SpaceX’in en büyük roketi Falcon Heavy, 6 Şubat saat 23:45’de ilk kez fırlatılarak Mars’a doğru yolculuğuna başlayacak. Fırlatılış anını canlı olarak, haberimizden izleyebilirsiniz.
Anlık gelişmeler
5 Şubat 22:00 –> Roketin kalkışı için tüm sistemlerin durumu iyi gözüküyor, şimdilik bir erteleme gözükmüyor.
6 Şubat 20:21 –> SpaceX, rüzgar dolayısı ile kalkışı Türkiye saati ile 22:50’ye erteledi.
6 Şubat 21:06 –> Rüzgardan dolayı kalkış 23:05’e ertelendi. Eğer kalkış gece 00:00’a kadar yapılamazsa uçuş iptal edilecek.
6 Şubat 21:57 –> Rüzgardan dolayı kalkış 23:45’e ertelendi. Hava şartları kötüleşiyor.
6 Şubat 22:38 –> Erteleme yok, roketin kalkışına 60 dakikadan az süre kaldı. Falcon Heavy’nin içine yakıt yüklenmeye başlandı.
6 Şubat 23:59 –> Falcon Heavy’nin kalkışı başarıyla gerçekleşti. Sağ ve soldaki iticiler başarıyla ayrıldıktan sonra Dünya’ya geri dönüş yaparken, ortada bulunan 3. iticinin inip inemediği henüz kesinleşmiş değil.
Elon Musk kimdir? İşte Bilmediğiniz detaylar!
Gerçekleştirdiği girişimlerle Dünya'yı şekillendirmeye devam eden ünlü iş adamı Elon Musk kimdir? Elon Musk hakkında bilinmeyenler neler?Falcon Heavy nasıl kalkacak?
İnsanlığı Mars’a gönderme misyonunun en önemli rol oynayıcılarından birisi olan Falcon Heavy roketinin kalkışı bugün yani 6 Şubat’ta gerçekleşecek.
Eğer bir problem olmazsa, Türkiye saati ile 23:45’de gerçekleştirilecek kalkışın ardından Elon Musk’ın kendi kişisel Tesla Roadster aracı Mars’a doğru yolculuğa çıkacak.
Roket, 3 iticiden oluşuyor. Kalkıştan belli bir süre sonra, sağ ve solda bulunan iticiler ana gövdeden ayrılarak Dünya’ya alçalmaya başlayacak. SpaceX ekibi, iki iticiyi de daha sonra tekrar kullanmak için dik bir şekilde indirmeye çalışacak.
Bu esnada uzayda hız kazanmaya devam eden Falcon Heavy roketinin son iticisi de, yakıtının bitmesi ardından Dünya’ya alçalmaya başlayacak. Ve SpaceX, onu da dik bir şekilde indirmeyi deneyecek.
Oldukça küçülen roketin en son aşamasının motoru, Roadster aracının Dünya yörüngesinden çıkarak Mars’a doğru bir yörünge çizmesi için belli bir süre boyunca ateşlenecek. Daha sonrasında roketin başındaki kapaklar açılacak ve Elon Musk’ın kişisel Tesla Roadster aracı roketten ayrılarak, Mars’a doğru yolculuğuna başlayacak.
Araç, saniyede 11 km hız ile 400 milyon km yol gidecek.
Kalkışı canlı olarak bizden izleyin!
Falcon Heavy’nin kalkışını 6 Şubat saat 23:45’de aşağıdaki oynatıcı üzerinden izleyebilirsiniz. Canlı yayın İngilizce olmasına karşın, olan bitenle alakalı bu haberi güncelleyerek sizlere gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.
Araç sadece marsın yörüngesine mi girecek marsa inmeyecek mi ? heralde marsa indirme gibi bir durum gözükmüyor. elon musk ses getirmek amaçlı yapıyor büyük ihtimalle.
Roket hazır olduğunda ağırlık taşıma kapasitesine göre 13000kg beton blok yükleyelim demişler Elon Musk ta ozaman beton blok ları uzaya göndereceğimize madem bu denemeyi yapıyoruz ozaman benim arabamı gönderelim demiş arabayı mars yörüngesine gönderme fikrini beyan edince hem reklam açısından hemde dikkatleri üzerine çekme açısından bakınca mantıklı gelmiş ve bu fırlatma anınıda bir şova çevirmiş oldular. Marsa inme sözkonusu değil o da ayrı bir aşama sırf arabayı marsın üzerinde uzaktan komutlarla dolaştırmak için bu kadar para harcarmı bilemiyorum ama indirme aşamasıda ayrı masraf nasa patfinder aracını 1,5 milyar dolar harcayarak göndermiş Elon Musk ise bunu 350 milyon dolara yapabileceğini belirtmişti
1,5 saat uzadı bile. İnşaallah fırlatırlar yoksa Alev Silahı Değil ile onları kovalayacam. İlk başta NASA.
11 km saniye de yalnız saatte değil
Muhteşem çok heyecan verici umarım ülkemizdede böyle işleri başararacak kişiler çıkar
başarılı olduğuna dair kesin bir bilgi yok siz neye göre başarılı oldu diye başlık attınız?
Araç, saniyede* 11 km hız ile 400 milyon km yol gidecek.
Bizde henüz uzaya çıkan yok adamlar araba yolladı. Elon musk harika bir adam ya..
Ne marsı ya resmen dünyayla kafa buluyorlar. Buda aya gittikler gibi heralde. Neden aya göndermiyorlar? Çünkü aya gidemeyeceğini şu anki aletlerle herkes tespit edebilir. Ama mars, çok uzak bunu tespit edemeyiz. Gerçekten çok komik.
Cegoba kardeş gerçekten biraz araştırmaya ihtiyacın var. Marsa yıllar önce curiosity gibi sondalar, robotlar gönderildi. En uç gezegen plutonun fotoğrafı çekildi. Ay dediğin şey burnumuzun dibinde. Ya biraz bilime saygınız olsun, cahil cühelaysanız da, ötede oynayın ya. sana göre atom bombasını da yapamamışlardır. nagazakideki onca insan da gripten ölmüştür zaten.
siz küçük beyninizle böyle şeylere kafa yormayın, dünya yuvarlak bile değil düz de geç. Senin gibileri kimse inandırmaya çalışmıyor.
Anladığım Kadarıyla, Dünya Yörüngesinden çıktıktan sonra Marsın Yörüngesine doğru araç gönderilecek. Ana roket de geri dönecek.
Araç saniyede 11 Km Hızla gidiyorsa saatte 39.600 Km demek.
Marsın yörüngesine varması yaklaşık 416 gün eder.
14 ay sonra arabanın yörüngeye oturup oturmadığını haber alırız. 🙂