Yonga üreticileri bilgisayar ürünlerinde iyi özellikler yaratmak için ultraviole ışınlar kullanıyorlar. Bu işleme yöntemine fotolitografi deniyor. Bu işlemlerden sonra parçalar kimyasal asitle şekillendiriliyor.

Daha küçük nanolitografi teknolojisi gelişmeye devam eden bilgisayar teknolojisine yararda bulunacak. Ahmed Hassanein,bir Nükleer mühendis. Purdue Nükleer mühendislik okulunun başkanı olan Hassannein sözleri bu teknolojinin yakın süre içersinde bilgisayarlarımızda kullanılacağı sinyalini veriyor.
{pagebreak::Ultra Viole}
Plazma temelli litografi gelişmiş jenerasyonların altında ‘aşırı ultra viole’ ışık bulunuyor ve bu ışığı dalga boyu 13.5 nanometre, yani şu andaki ışınların boyutundan daha az.

Purdue bilim adamları ve Amerika Enerji Argon ulusal laboratuar departmanı plazma ürünlerdeki iki ana teknik geliştirmek için çabalıyorlar. Kullanılan yaklaşımlardan biri lazer ve diğeri ise şarj gereksinimi duymayan elektrik metodu.
{pagebreak::Enerji}
İkinci durumda plazma dönüşümündeki enerji harcaması yüzde 1 ila yüzde 2 arasında. Bu dönüşme etkisi 100 kw. Bu değer lithografi gücünden daha fazla. Değerin fazla oluşu bilim adamları için sorun teşkil ediyor. Eğer bu değerin büyük elektrik faturası anlamına geldiğini düşünmeyin. Çünkü ürünler bir araya toplandığında güç tüketimi oldukça az oluyor.

Enerji ihtiyacını azaltmak dönüş etkisin optimumluğu ile ilgili. Asıl önemli olan ise yeni jenerasyon yongaların dizayn problemlerini çözmek. Araştırma Ekim ve Aralık 2009′da Micro/Nanolitografi dergilerinde yer alacak. MEMS ve MOEMS adıyla ortaya çıkacak teknolojiler Hassanein lazer metodunu tanımlar ve ksenon ısısı tarafından plazma yaratılır. Bu sırada kalay veya lityum elementleri de kullanılır. Plazma yüksek enerjili aşırı yüksek ultra viole ışınların fotonları üretir.
{pagebreak::Plasma}
Plasma’ın elektrik iletkenliği bilim adamlarının kontrol etmek için manyetik alanlardan faydalanması anlamına geliyor. Aynı teknik deneysel füzyon reaktörlerinde kullanılıyor. Plazma, nükleer kanal içindeki metal duvarlarla dokunmadan yanma işlemini sürdürmek için istenilen yüksek sıcaklıklara ulaştırılıyor. Bakalım bu yeni teknolojiyi bilim adamları nasıl karşılayacak. Önümüzdeki birkaç ay içersinde bu sorularımıza cevap bulacağız.

:: Yeni teknolojilerden beklentileriniz neler?