Silikon vadisi devi Google, Türkiye de dahil olmak üzere 131 ülkede Corona virüsü salgını sırasında insanların, hükümet direktiflerini takip edip etmediklerini anonim mobil konum verileri ile ölçerek yayımladı. İnsanların sosyal mesafe önlemleri süresince hangi yerleri ziyaret ettiğini analiz eden bu çalışma özellikle sağlık yetkilileri tarafından kullanılacak.

Sosyal mesafe kuralı ihlal ediliyor mu?

Google, küresel Covid-19 salgını karşısında, halk sağlığı uzmanlarının, insanların hareketlerinin nasıl değiştiğini anlamalarına yardımcı olmak için akıllı telefonlardan toplanan anonim konum verilerini kullanıyor. Bu sabah erken saatlerde yayınlanan bir blog yayınında Google, Covid-19 Community Mobility Reports (Topluluk Hareketlilik Raporu) yayınlandığını duyurdu. Raporlar, insanların evden çalışma konusunda hükümet talimatlarına uyup uymadığını gösteriyor. Bu istatistik, konum geçmişlerini Google’ın görmesine izin veren kişilerin verilerini kullanıyor.

Şirket, bir blog yazısında, “Covid-19 salgınına karşı tepki arttıkça, sosyal mesafe önlemleri, bulaşı oranını yavaşlatmaya başladı. Google Haritalar’da, belirli yerlerin ne kadar meşgul olduğunu gösteren toplu, anonimleştirilmiş veriler kullanıyoruz. Bir işletmenin kalabalık olduğu zamanları analiz ederek belirliyoruz. Sağlık yetkililerinden, anonimleştirilmiş verilerin Covid-19 ile mücadele etmek için kritik kararlar almalarına yardımcı olabileceğini duyduk.” dedi.

131 ülkenin raporları herkes tarafından görülebilir. Kullanıcılar iller ve ilçeler için raporları inceleyerek daha bölgesel veriler arayabilir. Kullanıcı bir coğrafi bölge seçtikten sonra Google, topladığı verileri içeren bir PDF oluşturuyor.

İşte taban çizgisine kıyasla Türkiye verileri

Raporlar, altı mekan kategorisi hakkında bilgi içeriyor.

Kafeler, müzeler, restoranlar, AVM’ler, sinema salonları ve kütüphaneler gibi yerlere yapılan ziyaretler: Yüzde -75
Gıda depoları, pazarlar, süpermarketler, bakkal ve eczaneler: Yüzde -39
Plazalar, halka açık plajlar, marinalar ve diğer kamusal alanları kapsayan parklar: Yüzde -58
Tren istasyonları, metro ve otobüs duraklarını kapsayan toplu taşıma yerleri: Yüzde -71
Ofisler ve işyerleri: Yüzde -45
Ve evleri kapsayan konutlar: Yüzde +17

Google, son 48 saatten 72 saate kadar kapsayan verileri açıkladı. Yüzde değişiklikleri ise bu ay ile Ocak ayı sonuna kadar gerçekleşen hareketler arasındaki farkı ortaya koyuyor. Google’ın bu hareketi, devlet kurumları ve sağlık görevlilerinin yaptıkları Corona virüsü araştırmasına yardımcı olur nitelikte.

Raporlar, kamuda konuyla alakalı bir araştırmacının, sosyal mesafe kurallarına rağmen hangi parkların kalabalık olduğunu ya da gerektiği gibi boş olduğunu incelemesine yardımcı olabilir. Böylece, topluma yapılan sosyal mesafe uyarıları değiştirilebilir veya genişletilebilir.

Hayatınızı kolaylaştıracak web siteleri!

Hayatınızı kolaylaştıracak web siteleri!

'Evde kal!' çağrıları devam ederken, biz de sizler için evde yaptığınız işinizi kolaylaştıracak web siteleri için bir liste hazırladık. İşte hayatınızı kolaylaştıracak web siteleri listesi!

Google’ın verileri, anonim olduğu için kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler içermiyor. Bunun yanı sıra veriler, belirli bir kategoriye yapılan ziyaret sayısını da göstermiyor. Google ayrıca kalabalık hastaneler için de bir rapor hazırlamak istedi. Ancak konum verileri sağlık çalışanları, hastalar ve ziyaretçiler arasında ayrım yapamayacağı için bunu paylaşımın değeri tartışılabilir. Teknoloji devi, gelecekte raporlardaki verileri güncellemeyi planladığını, ancak şu anda ne zaman karar vermediğini söyledi.