Turkcell Superonline gibi internet servis sağlayıcılarının 1000 Megabit‘e kadar sunduğu fiber internet seçenekleriyle beraber yüksek hızda bağlantıyı yasal olmayan bir şekilde başkalarıyla paylaşmak, hiç beklemediğiniz sıkıntıları doğurabilir.

Daha önceleri kablo ile yapılan paylaşımlar, kablosuz internet dağıtıcılarının gelişmesiyle beraber, Wi-Fi üzerinden tercih ediliyor. Söz konusu yasal olmayan paylaşımlar, bazen bilinçli olarak yapılırken bazen de güvenlik bilgisi yeterli olmayan abonelerin modemlerine şifre koymamasıyla ya da çok kolay tahmin edilecek şifreler koyulmasıyla gerçekleşiyor.

Suça ortak olabilirsiniz

Bu paylaşımlar, internet üzerinden işlenen suçlarla ilgili olarak aboneyi zor duruma düşürebiliyor. İnternetin paylaşıldığı kişilerin işlediği suçlar, bu imkanı sunan abone üzerinden gerçekleşmiş gibi görünebiliyor.

Gerçeklerin ortaya çıkması ise sayısı hızla artan bilişim hukuku uzmanlarına rağmen uzun sürebiliyor. Turkcell Superonline yetkilileri, bu konuda internet kullanıcılarının bilinçli olması için bazı çalışmalar yürütüyor.

Firma, fiber internet ilk sunulduğunda bir modem üzerinden sadece 5 cihazın bağlantı verirken, aradan geçen süre içinde ev ve iş yerlerinde daha fazla cihazın internete bağlanması ve gelen taleplerin değerlendirilmesiyle beraber bu sayıyı 30’a çıkarmış durumda.

En fazla aynı anda 30 kullanıcı

Öyle ki, evde sadece bilgisayarlar değil, tabletler, akıllı telefonlar hatta TV’ler bile kablosuz internet üzerinden veri transferi yapıyor. Bu artışla beraber modem başına en fazla 30 kullanıcının aynı anda internete bağlanabiliyor olması makul gibi görünüyor.

Yüksek hızda internetin bu imkanlarından faydalanırken yasal olmayan paylaşımlar nedeniyle başınızın ağrımasını istemiyorsanız, aboneliğinizi başkalarıyla paylaşmamanızı ve modem güvenliğinizi sağlamanızı tavsiye ediyoruz.

Gerekirse, modem şifrenizi 3 ayda bir değiştirmelisiniz.

:: İnternet paylaşımı konusunda neler düşünüyorsunuz?