Haftanın en ilginç Kickstarter ve indiegogo projelerini bir araya getirmeye devam ediyoruz. Eski günlerine dönen kitle fonlaması siteleri, yine birbirinden ilginç özelliklere sahip binlerce teknolojik ürün ve projeye ev sahipliği yapıyor.
Haftanın en ilginç kitle fonlaması projeleri
Kitle fonlaması projeleri, özellikle son yıllarda teknoloji dünyasında küçük ve orta ölçekli girişimlerin de rekabete girebilmesinin yolunu açtı. İşte bu haftanın en ilginç projeleri: Yeni bir sinema tecrübesi, kendi oyun fareni kendin yap, akıllı matkap, dünyanın en küçük 4K bilgisayarı, gücünü güneşten alan akü.
Yeni bir sinema tecrübesi: Cinera
Cinera, 2,5K çift mikro OLED ekranı ve 5.1 kanal surround ses özelliği ile yüksek kalitede bir kişisel sinema deneyimi vaad ediyor. Özellikle sinema salonlarının kapalı olduğu ve tam anlamıyla ne zaman açılacağı belli olmadığı bu günlerde, bu ilginç sinema başlığı çok daha işlevsel hale geliyor.
Cinera sinema başlığı ve özellikleri
Cinera, dışarıdan bakınca, kulaklık üzerine takılmış bir VR başlığı andırıyor. Başlığın gözleri kapatan kısmının yanında, surround ses performansı için, özel bir kulaklığı bulunuyor. Böylece, sinema deneyimi yaşarken, bulunduğunuz ortamdan tamamen kopabiliyorsunuz.
Cinera, iki adet mikro OLED ekranla karşımıza çıkıyor. Bu ekranların her biri 2560 x 1440 piksel çözünürlüğe sahip. Mikro OLED ekranlar, tıpkı birer OLED ekran gibi ışığa ve renklere duyarlı bir yapıda geliştirilmiş. Bu başlık aslında Cinera’nın ilk girişimi değil. Daha önce üretilen sinema başlığında OLED ekran kullanan firma, şimdi aynı çözünürlüğü çok daha küçük ekranlarda yakalamayı başarmış. Böylece sinema başlığının boyutları da küçülmüş.
Cinera sinema başlığı, gözlerinizi çevirdiğimizde oluşan açıyı algılayan ve o yöne doğru açı yapan özel bir mercek sistemine sahip. Bu özellik kullanıcının, izlediği film ya da oynadığı oyun atmosferine çok daha kolay girmesini sağlıyor.
Başlıkta yer alan ve profesyonel sinema projektörlerinde yer alan, DCI-P3 renk standardı kullanılıyor. Bu standart, sRGB’ye göre çok daha fazla renk gamına sahip. Böylece başlık hem OLED ekranları hem de bu renk standardı sayesinde çok daha gerçekçi renkler sunabiliyor.
Başlıkta yer alan ekran 500.000:1 kontrast oranı ve 0.000001s tepkime süresi ile bir çok monitör ve TV’den çok daha iyi sonuçlar ile karşımıza çıkıyor. Başlığın, Cinera Edge ve Cinera Pro şeklinde iki farklı seçeneği bulunuyor. Bunlardan Pro, 4GB RAM, 32 GB depolama, HDMI bağlantı ve Dolby Digital ses özelliğine sahip.
Edge ise 2 GB RAM ve 16 GB depolamaya sahip. Edge’nin 799 dolar olan fiyatı erken erişimle şu an için 449 dolara kadar düşmüş durumda. Pro ise 999 dolar yerine 549 dolar fiyat etiketiyle karşımıza çıkıyor. Bu ilginç teknolojik ürün hakkında daha fazla detaya projenin Kickstarter sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kendi oyun fareni kendin yap: Venatos Swapper Pro
Venatos, modüler bir oyun fare projesi ile karşımıza çıkıyor. Daha önce kablosuz şarj ile mouse pad ikilisini RGB katkısmmmmmmma aaabaya getiren marka, şimdi de modüler bir fare tasarımıyla Kickstarter üzerinde destek arıyor.
