Teknoloji adı altındaki kavram, dünya üzerinde var olmaya başlamasının ardından, her geçen gün gelişmeye devam etti.
Arkasına bakmaksızın daima önündekini kovalayan teknoloji, içinde bulunduğumuz 21.Yüzyıl‘da daha öncesinde hayal bile edilemeyen düzeye ulaşmış durumda.
Her zaman ki aslına benzer olarak bununla da yetinmeyen teknoloji, geleceğe bakmaya, gelecek hayatına yön verme adına çalışmalarda bulunmayı sürdürüyor.
Günümüz karmaşık veri sistemi göz önüne alındığında, teknolojinin gelecekte bu konuda bir yanda daha karmaşık hale geleceğini, diğer bir yanda herşeyi daha basite indirgeyebileceği senaryoları bilim dünyasında konuşuluyor.
Verilerin oluşturulması, saklanması, dağıtımı konusunda gelecekte tanık olabileceğimiz bazı senaryoları hazırladık.
1- 5 boyutlu cam veri diskleri
Cam disklerin içerisindeki nano yapılanmaya gömülü 5 boyutta veri toplama fikri, birçok araştırma, araştırmacıya ilham oluşturabilecek düzeyde.
İngiltere merkezli Southampton Üniversitesi Optoelektronik Araştırma Merkezi‘ndeki araştırma ekibi 190 santigrat derece(374 Fahrenheit) sıcaklıkta 360 terabayt boyutunda prototip bir veri yarattı.
Araştırma ekibi söz konusu veriyi CD, DVD ya da USB platformlarında depolamak yerine 5 boyutlu cam disk yaratmanın daha tercih edilebilir olduğunu düşündü.
13.8 milyar yıllık veriyi(Evren’in yaşı) kaydetmenin ancak bu yolla sağlanabileceğini dile getiren araştırmacılar gelecek süreçteki çalışmalarının bu yönde ilerleyeceğini kaydettiler.
Anlayacağınız üzere bu üniversite gelmiş geçmiş tüm verileri tek bir çatı altında toplama uğraşında. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük arşivinden söz ediyoruz.
{pagebreak::1}
2- Su altı veri merkezleri
Mevcut verileri su altına saklama yönünde çalışmalarda bulunan şirket ise, teknoloji sektörünün önemli isimlerinden biri olan Microsoft olarak gözüküyor.
Bu yılın başında “Project Natick” kapsamında büyük bir su geçirmez kapsül içerisinde kapalı veri sunucularını Washington kıyılarından Pasifik Okyanusu‘na aktaran şirket, bu alanda bir ilki gerçekleştirdi.
300 masaüstü bilgisayar gücüne sahip durumdaki veri merkezi iki aylık deneme sürecinin ardından yeniden su yüzeyine çıkarıldı.
Veri merkezi içerisindeki sunucuların zarar görmemesi nedeniyle başarılı olarak nitelendirilen deney, gelecek için son derece ümit verici oldu.
{pagebreak::2}
3- İzlanda veri gökdeleni
İzlandalı araştırmacılar tarafından ortaya atılan veri depolama merkezi konsepti, devasa bir gökdelenin oluşturulmasını odağına alıyor.
İzlanda gibi soğuk hava koşullarına sahip bir yerde bina sunucularının verileri tutabileceğini belirten araştırmacılar, doğal hava akışının sağlandığı dev bir silindirik ana kart oluşturma hedefinde olacaklar.
Yalnızca dev ana kartı bulunacağı veri merkezi içerisinde, ana kart hareket kabiliyetine sahip olacak.
Ülkenin yenilenebilir enerji altyapısı nedeniyle kulenin yüzde 100 temiz enerjiye sahip olacağı ifade ediliyor.
Söz konusu fotoğraftaki tasarım ise 2016 eVolo Gökdelen Yarışması‘nda yer aldı.
{pagebreak::3}
4- Hitachi kuvars cam disk
Japonya merkezli elektronik şirketi Hitachi, 2012 yılında 5 boyutlu veri depolama yolunda başka bir cam veri depolama haznesi meydana getirdi.
Kuvars cam içerisinde ikili kod kullanan araştırmacılar, tek kare inç parçasının içerisinde 40 megabayt doldurmayı başardı.
2 milimetre kalınlığındaki disk; bazı kimyasallara, suya ve 1832 Fahrenheit‘a kadar olan sıcaklığa dayanabiliyor.
Japon elektronik şirketinin gelecek süreçte söz konusu çalışmayı sürdürme yönünde girişimleri olacağını söyleniyor.
{pagebreak::4}
5- Düşük enerjili cihazlarda veri depolama
Güney Kore ve İskoçya merkezli uluslararası bir araştırma ekibi; cep telefonu, MP3 çalar gibi küçük araçlarda işlev görebilecek bir tür konsolda veri depolama çalışmalarında bulundular.
Konsol içerisinde yer alan ikili koddaki elektrik akımı tepkimelerinden yararlanan ekip, daha fazla veri akışının daha tasarruflu bir şekilde sağlanabileceğini açığa çıkardı.
Henüz yapım aşamasında olan çözüm, potansiyel sürümlerine oranla daha kısa vadede sahip olabileceğimiz realistik bir çözüm olarak görülüyor.
{pagebreak::5}
6- Terk edilmiş madenlerde veri depolama
Birçok araştırmacı, geleceğin veri depolama merkezlerinde yeni bir ortam yaratma peşindeyken, söz konusu çalışma mevcut kaynaklardan yararlanmayı odağına alıyor.
Ülkelerdeki terk edilmiş kireç taşı madenlerinin mükemmel bir veri toplama merkezi olabileceğini ifade eden araştırmacılar, söz konusu madenlerin veri depolama kapsamında son derece uygun sıcaklık ve nem seviyelerine sahip olduğunu belirtiyorlar.
Mimarlık şirketi Callison ABD’nin Kuzey Bölgeleri’nde yer alan terk edilmiş bir kireç taşı madenin benzer bir veri depolama merkezi açmış durumda.
Şirketin söz konusu veri depolama merkezinin konumu sır gibi saklanıyor.
Madenler önceden kazanılmış hazır kaynak hem boş alan hemde yerin dibi hem saklamak için de kolay bi yer ve ekonomik
Kesinlikle böyle gökyüzünde veri saklanmaz. Savaş durumunda çok kolay hedef olurlar. Bunu kim yazmışsa bayağı sallamış
Dünya dışında olsa nasıl olur?
Şöyle sayfalı haber olunca direk kapatıyorum miliyet haberleşmeyin
İyi güldüm valla. Allag iyiliğinizi versin.
Ulan sonumuz terminatör gibi mi olacak la yelpaze
deşik bir fikir
Erken geldik dünyaya