Intel sadece işlemcileri ile değil geliştirdiği yeni teknolojiler ile de bilinen bir firma. Geçtiğimiz haftalarda, Thunderbolt adı verilen yeni bir bağlantı arayüzünü tanıtan Intel’in, 2015 yılında kullanıma sunmayı planladığı bir başka yeni arayüz üzerinde çalıştığı belirtildi.
Hızı Ne Kadar?
IDG News’in haberine göre, Intel silikon bileşenler ve optik ağ teknolojilerini birleştirerek, 100 metrelik mesafede saniyede 50 Gbit veri aktarımı yapabilecek bir arayüz geliştirmek için çalışmalara devam ediyor.
Üzerinde çalışılan arayüz Thunderbolt’tan 5 kat daha hızlı olacak
Intel Labs bünyesinde devre ve sistem araştırmaları stratejik yöneticisi görevinde çalışan Jeff Demain, bu teknolojinin 2015 yılında hazır hale getirilerek, bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar, televizyonlar ve daha birçok cihazda kullanılacağını belirtti.
Ne İçin Kullanılacak?
Yeni teknolojinin öncelikle yüksek çözünürlüklü video aktarımında kullanılacağı düşünülüyor. 1080p’nin üzerindeki çözünürlüklere çıkıldığında sağlıklı bir veri aktarımı için yeni bir teknolojinin şart olduğu söyleniyor.
Yıldırım Hızında Bağlantı: Thunderbolt
Jeff Demain, henüz bu teknoloji üzerindeki çalışmaların çok başında olduklarını söylese de lazer sinyallerini gönderip, alan silikon yongaların çalışan prototiplerinin bulunduğunu da belirtti.
Şubat ayında kullanıma sunulan ve yeni MacBook Pro modellerinde yer alan Thunderbolt arayüzü saniyede 10 Gbit veri aktarımı yapabiliyor. USB 3.0 ise teorik olarak 5 Gbit/sn hıza ulaşabiliyor.
:: Mevcut veri aktarım hızlarını yeterli buluyor musunuz?
belli bir standart gelmeli usb 3 thuderbolt sata pata firewire birçok bağlantı türü mevcut bence bu noktada işlevini yitiriyor. Nokianın en sevdiğim özelliği onca yıldır 2 çeşit şarj cihazı kullanıldı ve hemen hemen gittiğin her yerde şarj aleti bulunabiliyordu.
50 gbit :O
Önemli olan bu bağlantı arabirminin hesaplı bir şekilde kullanıcı ile buluşması, yoksa piyasa saniyede 512mb okuma yazma hızı (hatta daha çok) SSD’ler var ama bunları alıp kullanamadıkdan sonra isterse ışık hızında veri aktarımı olsun o kadar önemli olmuyor.