Uzay, insanlık için her zaman bir bilinmez olmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle ise uzay hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya başladık. Özellikle son dönemde yapılan atılımlarla birlikte çok daha uzak galaksilere ulaşma fırsatı yakalıyoruz. Son gelişmeler de bunun kanıtı niteliğinde.
9 milyar ışıkyılı uzaklıktaki galaksiden sinyal yakalandı
Bilim adamları geçtiğimiz gün daha önce imkansız olduğunu düşündüğümüz bir şeyi yapmayı başardılar. Dünya’dan yaklaşık 9 milyar ışıkyılı uzaklıkta yüzen bir galaksiden özel bir tür radyo sinyali yakalayan bilim insanları bu konuda çığır açmış durumda. Bu son gelişme ise Monthly Notices of the Royal adlı dergide yayınlandı.
Evrenin çok daha genç olduğu zamanlardan gelen bu sinyaller büyük heyecan yaratmış durumda. Bu zaman dilimini Güneş sistemimizin gerçekleşmesinden ve bildiğimiz şekliyle yaşamın ortaya çıkmasından çok önceki bir dönem olarak nitelendirebiliriz.
Evrenimizin sadece 5 milyar yaşındaki halinden gelen bu sinyaller 21 cm ya da Hidrojen çizgisi olarak adlandırılan dalga boyu ile yakalandı. Oldukça uzak bir mesafeye bakış ile birlikte evren hakkında gittikçe daha fazla bilgi sahibi olmak da mümkün olmaya başlıyor.
Uzaydaki nebulaların yaydığı 21 cm dalga boyuna sahip bir ışınım olan Hidrojen çizgileri ilk kez 1951 yılında keşfedildi. Bu sayede Samanyolu’nun büyüleyici sarmal yapısına bakabildik, galaktik komşumuz Andromeda’nın içini ve dışını gözlemleyebildik ve Macellan bulutsusunun ışıltılı puslarını inceleyebildik.
Andromeda’nın dünyadan yalnızca 2,5 milyon ışıkyılı uzaklıkta olduğunu düşündüğümüzde yeni sinyallerin 8,8 milyar ışıkyılı uzaklıkta olması kulağa oldukça etkileyici geliyor. Yeni bulgular ise çok daha uzaktaki galaksileri anlamamıza katkı sağlayacak.
Bilim insanları yeni sinyaller ile erken evren hakkında bir dizi sırrı açığa çıkarabileceklerini düşünüyor. Peki siz uzayda yakalanan sinyaller ve erken evren hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Bizim de tek tartıştığımız şey internet ( fiyat güncellemesi) pardon ZAM 😁
9 milyar nedir yahu, bence yanlış yöntemlerle inceleme yapıyorlar. O kadar uzaktaki bir sinyalin bozulmadan sapmadan ulaşması garip, sanki Ağrı dağının tepesinden yayın yapan wifi sinyalini İstanbul dan yakalamak gibi saçma geliyor. Sağ eliyle sol kulağını tutmaya benziyor. Gerçi evren çok geniş ve sonsuzsa normal. Bundan 3-5 sene sonra 15 milyar ışık yılı uzaklıkta bulduk diyebilirler
Bizim derdimiz altılı masadaki liderlerin aday çıkaramayıp en sonunda (masayı ve sandalye ) yi aday göstereceğimizin ilanını tartışmak
Sınırlar koymaya alışığız . Bu bizim duyularımızın bir aldatmacası olabilir . Herşey 3 boyutlu değildir , Yada sözde Büyük Patlama neticesinde şişen 14 Milyar farazi yaşında , şişen bir evrenin içerisinde olmayabiliriz . Suda yaşayan balıklar gibi , yada bir balinanın midesindeki bakteriler gibi dış çevremizden , nerede olduğumuzdan , neler olup bittiğinden bihaberdarız . Algımız 3D nin ötesini tahayyül edememektedir .
Zaten sonuçlara varmak için 3 boyutun üzerini algılamaya ihtiyacımız yok evren de 3 boyutlu ve 4 boyutlu bir şeyin içinde genişlemek zorunda değil
Uzayda yaşam belirtisi arıyoruz su arıyoruz bütün bu imkanlara sahip ülkeleriz ama herkesin 2 adım ötesinde Afrika’da çocuklar susuzluktan ölüyor onlara su götürmekten aciziz…
Big bang, minik boyutta bir materyalin patlaması ise onu kim orada var etti? Bunun bir adım gerisinden neden hic bahsedilmiyor.? Çünkü yaratıcı güç yani tanrıyı işaret ediyor.. Adeta, orasını karıştırmayın nereden geldiğine bakmayın, siz sadece yere saçılmış olarak bulduğunuz paraları yemeğe bakın deniyor.
O sorunun sonu gelmez de ondan. “E peki Tanrıyı kim var etti ” diye de sorarlarsa???
Varsayalim sorsunlar… Varsayalim, tanriyi da baska bir varlik var etti. O varligi da bir baskasi. Bir baskasini da diger bir baskasi… Bunun sonu gelir mi. Demek ki o tanriyi kim icat etti diye sormak en basta mantik disi. O yuzden, bu dizi en basta kesilir ve tek tanri vardir. Baska olamaz… Nokta. (Not: O tek tanrinin kim oldugunu malum soylemeye gerek yok. O tanri, kalplere sirayet eder, akillara degil…)
Muhteşem diyorum.
.fakatUmrunda
8.8 milyar isik yili uzakliktaki galaksi. 8.8 milyar yil evel var olan ve bizden 8.8 milyar isik yili uzaklikta. Evrenin devasa buyuklugunu algilamak mumkun degil. Tabiki cok daha once var olan ve bizden cok daha uzaktaki galaksiler de var olmasi mumkun. Nekadar uzaktaysa o kadar zayif sinyal gelcektir. Herhalde teknolojimiz bu zatif sinyalleri yakalayamiyordur. Bilim insanlari evrenin yasini hesapladiklarini dusunuyorlar ama galiba bence sonsuz. Evrenin genisledigini soyluyorlar. Kutle cekim kanununa gore kutleler birbirini cektigi icin yavaslamasi gerekirdi. Sanki evren baska bir kutlenin etrafinda donuyor, merkez kac kuvveti kutleleri birbirinden uzaklastiriyor gibi.
Kur’an a bakın derim.
Kuran’da Allahuteala18 bin alemden bahsediyor zaten ama dünyadan bu imkan ve teknolojilerle bizim veya insanlık oralara gidenez
Bunların asıl amacı Allah’a şirk koştukları için onun gücünü araştırak yaratma sıfatının aynısını elde etmeye çalışıyorlar