Tübitak Uzay, TAI işbirliği ile geliştirilen ve yapımına 2007 yılında başlanılan Göktürk 2 keşif uydusu, 2012 yılı Aralık ayında Çin’de bulunan Jiuquan Fırlatma Üssü’nden 2D taşıyıcı roket vasıtasıyla fırlatılmıştı.

409 kilogram ağırlığında olan uydunun yazılımı tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilirken, bazı ülkeler tarafından fırlatılmasına karşı çıkıldı.

Türkiye’nin bugüne kadar uzaya gönderilen ilk yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu olan Göktürk-2, elde ettiği verileri Ankara’da bulunan yer istasyonuna bildirirken özellikle terörle mücadele konusunda yer tespitini kolaylaştırarak güvenlik güçlerine yardımcı olmaya devam ediyor.

Göktürk 2 uydusunun üretimi için 140 Milyon lira harcanırken, fırlatma işlemi için Çin’e 20 milyon Euro ödeme yapıldı.

8K için Yeni Uydu Fırlatacağız!

Göktürk 2 uydusu hakkında açıklamalarda bulunan Sanayi Bakanı Fikri Işık, daha alçaktan uçan yeni bir uydu üzerinde çalıştıklarını ve 2018 yılında fırlatmayı planladıklarını belirtti. 

Göktürk 2 uydusunun 2.5 metre ebatında bir cismi tespit edebildiğini söyleyen Işık, 60 santimetrelik nesneleri bile tespit edebilecek olan yeni uyduya Türk yapımı merceklerin takılacağını özellikle vurguladı.

Optik merceklerin şimdiye kadar dışarıdan alındığını ve yerli ürünler kullanmak istediklerini belirten Bakan, üretim tesisinin temelinin önümüzdeki ay atılacağını belirtti.

:: Göktürk 2 uydusu hakkında ne düşünüyorsunuz?