Yerli otomobil için artık son adımların atıldığı bir döneme girdik. Şu anda Gemlik tesisinde 208 robot ile parçalı denemeler yapılıyor. Önümüzdeki Temmuz ayından itibaren de üretim denemeleri başlayacak. Araç ise Avrupa’da Euro NCAP performans ve çarpışma testlerine giriyor. Fakat herkesin aklında aynı soru var. Togg kaç para olacak?
Togg C-SUV kaç para olacak ve ne zaman çıkacak?
Togg fabrikasında boya ve gövde tesislerinin yüzde 99, montaj hattının ise yüzde 98 oranında tamamlandığı açıklandı. Ayrıca robotların kullanım senaryoları üzerinde de farklı denemeler yapılıyor. Önümüzdeki aydan itibaren de deneme üretimleri yapılacak. Yani seri üretimin kıyısına kadar gelindi.
Bu nedenle şirketin geçtiğimiz CES 2022 etkinliğinde paylaştığı 1 yıllık planlar gecikme olmadan devam ediyor. Dolayısıyla bu yıl sonu seri üretime başlanacağını ve 2023’ün Mart ayına kadar (ilk çeyrek içerisinde) C-SUV modelinin satışa sunulacağını söyleyebiliriz. Peki Togg, kaç para olacak?
Togg’un yerlilik oranı belli oldu!
Togg tarafından üretilecek ilk modelin ve Türkiye'de faaliyet gösteren diğer otomotiv üreticilerinin yerlilik oranı belli oldu.Geçtiğimiz dönemde başta şirketin CEO’su Gürcan Karakaş olmak üzere Togg yetkililerinin yaptığı paylaşımlara göre, fiyat tarafında elektrikli rakiplerinin çok daha altında olacak. Hatta C-SUV sınıfındaki içten yanmalı modellerle bile rekabet edebilecek.
Fakat yapılan tahminlerin yalnızca bugün için geçerli olacağını unutmamak gerekiyor. Örneğin, geçtiğimiz sene Türkiye pazarına giren MG’nin tamamen elektrikli ZS EV modeli, 400 bin TL’lik fiyatı ve özellikleri ile Togg’a rakip gösteriliyordu. Fakat yalnızca 1 yıl içerisinde bu aracın fiyatı 1 milyon TL seviyesine kadar yükseldi.
Dolayısıyla 9 ay sonra piyasaya sürülecek olan Togg için değil, bugünün koşullarında kaç para olurdu sorusuna yönelik bir tahmin yapıyoruz. Temel konuları aktardıysak şimdi geçelim fiyat tahminimize ve rakiplerin fiyatlarına.
İçten yanmalı benzinli ve dizel motorlu C-SUV otomobillere baktığımızda fiyatların 600 bin TL seviyesinden başlayıp 1 milyon TL’nin üzerine kadar çıktığını görüyoruz. Elektriklli C-SUV’lar ise hibritleri de dahil edecek olursak, 1 milyon TL seviyesinden başlayarak 2 milyon TL’ye kadar gidiyor.
Örneğin Mercedes GLB fiyatı 1.3 milyon TL’den başlarken GLC’ler 1.9 milyon TL’den başlıyor ve 2.3 milyon TL’ye kadar gidiyor. Fakat asıl rakipleri bu modeller değil. Zira şirketin elektrikli C-SUV otomobillerine baktığımızda karşımıza EQB ve EQA çıkıyor. Her iki aracın da başlangıç fiyatı 1.7 milyon TL civarında.
Bu noktada piyasadaki elektrikli ve içten yanmalı motorlu araçların fiyatlarını ve devlet tarafından Togg’a yapılacak desteği göz önünde bulundurursak, koşulların bugün ile aynı kalması durumunda önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek ilk modelin fiyatının 1.1 milyon TL‘nin üzerinde olmasını bekliyoruz.
Togg, 2030’a kadar 5 model üretecek!
