Günümüz futbol müsabakalarında en çok tartışmalara sebebiyet veren konuların başında ofsayt ve hakemler geliyor. En son geçtiğimiz gün İspanya ile Fransa arasındaki maçta Kylian Mbappé’nin pozisyonu büyük tartışmalara yol açtı. Ardından konuyla alakalı açıklama yapan FIFA, otomatik ofsayt projesini tanıttı.
Salı günü Paris’te düzenlenen basın toplantısında, FIFA Küresel Futbol Geliştirme Başkanı Arsène Wenger, şu açıklamayı yaptı:
Hakemliğin gelişiminin ve evriminin bir parçası olarak, ofsayt kuralının ilerleyen dönemde otomatik olacağını düşünüyoruz. Birçok olasılık var. Şu an sizlerle hepsini paylaşamayız. Ancak üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şunu söyleyebilirim ki, hakemliğin en büyük gelişimlerinden birisi olmasını hedefliyoruz.
Ofsayt kuralı otomatik olursa tartışmaların önüne geçebilir mi?
FIFA, son dönemde dünyanın neredeyse her bölgesinde yaşanan hakem hataları ve pozisyon tartışmalarından haberdar. Bu sebeple futbolda adeta devrim yapmak istediğini söyledi. Çünkü maçlardaki otomatik kameralar ile yardımcı hakemlerin pozisyonları izleyerek orta hakemle devamlı iletişim halinde olduğu VAR sistemi bile ofsayt tartışmalarını engellemede başarılı olamadı.
Özellikle İspanya ile Fransa arasında oynanan müsabakada topla buluşan futbolcu bariz bir şekilde ofsaytta olduğu halde gol kararı çıktı. Hakemin kararının ardından pozisyonu inceleyen VAR Odası, Eric García‘nın topa kasti olarak dokunduğunu, bu sebeple Mbappé ofsaytta olduğu halde golün geçerliliğini koruduğuna kanaat getirerek Taylor’ın kararını onayladı.
Atılan gol kural sebebiyle verilmiş olsa da, futbol dünyasının ileri gelen isimleri ve yorumcuları arasında tartışmalara yol açtı. Bu yüzden dünya futbolunda en üst mercii olan FIFA da bunu düzeltmek için kolları sıvadı. Eğer otomatik ofsayt sistemine geçilirse, bu yeni sistemi en erken önümüzdeki yıl yapılacak Dünya Kupası müsabakalarında görebileceğimiz tahmin ediliyor.
VAR sistemi nedir?
VAR, diğer adıyla Video Hakem Uygulaması ilk kez 2018 Dünya Kupası’nda kullanıldı. Bu sistemde, müsabaka devam ederken maçın orta hakemi eğer bir pozisyonu net göremez veya hatalı bir karar verirse, VAR Odası içerisindeki diğer hakemler pozisyonu tekrar seyrediliyor.
Fransa ile Avustralya arasında oynanan maçta pozisyona hakimiyetini kaybeden Andres Cunha, VAR sistemine başvurarak, hakemlerin pozisyonu incelemesini istedi. Ardından Cunha’nın şüphelerini doğrulayan VAR Odası, sahada bulunan monitör aracılığıyla pozisyona detaylı bakılmasını istedi. Bunun üzerine orta hakem penaltı noktasını gösterdi. 3 yıl önce oynanan bu müsabakayla birlikte, VAR sistemi de resmen hayatımıza giriş yaptı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!