Türkiye’nin yerli otomobili Togg için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Satışa çıkmak için adeta gün sayan ve neredeyse sona yaklaşılan araçla ilgili son olarak vergi indirimi müjdesi vermiştik. Şimdi ise şirket, bir gelişme ile daha gündeme geldi.
Şu sıralar Avrupa’da Euro NCAP performans ve çarpışma testleri aşamasında olan Togg’un en büyük soru işaretlerinden biri şarj istasyonlarıydı. Neyse ki bu gizem de çözüldü. Şirket, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu‘ndan (EPDK) şarj ağı kurmak için lisans aldı.
Togg, ilk 6 ayda en az 50 istasyon kurmak zorunda
Yapılan açıklamaya göre Togg, kendi şarj ağını kurma amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu‘ndan (EPDK) lisans aldı. Kurum, elektrikli araçların sayısının artmaya başladığı bu dönemde şarj altyapısı ile ilgili lisans çalışmalarına hız verdi. Bu nedenle şirketlerin lisans alıp yatırım için beklemesine izin verilmeyecek.
Togg ile ilgili kritik detay da burada karşımıza çıkıyor. Zira şirket, şarj ağı işletmeci lisansı aldığı EPDK‘nin kuralları kapsamında ilk altı ay içerisinde en az 50 istasyon kurmak zorunda. Önümüzdeki dönemde şarj istasyonlarının sayısında ciddi bir artış olacak. EPDK’ye göre, Togg çıktığında sürücülere hem şehir içi hem de şehirler arası yollarda kesintisiz bir seyir imkanı sunulacak.
Herkesin merak ettiği soru! Togg kaç para olacak?
Togg, seri üretim öncesi son hazırlıklarını tamamlıyor. Birçok kişi ise satışa çıkacak Togg modelinin kaç para olacağını merakla bekliyor.EPDK, şarj istasyonlarında verilen şarj hizmetinin fiyatlandırılması ve elektrikli ve içten yanmalı motorların maliyet dengelerini de yakından takip ediyor. Buna göre, Haziran 2022 ortalama şarj hizmeti fiyatları ele alındığında bir elektrikli otomobilin AC (22 kW) ünitelerden şarj edilmesi durumunda kilometre başına dizele göre yaklaşık 114 kuruş, benzine göre ise 125 kuruş avantaj sağlıyor.
Togg C-SUV’un yerlilik oranı da belli oldu. Gazete Pencere’de yayınlanan Emre Özpeynirci ve Erol Şahin’in haberlerine göre, önümüzdeki yıl Mart ayı civarında satışa sunulacak Togg C-SUV modelinin yerlilik oranı yüzde 51 civarında. Daha sonra takip eden B-SUV ve C-MPV modelleriyle birlikte ise bu oran çok daha yukarıya çıkartılacak.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Harika bir müjde bu. Kurulumunda çalışılabilecek yeni bir iş kolu daha doğdu. Vatan ve millet için çalışanlara selam olsun. (swh)