Mozilla’nın Firefox İnternet tarayıcısı Chromium tabanlı tarayıcıların tek popüler alternatifiydi. Her platformda Linux kullanıcıları ve gizliliğe önem veren kullanıcılar için iyi bir tercih olmuştu. Ancak en iyi web tarayıcılarından biri olarak tüm avantajlarına rağmen, son birkaç yıldır etkisini kaybediyor. 2002’den beri hayatımızda olan bu tarayıcı artık eski günlerini arıyor desek yeri. Çünkü son raporlar hiç de iç açıcı değil.
Firefox kullanıcı sayısı 198 milyona düştü
Mozilla Corporation‘ın geliştirdiği, özgür ve açık kaynak kodlu bu web tarayıcısı Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde çalışıyor. 2000’li yılların popüler tarayıcısı son zamanlarda büyük kullanıcı kaybı ile gündemde.
Yeni bir rapora göre Firefox, son üç yılda yaklaşık 46 milyon kullanıcısını kaybetti. Bu kullanıcılar muhtemelen farklı bir İnternet tarayıcısına yöneldi. 2018’in sonunda, Firefox’un masaüstü istemcisinin aylık aktif kullanıcı sayısı yaklaşık 244 milyondu. Ancak 2021’in ikinci çeyreğinde bu sayı 198 milyona düştü.
Mozilla, gizlilik ve güvenliğe odaklanan Chromium tabanlı tarayıcılara daha kullanıcı dostu bir alternatif olarak 2002’de Firefox’u piyasaya sürdü. 2008’e geldiğimizde Firefox’un tüm tarayıcı kullanımının yüzde 30’undan sorumlu olduğunu gördük. Internet Explorer hala yaklaşık yüzde 60 pazarda aslan payını elinde tutuyordu. Google Chrome ise henüz yeniydi.
Artık Chrome, pazar payının yüzde 65’i ile web tarayıcısı tahtının sahibi. Firefox ve Edge ise masaüstü, mobil cihazlar ve konsollarda yaklaşık yüzde 3’lük bir paya sahip. Peki, neden düşüşte? Firefox kullanıcıları, son birkaç yılda önemli performans güncellemelerinin eksikliğinden şikayetçi. Ayrıca Firefox 89 UI düzeltmesinden de şikayet ettiler.
Google Chrome, artık dünyadaki neredeyse tüm Android cihazlarda varsayılan tarayıcı. Microsoft Edge aynı şeyi Windows cihazlarda yapıyor. Keza Mac‘lerde ve iPhone‘larda Safari tarayıcısı kullanıldığını unutamayız. Gittikçe daha fazla web sitesinin Chrome için optimize olmasıyla Firefox’un rekabette kalması oldukça zor.
Onlarca haber çıktı Chrome’um güvensizliği üzerine. Google veri transferi, gizli modun gizli olmadığı, güvenlik açıkları ortadayken kullananları anlamıyorum.
Firefox çıktığında Chrome ve türevlerinin adı bile yoktu. Tek rakibi tabii ki internet exploder di.
Hem android telefonumda hem de bilgisayarda Firefox kullanıyordum ama don zamanlarda siteleri hatalı açmaya başladı. Kaldırdım ben de iki platformdan. Hepsiburada ana sayfasını açması için tekrar tekrar tıklamak gerekiyordu. Diğer çok kullanılan sitelerde de garip hatalar oluyordu. Bunlar hem telefon hem de bilgisayarda oluyordu. Bu kalitesizlikle yok olurlar.
Normal. Çok hantal ve bug dolu bir tarayıcı. Yaklaşık 1 sene filan kullandım sonra Chrome’a geçtim. Chrome yağ gibi akıyor ve Firefox’a göre çok hızlı.
Ayrıca yüklenen uzantılar Firefox’ta stabil çalışmıyor. Aynı uzantılar Chrome’da sorunsuz çalışıyor.
sizin gibi google seviciler var olduğu sürece . Googlenin bütün bilgilerinizi aldığını ve sattığını bile bile bilgisarın tüm ram i tükettiğini bile bile hala crome kullananlara bir şey diyemiyorum ne diyeyim
telefon aldığımızda direk kurulu olarak geliyor chrome tabi ki varsayılan tarayıcı olur. bu işi microsoft, internet explorer için yaptığında bunlar tekelcilikle suçluyordu. ne hikmetse şimdi hiç sesleri çıkmıyor.
Opera mükemmel ya. Firefox dan operaya gectim Linux kullanıcısı olarak
Opera bi Linux kullanıcısı için en kötü tarayıcı olabilir. Eskiden iyiydi ama el değiştirdikten sonra sapıttılar. Özellik olarak demiyorum ama gizlilik ve verilerini satma gibi şeylerde Google’ın Chrome undan bile daha berbat durumda. Brave veya vivaldi tarayıcılarını deneyebilirsin. Opera vpn kullanırkenki verilerini bile satıyor.
Her ülke de rekabet kurumu olsa eşitlik sağlanırdı android ios windows kendi tarayıcılarını varsayılan olarak gelmesi haksız ortam yapıyor böyle ortamda diğer geliştiricilerin gerilemesi ön plana çıkamaması normal bir durum
Eklenti uygulamalari kaldirmadi kisitlamasi veya engellemesinin buyuk etkisi oldugunu dusunuyorum ve ayrica bu eklentileri android tabanli telefonlarda hic kullanamaz olduk.
Firefox’un yanındayız yanında olacağız Firefox bir gün tarayıcı savaşını kazanacak.#Firefox#YanındayızMozillaFirefix#HaydiSendeFirefoxagec
2000lerden beri halen kişisel olarak, severek kullandığım tek tarayıcı, mobil dahil. 2010larda kullanmak sıkıntılı idi ama son yıllarda bence sorunların çoğunu çözdüler. Yaşananlar da geliştiricilerin firefoxu göz ardı etmesinden kaynaklı. Son bir kaç yıldır iş için chrome, edge; vpn için opera kullansam da hiç birinin menulerinden, ayarlarından memnun değilim. Ha iş icin firefox da kullanabilirim ama, işte orda Mozilla ya kızıyorum, bir türlü çoklu profil desteğini getirmediler uygulamaya!
Firefox multi-account containers özelliği var denemeni tavsiye ederim
Edge Kullanıyorum Otomatik heryere entegre hızlı güvenli.
Yorumda arkadaşın dediği gibi bende de hepsiburada gibi siteleri tam optimize etmiyordu. Chrome da maşallah ram’i ağlatıyor😒😒😒 opera da arada bir yavaşlama söz konusu, diğerlerini bilemiyorum