Ne kadar kolay değil mi? Arkadaş sohbetlerinde aklımıza bir şey takıldığında ‘dur Google‘a sorayım’ diyoruz. Gerçekten de arama motoru genelde sorduklarımıza (bazen yalan yanlış olsa da) cevap veren bir içerik buluyor.

İnsanlığın başına gelen en güzel şeylerden biri şüphesiz internet. Tüm dünyayı değiştiren bu olgu öğrenme kavramına da yeni bir boyut getirdi. Artık aklımıza gelen her şeyi Google‘a sorabiliyoruz. Buraya kadar bir sorun yok.

Bizim gibi interneti yirmi yaşından sonra görenler için Google gerçekten bir nimet. Bilginin sadece kütüphanelerde olduğu günler çok geride kaldı. Dünyanın en büyük kütüphanelerine erişim bir kaç tık uzağımızda.  

 

Ancak bu durum özellikle internetle gözünü açanlarda farklı bir yanılgı meydana getirdi: Her şeyi Google‘dan öğrenirim. Evet, her türlü bilgiyi Google yani internetten öğrenebilirsiniz. Fakat bu genelde parça parça bilgiler olup bunları hayata entegre etmek için belli bir süreye ihtiyaç vardır.

Örneğin Photoshop öğrenmek için Google‘a girdiğinizde binlerce sayfa ve örnek anlatım bulabilirsiniz. Ancak bunları deneyerek uygulamadan bu bilgilerin pratik bir faydası olmuyor. Ayrıca öğrenme süreci karmaşık bir işlem zincirinden oluştuğu için belli bir süre, deneyim, bilgi ve bunu hayata uyarlama aşamalarından mutlaka geçmek gerekiyor.

Yani bilgiyi internetten alabilirsiniz ama bunu hayata uyarlama süreci zaman içinde olduğundan hemen öğrenmiş olmuyorsunuz. Zaten böyle olsa birkaç internet sayfasına girince tasarım uzmanı, birkaç otomobil yarışı videosu izleyince müthiş bir sürücü olurdunuz.

Yine de Google ve internetin birçok imkan sunduğunu ve fırsat eşitliği oluşturduğunu söyleyebilirim. Önemli olan öğrenilen bilgilerin hayata nasıl aktarılacağı.

İnterneti yardımcı olarak kullanın!

Bir şeyleri öğrenmek için Google ya da interneti kullanmak çok mantıklı. Ancak bunu öğrenme fiiline yardımcı olacak şekilde kullanmak gerekiyor. Bu şekilde bir yaklaşım ile öğrenme hem daha hızlı hem de kalıcı olur. Benden söylemesi.

:: Sizce her şey internetten öğrenilebilir mi?