolojisi sayesinde telefonunuzdan istediğiniz kadar mesaj bile yollayabiliyorsunuz. Tüm bunlara rağmen telgraf hâlâ resmi tebrikler ve acil mesajlaşmalar için kullanılıyor.
İcadı 1700‘li yıllara dayanan bu teknoloji ileriki zamanlarda gelişerek tüm dünyaya hitap eden bir hale geldi. 1800‘lü yıllard artık telgraf, devlet yönetiminden halkın ihtiyaçlarına kadar birçok farklı yönde kullanılan önemli bir teknoloji haline gelmişti.
İlk telgraf tanıtımlarından biri
Peki telgraf neden bir türlü emekli olamadı? Bu sistem günümüzün en güvenli iletişim yollarından biri. Mors koduyla yollanan şifreli mesajları sıradan insanların çözmesi imkansız.
Hack‘lenme derdi olmadan çok önemli bilgileriniz bile güvendiğiniz kişilere bu cihazlar sayesinde yollayabilirsiniz.
{pagebreak::Daktilo}
Daktilo
Günümüzde bilgisayar sayesinde sayfalarca yazıyı hazırlamak bile çok kolay ve pratik bir hal aldı. Ancak eski insanlar için ufak metinleri hazılramak bile emek ve dikkat gerketiren bir işti.
Bırakın devlet katiplerini, akrabasına mektup yazacak bir kişi bile saatlerini kağıt ve kalemle harcamak zorundaydı.1829 yılında bu sorunu çözecek bir cihaz tasarlandı. Tipograf adlı bu cihaz daktilonun yavaş ve hantal atasıydı.
Daktilo o kadarr sevildi ki daha iyi yazmak için uzmanlar tarafından teknikler geliştirildi
İnsanlar bu cihazı kullanmak yerine elle yazmaya devam ettiler. 1876 yılında ilk pratik daktilonun tasarlanmasıyla birlikte bu icat dünyanın ilgisini çekmeye başladı. Ancak daktilonun kaderini değiştiren Remmington firması oldu.
Firma bir dikiş makinesiyle birleştirdiği modern daktilo sayesinde yazım tarihini değiştirdi. Kısa sürede her sektörde kullanılmaya başlanan daktilo için özel yazım methodları bile geliştirildi.
Daktilo günümüzde bile gazeteciliğin temel simgelerinden biri. Aramızdan ayrılmaya niyeti olmayan bu teknoloji dijitalleşti bile. Peki bu teknolojiyi hâlâ niye kullanıyoruz? Yazı işlerinin hızlı yapılması gerektiği yerlerde bu sistem bilgisayardan daha faydalı oluyor. Üstelik bilgisayardaki gibi, şirketinizle ilgili verilerin başkaları tarafından çalışnma endişesi de yok.
{pagebreak::Pikap}
Pikap
Bugün DJ‘ler ve nostalji meraklıları tarafından hâlâ kullanılan pikap ya da diğer adlarıyla gramafonların tarihi aslında oldukça eskiye dayanıyor. Thomas Eddison‘un ilk tasarılarından birini yaptığı bu cihaz taş plak üzerine ses kaydetme ve bunu sonra farklı devirlerde çalmak özelliğine sahip.
Pikap da aynı daktilo gibi zamana ayak uydurdu. Günümüzde teknolojik hale gelen bu cihazların yapım tarihi ise 1850’lere dayanıyor.
Pikabı eskiden sadece ülke yöneticileri ve ayrıcalıklı insanlar dinleyebilirdi
Peki tüm bu gelişmiş müzik cihazlarına karşı pikap niye hâlâ emekli olmadı. Bu konudaki en önemli durum nostalji oluyor. Eski krallar ve dedelerinizlerizinde kullandığı bir cihazdan müzik dinlemek oldukça ilginç bir duygu. Diğeri ise ses kalitesi sayesinde ince müzik zevki olan insanların orjinal plakları tercih etmesi.
{pagebreak::Telefon hattı }
Telefon hattı
Günümüzde fark etmeden kullandığımız diğer bir dinazor teknolojiyse telefon hatları. Artık fiber optik iletişime sahip olmamıza rağmen hâlâ bu sistemi kullanıyoruz. Aslında bunun nedeni tarihte gizli. 1886 yılında ilk denemeleri yapılan telefon 1900‘lü yıllarla birlikte dönem devletlerinde yaygınlaşmaya başladı.
1911 yılında ise Osmanlı dünyanın ilk telefon santrallerinden birinin İstanbul‘da kurduttu. Bir süre sadece saraya hizmet veren telefon teknolojisi ilerleyen yıllarda diğer kurumlara da yayıldı.
Osmanlı ilk telefon hatlarından birini kurmuştu
Ericsson‘la ortaklaşa çalışan Osmanlı İstanbul’u bu yeni teknolojinin yaygınlaşmasını sağladı.
Osmanlı‘nın bu teknolojiyi yaygınlaştırmadıki ilk amacı uzaktaki devlet topraklarını daha iyi yönetmek ve Avrupa ile olan iletişimini güçlendirmekti.
Bu uğurda sırf Osmanlı Devleti, İstanbul, İzmir, Edirne, Ankara, Antalya, Diyarbakır ve İskendurun’daki santrelerle birleşen binlerce kilometrelik yeni bir telefon hattı döşenmişti. Günümüzde bu teknolojiyi hâlâ kullanıyoruz çünkü atalarımız telefonu geliştirmek için dünyanın etrafını saran hatlar hazırladı.
Tüm bu hatları söküp yeniden hazırlamak yerine bozulanları revize etmek günümüz insanı için daha kolay.
:: Bu teknolojilerin geçmişini biliyor muydunuz? En çok hangi emekli olmayan teknoloji sizi etkiledi?