Eğer Microsft‘un büyüklüğünü göz önüne alırsak, firmanın elinde bulundurduğu veri birikiminin büyüklüğünü tahmin etmek çok da zor olmaz.
Facebook, Google, Apple ve Microsoft gibi dev firmaların, ne kadar çok kullanıcıya ulaştığını düşünürsek, ellerindeki veri miktarı akıl almaz boyutlarda olsa gerek.
Bu verilerin saklandığı yerler genel olarak karada yapılandırılıyor ve hava soğutmayla soğutuluyorlar. Ancak Microsoft‘un karadaki merkezleri havayla soğutmaya yeni bir alternatifi var ve bir hayli ilginç.
Deniz altında veri merkezi
Microsoft‘un ısınma sorununa bulduğu çözüm, deniz altına kurulacak bir veri merkezi. Kodadı Project Natick olan proje aslında 2013’ten beri geliştirme aşamasındaydı.
Proje içerisinde yer alan Microsoft çalışanı Ben Cutler; “Proje hakkında ilk fikri duyduğumda su ve elektriğin yan yana gelmemesi gerektiğini düşünmüştüm. Ancak biraz daha derinlemesine düşününce bu durumun çok daha kârlı olduğunu fark ettim.” Bu çözüm veri merkezlerinin bedavaya soğutulmasını sağladığından, oldukça kârlı olarak görülebilir.
Tabii ki projenin kendine göre problemleri de var. Örneğin; bu sistem okyanus yaşantısını etkilemesi akıllara gelen bir soru. Bir diğer zorluk ise bir problemi düzeltmek için su altına inmesi gerekecek olan çalışanlar olarak akıllara geliyor.
güzel düşünce…
Ozonu deldik sıra denizleri kaynatmaya geldi. Virüsüz lan biz.
Microsoft değişik..
İyi bir fikir. Kabinet gibi küçük denizaltıcıklar ile neden olmasın onarım gereken durumlarda su üstüne çıkartırsın olur biter 🙂
altında baska bisi vardır soğutma falan hikaye yer yüzünde saklamaktansa suyun altında saklamak daha güvenli
Sistemin icine su kacsa verilerimiz yok olacak :/
Nükleer reaktor mu sogutuyosunuz ya alti ustu hdd ve işlemci mikrosofta yakıştıramadım.
Kâr etmek için daha insanlar nelere başvuracak bakalım
aslında yapılan iş ozonu delmemek için.
elektrik üretimi için doğalgaz benzeri santrallerin çevre kirliliği ve klima gazlarının ozonu deldiği düşünülünce beleşten soğutma gayet mantıklı.
o server odalarını soğutmak serveri çalıştırmaktan daha maliyetli nerdeyse.
denizin altına 2-3 server kurunca deniz kaynamaz merak etmeyin.