Venatos Swapper Pro ve özellikleri
Bu ilginç teknolojik ürün, ağırlık ve tasarımsal anlamda kullanıcılara seçenekler sunuyor. İster ızgara tasarımlı olarak isterse kapalı tasarımlı olarak bu oyuncu faresini kullanabilirsiniz. Yine farenin ağırlığını 72 ya da 92 gram olarak ayarlamanız mümkün.
Bu modüler tasarım dışında, farenin dpi ayarını yapmak içinde tekerleğin üzerinde yer alan dpi düğmesine basılı tutmanız yeterli. Her bastığınızda fare bir sonra ki dpi ayarına geçiş yapıyor. Yine farenin rgb ışıklarının hangi renkte olacağını da kolayca değiştirmeniz mümkün. Oyuncu faresi Venatos, 10 ayrı RGB renk ayarı ile karşımıza çıkıyor.
Oyuncu faresi bu modülerlik yanında, paracord kablo ile karşımıza çıkıyor. Bu kablo normal fare kablolarına göre daha esnek ve daha hafif bir yapıda imal edilmiş. Böylece oyun oynarken rahatsız edici kablo karmaşasıyla uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz.
Venatos Swapper Pro, PixArt PMW3389 oyuncu faresi sensörüyle karşımıza çıkıyor. Piyasanın en iddialı sensörü olan PMW3389, Venatos oyuncu faresinin de sadece modüler bir oyuncu faresi olmaktan fazlası olduğunu kanıtlıyor.
Oyuncu faresi, Huano switch ile karşımıza çıkıyor. Oyuncu faresi dünyasında Omron, Huano rekabeti kızışmış olsa da, halen Huano Omron switch karşısında bir adım önde görülüyor. Venatos Huano switch için tam tamına 20 milyon tıklamaya kadar garanti veriyor. Özellikle switch hassasiyeti FPS oyunlarında çok fazla önem arz ediyor.
Fare hassasiyetini belirleyen etkenlerden biri de polling rate oranı. Bilgisayarla fare arasında iletişim hızını belirten bu oran Venatos Swapper Pro’da 120 Hz ile 1000 Hz arasında ayarlanabiliyor. Varsayılan olarak ise fare 500 Hz polling rate ile karşımıza çıkıyor. Bu ayarlamayı ise, bilgisayar üzerinden farenin yazılımı aracılığıyla yapmanız mümkün.
Yine Venatos fare için daha spesifik düzenlemeleri, bu yazılım üzerinden yapmanız mümkün. Dpi ayarı, düğme atama gibi bir çok özellik bu yazılım üzerinden kolayca ayarlanabiliyor. Bu ilginç teknolojik ürün, erken erişimle 66 dolar fiyat etiketine sahip. Kitle fonlaması projesi hakkında daha fazla detaya Kickstarter sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Akıllı Matkap: xDrill
Her şeyin akıllandığı, tüm elektronik ürünlerin dönüşüm geçirdiği günümüzde, akıllı bir matkap projesi de karşımıza çıktı. Bu ilginç teknolojik ürün, bir matkaptan beklediğiniz tüm hünerlerden fazlasını size sunmak için geliştirilmiş.
xDrill nasıl özelliklere sahip?
Bu ilginç matkap projesi, tam arka tarafında yer alan mini LCD ekranıyla karşımıza çıkıyor. Ancak matkabın tek hüneri bu değil. Matkap kullanırken en büyük sıkıntımız, deldiğimiz deliklerin hizalı olup olmamasıdır. Bunun için metrelerle uğraşır, kalemlerle çizgiler çekmeye ve hizlamaya çalışırız. xDrill ise, üzerinde yer alan lazer metre ile kolayca deldiğiniz deliklerin aynı hizada olmasını sağlıyor. Ekran üzerinden kolayca bu lazer metreyi kontrol etmeniz mümkün.