Model | Araç tipi | Tanıtım tarihi | Beklenen çıkış tarihi | Motoru |
Togg SUV | C-segment SUV | 27 Aralık 2019 | 2023 ilk çeyrek | Elektrikli |
Togg Sedan | C-segment Sedan | 27 Aralık 2019 | 2024 3 ile 4. çeyrekte | Elektrikli |
Togg Hatchback | – | Bekleniyor | 2030’a kadar | Elektrikli |
Togg Kompakt SUV | B-segment SUV | Bekleniyor | 2030’a kadar | Elektrikli |
Togg MPV | – | Bekleniyor | 2030’a kadar | Elektrikli |
Gemlik tesislerini gezdiğimiz videoyu izlemek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.
Togg’un satışa çıkmaya en yakın halini incelediğimiz videoyu izlemek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
İlk yerli başarılı olamayan aracımıza kadar inip o tarihten başlayarak haber yazısını devam ettirmemeniz beni üzdü. cümleleri bilerek uzattığınız çok belli oluyor. Ülkenin tüm haber sitelerine bu taktiği kim verdi bilmiyorum ama lütfen sade net haber anlayışınız devam etsin.
Bu yapıcı eleştirinizi önemle dikkate alıyorum Gökay bey. Geri bildiriminiz için teşekkürler 🙂
Sayın shiftdelete net lütfen Türk milletine ucuz yurt dışına dediğiniz fiyatlardan verin 300 bin sınır olsun herkes alabilsin yoksa üretilen aracı bir Türk vatandaşı alamadiktan sonra hiç bir anlamı yok her haneye 1 adet ve satışı yasaklansın 5 yıl 7 yıl kullanmak zorunda olsun ayrıca fiyat başkalarında milyon TL olarak göstermeniz bile. Çok acınası bir durum. Bu fiyatlara olmaz diyecek öncelikli siz olmanız gerek ama daha çok odun atıyorsunuz ateşe tuzunuz kuru o yüzden haklısınız bir yandan oda doğru …
karı koca memuruz şuan yemeden içmeden tam 7 yıl çalışmamız gerekiyor ki 1 tane alabilelim kredi işini hiç düşünmüyorum bile 1 bize 1 devlete 1 de bankaya alsak 21 yıl eder ozamanda emekli oluruz zaten ama yemek içmek yok tabi anca öyle 21 yılda borcu bitirirz
Vergisiz fiyatı böyleyse kaliteli bir ürün çıkartılacak demektir ama nerde rekabet edecekler, Avrupada mı? Ben anlamıyorum biraz daha ucuz modeller ile başlanamaz mıydı, renault-volkswagen arası kalitede elektrikli araba olsaydı daha ucuza gelirdi eminim. Bizim bölgemizde ki ülkelerde de iyi satardı.
Haberlerde “Yerli Otomobilin Ön Talep Tutarı : 30-40 Bin TL” diye bas bas haberi yapılıyordu (Youtube da var)
Rakama gelirsek düşük menzilli 1.5m , Normal menzilli 2-2.5m arası bir rakamdan çıkacağını düşünüyorum.
Bu bahsettiğiniz 1 milyon vergili fiyat mı? Diğer arabalar ülkemize girdikten sonra 5 araba parası vergi ödüyoruz. Eğer Togg için de böyle bir vergi ödeyeceksem yerli olması beni hiç ilgilendirmiyor. Yeni yapılmış bir araç tercih edeceğime ya sıfır başka bir markadan ya da ikinci el araç tercih ederim. Sonuçta aracın eksisi çok fazla. Aracın ülke vatandaşlarına daha ucuz ve faizsiz geri ödemeli şekilde sunulması lazım ki bu insanlar bu aracı alabilsin.
Evet, satışa çıkacağı meblağ. Fakat burada devlet desteği gibi önemli bir husus var. Zira milyarlarca dolarlık yatırımın sonucunda fiyatı düşük tutabilmek için buna ihtiyaç da var. Dolayısıyla vergilendirmesi ya da teşvik durumu nasıl olacak henüz belirsiz. Eğer devlet desteği olmazsa 1.1 değil, 1.3-1.5 arası bir fiyatı olacaktır diye tahmin ediliyor. Tabii burada 2 çeker ve 4 çeker ile menzil paketleri de fiyata etki edecektir.
Bana kalırsa devlet desteği söz konusu olamaz! Nedeni ise rekabete aykırı olması! Eğer elektrikli araçlar için bir indirim yapacak ise sadece TOGG’nu değil bütün elektrikli araçları kapsar! Aksi rekabete izin vermemek olacağından diğer üreticilerin devletlerinden ambargo yemek anlamına gelir!
