87 milyon kullanıcısının verilerini dolaylı yoldan sızdıran Facebook, ABD seçimlerinin manipüle edilmesine neden olmuştu. Mark Zuckerberg‘ün ifade vermesine kadar uzanan bu veri skandalı için Facebook’tan açıklama üzerine açıklama geliyor. Facebook verilerinizi satıyor mu? sorusu bugün Facebook’un kendi ağzından nihayet cevap buldu.
Facebook verilerinizi satıyor mu?
Facebook, kullanıcılarının verilerini satmadığını söylüyor. Bu izim en temel reklam ilkelerimizden bir tanesi diyen Facebook, kullanıcılarının güvenliğini ve gizliliğini ön planda tuttuğunu belirtiyor. Peki, Facebook verileriniz 3. kişiler ile paylaşılıyor mu?
Facebook; şirketlere, insanların reklamlar, sayfalar ve gönderiler gibi içerikleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olmak için kümelenmiş içgörüler sunuyor. Reklam verenler ne tür insanların reklamlarını gördükleri ve reklamlarının performansları gibi kümelenmiş bilgilerin olduğu raporlar alıyorlar; fakat sizi kişisel olarak tanımlayan bilgileriniz paylaşılmıyor.
Facebook neden ücretsiz?
Facebook’un temel amacı insanlar ile iletişim kurmak olduğu söyleniyor. Facebook’u, Google gibi ücretsiz arama motoru, internet sitesi ya da gazete ile aynı şeye benzetebilirsiniz. Facebook’u reklam verenler finanse ediyor. Bu yüzden ücretsiz. Peki, neden reklam verenler Facebook’u finanse ediyor? Karşılığında ne alıyor?
Tıpkı televizyonlar, radyo veya gazeteler gibi biz de reklamverenlere Facebook’ta bir alan satılıyor. Ancak bilgileriniz satılmıyor. Bir reklamveren Facebook’ta bir kampanya yürüttüğünde onlarla reklam kampanyalarının performansı ile ilgili raporlar paylaşılıyor.
Örneğin reklam verenlere, reklamlarına erkeklerin kadınlara oranla daha fazla cevap verdiğini veya çoğu insanın reklamlarına telefonlarından tıkladığı bilgisi paylaşılıyor.
Facebook’u reklamsız kullanmak mümkün mü?
Reklamların tamamen dışında kalamazsınız; çünkü reklamlar Facebook’u ücretsiz kılıyor. Ancak verilerinizin reklam gösterimleri için nasıl kullanılıp kullanılmayacağını kontrol etmek için farklı seçenekler bulunuyor. Bunların hepsini reklam tercihleri bölümünde bulabilirsiniz.
Facebook özel mesajlarınızı okuyor mu?
Instagram, Messenger ve WhatsApp da dâhil olmak üzere hiçbir Facebook ürününde, kişiler arasındaki mesajların içerikleri reklam hedeflemesi için kullanılmıyor. Yani mesajlarınız okunmuyor.
Facebook sizi gizlice dinliyor mu?
Facebook reklamları bilgilendirmek ya da haber kaynağınızda ne gördüğünüzü değiştirmek için mikrofonunu kullanmıyor. Mikrofona yalnızca eğer uygulamamıza izin verdiyseniz ve ses gerektiren bir özelliği aktif olarak kullanıyorsanız erişilebiliyor.
Facebook telefon görüşmelerinizi dinliyor mu?
Telefon konuşmalarınızın veya mesajlarınızın içeriğini reklam hedeflemek için kullanılmıyor. Rehber yüklemesiyle gelen telefon numaralarını, bir reklamveren özel bir hedef kitle yüklediğinde mesajın doğru kişiye ulaştığından emin olmaya yardımcı olmak için kullanılıyor.
:: Facebook’un gizlilik için yaptığı açıklamalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
bir arkadaşımla ne zaman bir ürün hakkında konuşsak o ürünle ilgili reklamı mutlaka görüyorum facebookta. aynı ortamda bulunduğum kişileri görüyorum arkadaş önerilerinde. birşeyler var ama ne olduğunu çözemiyoruz.
@hakan. ne googleda nede facede sürekli konuştuğum konu hakkında hiçbir reklam görmedim. aynı ortamda olduğun kişileri görmen normal, çünkü konum açık olduğu için, seninde onunda yeri belli. böylece mesafe olarak yakın kişileri öneriyordur. hatta, istanbuldayken istanbuldaki avm reklamı çıkıyorsa, konyaya gidince konyadaki avm reklamı çıkması gayet normaldir kardeşim.
yerlerse…
Verilerinizi satiyor mu sorusunun cevabi evet tir. Soyle ki; kullanici verileri anonim olarak satirlir, kullanici nelere bakmis, hangi videolari izlemis, hangi videolari sonuna kadar izlemis, hangi arkadaslarinizi ziyaret ettiginiz bilgisi, … Ama verilerinizi satiyor mu sorusu deyince burada bahsedilen kisisel veriler oldugu icin, kisiel verilerin izinsiz olarak satilmasi kanunlara aykiridir. Daha detayli bilgi icin kullanim soylesmesini okuyunuz. Hatta meshur bir ornegi vardir bunun, adam Ulkeleri karistirmisimdir kesin, danimarkali bir sahis amerikayi ziyarete gittiginde dev panoda facebook a yukledigi kendi resmini goruyor ve arastirma yapiyor, sonra da kullanim sozlesmesinde var oldugu cikiyor ve adamin fotoda hic bir hakkinin olmadigi anlasiliyor.
Hacı biz yandık o zaman 2010 dan beri face kullanıyorum 😀
Bir ürün size ücretsiz sunuluyorsa o zaman ürün siz olursunuz.
Ben satacağını bilerek üye oldum. Bunu bilmeyen var mıydı ki? :)) Google Chrome, Mozilla, Explorer gibi tarayıcılar sizi koruyo mu sanıyorsunuz? :))