Tübitak Uzay, TAI işbirliği ile geliştirilen ve yapımına 2007 yılında başlanılan Göktürk 2 keşif uydusu, 2012 yılı Aralık ayında Çin’de bulunan Jiuquan Fırlatma Üssü’nden 2D taşıyıcı roket vasıtasıyla fırlatılmıştı.
409 kilogram ağırlığında olan uydunun yazılımı tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilirken, bazı ülkeler tarafından fırlatılmasına karşı çıkıldı.
Türkiye’nin bugüne kadar uzaya gönderilen ilk yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu olan Göktürk-2, elde ettiği verileri Ankara’da bulunan yer istasyonuna bildirirken özellikle terörle mücadele konusunda yer tespitini kolaylaştırarak güvenlik güçlerine yardımcı olmaya devam ediyor.
Göktürk 2 uydusunun üretimi için 140 Milyon lira harcanırken, fırlatma işlemi için Çin’e 20 milyon Euro ödeme yapıldı.
Göktürk 2 uydusu hakkında açıklamalarda bulunan Sanayi Bakanı Fikri Işık, daha alçaktan uçan yeni bir uydu üzerinde çalıştıklarını ve 2018 yılında fırlatmayı planladıklarını belirtti.
Göktürk 2 uydusunun 2.5 metre ebatında bir cismi tespit edebildiğini söyleyen Işık, 60 santimetrelik nesneleri bile tespit edebilecek olan yeni uyduya Türk yapımı merceklerin takılacağını özellikle vurguladı.
Optik merceklerin şimdiye kadar dışarıdan alındığını ve yerli ürünler kullanmak istediklerini belirten Bakan, üretim tesisinin temelinin önümüzdeki ay atılacağını belirtti.
:: Göktürk 2 uydusu hakkında ne düşünüyorsunuz?
çok güzel yavaş yavaş kendimizi geliştiriyoruz.
Hadi yiyosa bunada karşı çıkın 😀
140 milyon acaba kaç tane ayakkabı kutusuna girer meraktan soruyorum?
Büyüyen bir türkiye için..
Bu teknoloji garip bişey fazla daldın mı kafayı sıyırırsın demiş bi bakan
😀 😀
Bilmeyenler için söyleyelim. Göktürk-2 tamamen türk mühendisler tarafından yapılmıştı.O ekip dağıtıldı.
Adamlar yapiyo bazilari gibi surekli yemiyo.
türkiyeden uydu fırlatabilmek..! bu bile acayip bişey… anlayana tabi..!
kendi roketimizi yapalım artık
Roket parçalarının düşeceyi veya başarılı olmazsa yine düşeceyi bi çölümüz yok.
hadi bakalım
hadi bakalım bekliyoruz…
mercek konusu önemli. mercekler askeri teknoljide hayati önem taşır. bugün birçok japon fotoğraf markası 2. dünya savaşı sonrası japon ordusu dağıtılınca oradan ayrılan mühendisler tarafından kuruldu.
Adamlar yiyo ama calisiyo
Ne gerek var bunlara önceden sadece Bahri ipi yaptık yeterdi diye düşünmezmi muhalefet kafası
O bakanla bu bakan aynı değil. Fikri Işık'ın kafası çalışıyor.
Hayalini bile kuramıyordu birileri..
mercekler yerli olacağı için uyduyu alçak yörüngeye fırlatacaklar. Çok güzel bir başarı. Ha bu arada Göktürk ODTÜ'lü öğrenciler tarafından tasarlanmıştı hani 5000 özel harekat polisi ile girdikleri ODTÜ.