Yine deldiğiniz deliğin düz bir şekilde ilerlemesi de matkap kullananların en büyük sıkıntısı. xDrill üzerinde yer alan lazer metre aracılığıyla, deliğin düz bir şekilde delinmesi için sizi yönlendiriyor.
Bu akıllı matkabın diğer önemli özelliklerinden biri ise, derinlik ayarı. Duvarı delmeden önce, matkabın ne kadar delmesi gerektiğiniz ayarlıyorsunuz. Böylece matkap o derinliğe uşatığı zaman otomatik olarak duruyor. Böylece fazla derin delik açmak gibi sıkıntılardan da kurtulmuş oluyorsunuz.
Matkap, açılı bir delik açacağınız zaman da, açının sürekli aynı olması için bu küçük ekran üzerinden yönlendirme yapıyor. Tam kullanıcının göz hizasına gelen bu küçük ekran, gerçekten de çok kullanışlı gibi görünüyor.
Akıllı matkap ile deldiğiniz materyale göre güç ayarı yapmanız da mümkün. Böylece matkap, her zeminin yapısına göre farklı güç ayarları sunmuş oluyor. Eğer basit bir güç ayarı yapmak istiyorsanız, yine manuel matkaplarda olduğu gibi üst kısımda yer alan düğmeyi ileri iterek delme gücünü arttırmanız mümkün.
xDrill 399 dolar olan başlangıç paketini 291 dolar fiyatına kullanıcıya sunuyor. Bu ilginç kitle fonlaması projesi hakkında daha fazla detaya Kickstarter sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Dünyanın en küçük 4K bilgisayarı: Chuwi LarkBox
Bir zamanlar odaları kaplayan, tonlarca ağırlıkta ve yavaş bilgisayarları, bugün cebimize girecek kadar küçük hale geldi. Chuwi LarkBox, 4K video çıkışına sahip dünyanın en küçük bilgisayarı.
Kitle fonlaması projelerinin belki de en büyük sorunlarından biri isimlendirme. LarkBox başarı kazanmış bir proje olsa da, pek akılda kalıcı bir isme sahip olduğu söylenemez. Bu mini bilgisayar, indiegogo üzerinde, destek aramaya devam ediyor. Peki indiegogo projesi LarkBox nasıl özelliklere sahip?
Chuwi LarkBox ve özellikleri
Bu mini bilgisayar, 64 x 64 x 43 mm boyutlarıyla karşımıza çıkıyor. Avucunuza sığacak kadar küçük olsa da, bu ilginç teknolojik ürünün boyutuna pek aldanmamak gerekiyor. Mini bilgisayar, Intel Celeron J4115 işlemcisini kullanıyor. İşlemci 1.8 Ghz işlem hızına sahip. Mini PC için geliştirilen bu işlemci, Benchmark sonuçlarında kendi sınıfında zirvede yer alıyor.
Depolama tarafında ise 128 GB boyutunda eMMC 5.1 bellek karşımıza çıkıyor. Bu bellek türü, mini PC için tercih edilen, HDD’ye göre çok daha hızlı bir çalışma hızına sahip. SSD gibi hızlı olan bu depolama aygıtları, ne yazık ki takıp çıkarabileceğiniz veya değiştirebileceğiniz bir yapıda değil. Ancak maliyet açısından da çok daha ucuz bir alternatif.
Bu arada bu mini PC, aynı zamanda M.2 SSD/TF yuvasına da sahip. Böylece kutu gibi olan bu bilgisayarı daha yüksek kapasiteli bir hafızayla kullanmanız mümkün. RAM tarafında ise LPDDR 4 6 GB kapasiteyle karşımıza çıkıyor.