şimdi 1.7 milyon klasında araç olacağı deniyor hemen karşılaştırma yapalım 1.7milyon tl / 17,20 kur :98bin euro yapar avrupa pazarında asgari çalışan 2.000 euro maaşı desek 4 senede yemeden içmeden bunu alabiliyor o zaman bizimde alacağımız bu aracın fiatı kendi asgari ücretimize göre 5000 asgari ücretimiz 5.000x48ay=240,000 bi tl demek ki halkımıza satılacak tutar bu250bin dir bunun yukarısı zaten satış olucak o sebeb bu araca bızde zenginler binsin halkımız için yapıldı denmesin kendi görüşüm yeri gelince maaşımız yada para birimimiz dolarmı deniyor ona göre ekonomi politika işliyorlar işlerine gelince tl hesabı nıye denmıyor buyurun yapın bu ucretten satış bızde bu araçlara bınelim
Abicim siz nasıl hesap kitap yapıyorsunuz anlamış değilim. Neden GLB yada başka SUV araçların fiyatları ile kıyaslıyorsunuz. Bu araçlar ital araç sınıfından mı satılacak. Biz zaten araçtaki verginin büyük kısmını ital olduğu için vergiye vermiyor muyuz? Yani kısacası olması gereken araç fiyatı (Eğer biz yerli ürettik ama size yurt dışı aracıymış gibi satacağız denmezse) bu aracın max fiyatı bütün dünyadaki yerli araçlar gibi alım gücüne yani ülkenin aylık kazancı üzerinden belirlenir. Kısacası 400 bin TL yi geçmemesi gerekir. Ki o rakam bile ortalama gelir düzeyinin çok üzerinde. Bunu da ortalama gelir düzeyi ile 2 yıl çalışarak alırsa olarak hesaplıyorum. Merak ediyorsanız her ülkenin kendi vatandaşına sınıfına göre belirlediği fiyatları ve aylık ortalama geliri çarpabilirsiniz. Kaldı ki sıfır araçlar üretildiği ülkeler İskandinav ise ortalama 6-8 ayda C sınıf bir araç alabiliyorlar.
Sorularınıza tane tane cevap vereceğim. Açıklayıcı olmasını umuyorum.
1) Neden GLB yada başka SUV araçların fiyatları ile kıyaslıyorsunuz. – Piyasadaki direkt rakipleri ve hedef aldığı kitle bu.
2) Bu araçlar ital araç sınıfından mı satılacak. Biz zaten araçtaki verginin büyük kısmını ital olduğu için vergiye vermiyor muyuz? – Böyle bir şey yok. Teknik olarak Doblo da yerli üretim…
3) Yani kısacası olması gereken araç fiyatı (Eğer biz yerli ürettik ama size yurt dışı aracıymış gibi satacağız denmezse) bu aracın max fiyatı bütün dünyadaki yerli araçlar gibi alım gücüne yani ülkenin aylık kazancı üzerinden belirlenir. – Kim attıysa güzel atmış. Böyle bir şey yok. Araçların sınıfları ve hedef kitleleri vardır. Maliyet + bu konular üzerinden bir meblağ belirlenir.
4) Kısacası 400 bin TL yi geçmemesi gerekir. Ki o rakam bile ortalama gelir düzeyinin çok üzerinde. – Egea fiyatına otonom sürüş destekli tam elektrikli SUV almak istiyorsunuz. Ben de istiyorum. Sonra uyanıyorum.
5) Merak ediyorsanız her ülkenin kendi vatandaşına sınıfına göre belirlediği fiyatları ve aylık ortalama geliri çarpabilirsiniz. Kaldı ki sıfır araçlar üretildiği ülkeler İskandinav ise ortalama 6-8 ayda C sınıf bir araç alabiliyorlar. – Adamların gelirleri yüksek. Az çalışıp çok kazanıyorlar. Bizim gibi çok çalış az kazan gibi bir sistemleri yok. Ekonomileri iyi. Bu yüzden istediğini alabiliyor.
1 milyar 400 bin diye bir dedikodu geziyor doğru mu?