Bilgisayarların en önemli bileşeni hiç kuşkusuz donanımları besleyen güç kaynakları. Prizlerdeki alternatif elektriği, doğru akıma çevirerek 3.3v, 5v, 12v ve -12v gibi değerlere bölüp, bileşenlere aktaran güç kaynakları, bilgisayarın çalışması için olmazsa olmaz parçaların başında.

Güç kaynaklarında en önemli husus malzeme kalitesi ve verimlilik oranı. 40 lira fiyat aralığında 600, 800 wattlık güç kaynakları piyasada bulunuyor. Bu güç kaynaklarındaki verimlilik oranı yüzde 50 seviyesinde bile olmamakta. 800 watt diye aldığınız güç kaynağı, devamlı olarak 400 watt bile veremeyebiliyor. 400 watt verse bile anlık voltaj yükselmeleri, kısa devre koruması gibi pek çok detay, bu tip ucuz güç kaynaklarında bulunmuyor.

80 Plus Bronze Sertifikalı

İncelediğimiz FSP Raider 550 Watt, 80 Plus Bronze sertifikalı bir güç kaynağı. Yani verim oranı tescillenmiş olan güç kaynağı, devamlı olarak stabil bir güç bizlere sunabiliyor.

80 Plus Bronze sertifikası alan FSP Raider 550, yüzde 85 ve üzeri verimlilik değerini bizlere sunabiliyor. Ürün son zamanlarda meşhur kablolama sistemi olan Modular sistem tabanlı değil. Güç kaynağı üzerinde kablolar sabit bir biçimde bulunuyor. Belki de bu güç kaynağının en büyük handikapı da bu.

FSP Raider’ın kutu içerisinde priz bağlantısını yapabildiğimiz kablo bulunuyor. Bir adet kullanım klavuzunun yanında, güç kaynağı bulunuyor. Dilerseniz ürünü incelemeye başlayalım.

{pagebreak::2}

FSP Raider 550, Tek Kanal Üzerinden +12v Güç Verebiliyor

FSP Raider 550 watt, tek +12v güç hattına sahip. Tek kanal +12v güç hattında 42 amper güç sunabilen Raider 550, 3.3v‘ta 24a, 5v‘ta ise 22a güç veriliyor. Ürün yüzde 85 ve üzeri verimlilik sunuyor. Tekrardan hatırlatmış olalım.

Sese Dikkat Edenler Dikkatli Okusun!

Güç kaynağı üzerinde 120mm‘lik sessiz bir fan bulunuyor. Herhangi bir LED aydınlatmanın bulunmadığı fan, ciddi bir sessizlik sunuyor.

Fanın ses seviyesine baktığımızda yüzde 20 yükte 18dBA, yüzde 50 yükte 19dBA ve yüzde 100 yükte 25dBA seviyesinde olduğunu görüyoruz.

{pagebreak::3}

FSP Raider 550 watt ile beraber oldukça zengin kablo çeşitliliği gözümüze çarpıyor. Modular sistem olmayan kablolardan kullanmadıklarınız, kasa içerisinde ahtapot gibi duracak. Kasa içi hava akımını ve görselliği negatif etkileyeceğinin üzerini basa basa söyleyelim. Fakat kasa içerisindeki duruma çok aldırış etmeyen kullanıcılar, bu durumun üzerine çok düşmeyebilirler.

Ürün ile beraber 1 adet 24 pin, 1 adet 4+4 pin, 2 adet PCI Express 6+2 pin, 6 adet SATA, 3 adet molex ve 1 adet Floppy güç bağlantı kablosu geliyor.

Kablo uzunluklarına baktığımızda da epey yeterli olduğunu görüyoruz. Özellikle SATA ve PCI Express güç kablosu yeterli uzunluğa sahip. Uzay montajda bile sıkıntı yaşanmıyor.

500mm uzunluğundaki 8 pinlik PCI Express kabloların, 24 pinlik kablo izliyor. 4+4 pinlik işlemci güç girişi ise 600mm uzunlukta. Ürün ile gelen SATA ve Molexlerin olduğu kabloların uzunluğu da 550mm olarak veriliyor.

{pagebreak::4}

FSP Raider 550 Watt Teknik Özellikler, Fiyat ve Sonuç:

Teknik Özellikler:

Ortalama Verimlilik: %85 

Sertifikası: 80 Plus Bronze

Maksimum Çıkış Gücü: 550 watt

+12V Gücü: 42 Amper

+3.3V Gücü: 24 Amper

+5V Gücü: 22 Amper

Fan: Isı kontrollü 12cm renksiz fan

Fiyatı: 80 Dolar

Sonuç:

FSP‘nin ürünlerini bilgisayar ile uzun yıllardır ilgilenenler bilirler. Uzun ömürlü yapısı ve sağlamlığı ile dikkat çeken FSP, bir zamanlar 500 w‘lık modelleriyle pek çok bilgisayara güç veren markaydı. Özellikle eskiden AOPEN kasaların içerisinde bulunması, AOPEN satışlarının patlamasına neden olmuştu. Çünkü 350 wattlık güç kaynağı bile, maksimum değerinin üzerinde anlık güç verebiliyor ve stabilitesini kaybetmiyordu.

Artık sistemler o kadar güç tüketmiyorlar. 550 watt pek çok bilgisayar için yeterli. Eğer üst seviye ekran kartlarını CrossFire ya da SLI yapmıyorsanız, bu güç kaynağını alabilirsiniz. Güç kaynağının en kötü yanı modular sistem olmaması. Bulunduğu fiyat aralığındaki ürünlerde modular tasarım bulunuyor. Kablo fazlalığına dikkat eden kullanıcılar için kötü bir seçim olabilir.

:: Güç kaynaklarındaki tercihiniz neler?