Ekran kartı olarak ise Intel UHD Graphics 600 tercih edilmiş. Ve tabii ki mini PC’nin en öne çıkarılan özelliği ise 4K video çıkışına sahip olması. Bunun dışında bilgisayarda 2 USB-A 3.0 ve birer adet HDMI A Type, USB Type-C, Micro SD yuvası ve 3,5 mm kulaklık girişi bulunuyor.
Bluetooth 5.1, Dual band Wi-Fi desteği de yer alan bilgisayar Windows 10 ve Linux desteğine de sahip. Bu arada mini PC hem projektör cihazı hem de akıllı TV olarak da kullanılabiliyor. Bu ilginç teknolojik ürün 169 dolar fiyat etiketiyle karşımıza çıkıyor. Boyundan büyük işlere kalkışan bu kitle fonlaması projesi hakkında daha fazla bilgiye indiegogo sayfasından ulaşabilirsiniz.
Gücünü güneşten alan jeneratör: Bluetti AC200
Daha önce bu seride size ilginç jeneratör projeleri tanıtmıştık. indiegogo üzerinde fonlanan Bluetti ise, diğer jeneratörlerden biraz farklı olarak, güneş enerjisini öne çıkaran bir yapıya sahip.
Bluetti AC200 ve özellikleri
Bluetti AC200, özel taşıma arabası ve 1700Wh güç kapasitesiyle, piyasada yer alan birçok jeneratörden çok daha güçlü bir yapıda. Benzinle çalışan ve gürültülü jeneratörlerin yerini alacak, şarj edilebilir jeneratörler birçok farklı şekilde şarj olabiliyor.
Güneş enerjisinin yanında, akü ile, normal şehir hattı üzerinden ve arabanızla bile bu jeneratörü şarj etmeniz mümkün. Bluetti özellikle güneş panelleriyle sektörde fark yaratmışa benziyor. Kullanıldığı Bluetti SP120 panelleri 120W güç geçişine izin veriyor ve bu enerjinin yaklaşık yüzde 75 ve 78 arasında olan 90 94W arasını kullanabiliyor. Böylece 3,5 saat gibi bir sürede, yalnızca güneş enerjisiyle AC200 tam şarjlı hale geliyor.
Kitle fonlama projesi, jeneratör ile birlikte verdiği bu taşınabilir güneş panellerine tam 15 yıl garanti de veriyor. AC200 şehir elektriği üzerinden yani normal bir duvar prizinden 5 saat içinde şarj olabiliyor. Doğrusu şimdiye kadar incelediğimiz jeneratörler güneş panelleriyle normal hattan çok daha uzun sürelerde doluyordu.
Bu anlamda AC200 gerçekten de güneş enerjisi konusunda kendini aşmış gibi görünüyor. Jeneratörü çok daha hızlı doldurmak isteyenler, iki AC girişi ile aynı anda şarj edebiliyor ve bu yolla 2,5 ile 3 saat arasında dolabiliyor. Solar ve şehir hattını beraber kullandığınızda ise bu süre 2 ile 2,5 saat arasına düşüyor.
Dokunmatik ekranı, yeniden şarj edilebilir LG pilleri, 2500 üzeri şarj edilebilme kapasitesi, 4800W’a kadar güç dalgalanmalarına karşı koruma sağlayan jeneratör, kablosuz şarj imkanı da sağlıyor. Yine elektrikli aracınıza tam şarjlı olduğu zaman 17 km ek menzil sağlıyor. Bu ilginç teknolojik ürün indiegogo üzerinde güneş paneliyle birlikte 1699 dolar fiyat etiketine sahip. Kitle fonlama projesi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için indiegogo sayfasını inceleyebilirsiniz.
Bu haftanın en ilginç kitle fonlama projeleri listesini nasıl buldunuz? Kickstarter ve indiegogo üzerinden ilginizi çeken projeleri yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}