İtalya’nın Milano kentindeki bir temyiz mahkemesi, dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook‘un, “Yakındakiler” özelliğini üçüncü taraf bir uygulamadan kopyaladığı gerekçesiyle Business Competence adındaki İtalyan bir yazılım geliştirme şirketine 4.7 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti.
İtalyan mahkeme, Facebook’un tazminat ödemesine hükmetti
Dünya çapında 3 milyara yakın aktif kullanıcısı bulunan sosyal medya devi Facebook, 2012 yılında “Nearby” (Yakındakiler) adlı bir özellik yayınlamıştı. GPS temelli işlev, coğrafi konumlarınızı gerçek zamanlı baz alarak, ister arkadaşınız olsun ister olmasın yakınınızda bulunan kişileri görmenizi sağlıyor.
İtalya’nın Milano kentindeki bir temyiz mahkemesi, söz konusu özelliğin Faround adlı bir uygulamadan kopyalandığı gerekçesiyle Facebook’un, İtalya merkezli yazılım firması Business Competence’e 4.7 milyon dolar, yani yaklaşık 34 milyon 487 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.
Business Competence, kullanıcıların bulundukları yere yakın Facebook arkadaşlarını bulmalarına yardımcı olmak için tasarladığı Faround uygulamasını 2012 yılında piyasaya sürmüştü. Uygulama, kısa zamanda İtalyan pazarında güç kazandı, ancak Facebook’un sadece aylar sonra kendi “Nearby” (Yakındakiler) özelliğini başlatması, Faround’un indirme sayılarının düşmesine ve hızla kullanıcı kaybetmesine neden oldu.
Bunun üzerine İtalyan firma, 2013 yılında Facebook’a telif davası açtı. Business Competence’in gerekçelerini haklı bulan mahkeme, 2019’da Facebook’un söz konusu özelliğini İtalya’da askıya almasına ve telif hakkı ihlali nedeniyle 350 bin euro (Yaklaşık 3 milyon 163 bin lira) para cezası ödemesine hükmetti. Aradan geçen süre zarfında ABD’li sosyal medya devinin ödeyeceği tazminat miktarını artırmaya karar veren mahkeme, para cezasını 4.7 milyon dolar olarak belirledi.
Konuya ilişkin Reuters‘e açıklamada bulunan bir Facebook sözcüsü, mahkeme kararının kendilerine iletildiğini ve gerekli incelemeleri gerçekleştireceklerini belirtti.