Mobil uygulama sektörü, gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. İrili ufaklı pek çok uygulama geliştirici, aplikasyonlarını akıllı telefonlardaki marketlere yükleyerek para kazanıyor. Ancak geliştiriciler, bir konudan şikayetçi… Apple App Store ve Google Play Store gibi uygulama mağazaları, yayınlanan her uygulamanın kazancından yüzde 30 pay alıyor. Ödenen komisyon büyük şirketleri rahatsız ederken, özellikle küçük şirketleri kötü etkiliyor. Bu durum sonunda değişiyor.
Google, Play Store komisyonlarını azaltacak
Google, Play Store üzerinde aldığı komisyonları ciddi oranda azaltmaya hazırlanıyor. ABD’li teknoloji devi, boyutu ne olursa olsun her stüdyonun kazandığı ilk bir milyon dolardan daha az pay alacak. Geliştiriciler, her yıl kazandıkları ilk bir milyon dolar için yüzde 30 yerine yüzde 15 komisyon ödeyecek. Bu meblağ aşıldığında ise komisyon yeniden yüzde 30 olacak. Yeni düzenleme 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacak.
Play Store yöneticisi Sameer Samat, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Samat, “Yılda iki milyon dolar, beş milyon dolar, hatta on milyon dolar kazanan ortaklarımız var. Ancak buna rağmen, bu şirketlerin hala kendine yetmeye çalıştığını duyduk. Bu nedenle Play faturalandırma sistemini kullanan her geliştirici, yıl içinde kazandığı ilk bir milyon dolar için daha az komisyon ödeyecek.” dedi.
Benzer bir hamle de, kısa süre önce Apple cephesinden gelmişti. Spotify ve Fortnite ile sorunlar yaşayan şirket, aldığı yüksek paylarla gündem oldu. Hatta Apple, haksız rekabet ve konumu kötüye kullanmaktan mahkemelik bile oldu. Küçük stüdyoların da işin içine dahil olmasından endişe eden şirket, küçük işletmeler programını duyurdu. Böylelikle App Store’dan bir milyon dolar altında kazanan her şirket, daha az komisyon ödemeye hak kazandı. Google’ın aksine Apple, sadece yıllık kazancı düşük olan uygulamalara bu fırsatı tanıdı. Ancak küçük geliştiriciler için atılan bu adım, şirketin sorunlarını çözmeye yetmiyor. Açılan davalar hala devam ediyor ve şirketin ceza alma ihtimali duruyor.
Atılan bu adımdan hem geliştirici, hem de yayıncı kazanç sağlayacak. Google ve Apple gibi şirketler tekel davasından kurtulurken, uygulama geliştiricilerin de rahat bir nefes almış olacak. Yüzde 15 hala oldukça yüksek bir sayı. Ancak mağazaların sunduğu hizmetleri ve maliyetlerini düşünürsek adil gibi duruyor.