Google arama sonuçlarına göre ‘Uludağ’ 2009 yılı kış sezonunda en popüler kayak merkezi oldu. Türkiye’nin doğusunda yer alan kayak merkezi ‘Erciyes’ ise Uludağ’ın ardından en çok aranan tercihler arasına girdi. İnternet aramalarında öne çıkan bir diğer önemli merkez ise İstanbul’a yakınlığı ile bilinen ‘Kartepe‘ oldu. Her ne kadar ‘Kartepe’ Google aramaları arasında en popüler olamasa da 2009 sezonu içerisinde aramaları en hızlı yükselişe geçenler arasına girmeyi başardı. Sarıkamış’, ‘Kartalkaya’ ve ‘Palandöken’ ise bu kayak merkezlerinin ardında yer aldı. Diğer kayak merkezlerinden farklı olarak ‘Kartalkaya’ kelimesiyle ilintili aramalar içerisinde en hızlı yükselen kelimeler ‘snowforecast kartalkaya‘ ve ‘kartalkaya hava durumu‘ olarak belirlendi. Öne çıkan bu aramalar kayak severlerin genelde hafta sonu ve günü birlik tatillerde tercih ettiği ve zor hava şartları ile bilinen Kartalkaya hakkında tatil severlerin hava durumu kaygılarına ışık tuttu.
Google’a göre Uludağ, kış tatilinde zirvede.
Tatil bütçelerindeki azalmanın Google aramalarına yansıması da açıkça gözlenmekte. 2009 yılı tatil kategorisinde en çok arananları listesinde ‘erken rezervasyon‘ üst sıralarda yer aldı. Ekonomik kriz ile birlikte tatil severler uygun fiyatlar sunan online tatil sitelerine daha fazla ilgi gösterdiler. Kış sezonu boyunca kayak ile ilgili alışveriş malzemeleri de kullanıcılar tarafından arandı. Örneğin bu sezon ‘ucuz kayak’ aramalarında ufak bir artış gözlemlendi. Bunun yanında ‘kar montu‘ ve ‘kayak kıyafeti‘ kelimeleri de internet kullanıcıları tarafından arandı.
{pagebreak::Google Tatil Zeitgeist}
Google Tatil Zeitgeist
Google Türkiye Ülke Müdürü Bülent Hiçsönmez Google Tatil Zeitgeist sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada: “Günlük hayattaki değişen dinamiklerin yansımasını en hızlı ve ölçülebilir şekilde takip etmemize fırsat veren Google Trends ve Google Insights for Search servislerimiz kanalı ile oluşturduğumuz Google Tatil Zeitgeist verileri, turizm sektöründe gelinen noktayı ve yaşanılan değişimi göstermektedir. 2008 yılı verilerine göre 22 milyar dolar gelire sahip turizm sektörü, Türkiye ekonomisi için yaşamsal bir gelir kaynağı konumundadır. Ekonomik durgunluk döneminde birçok işkolu için farklı çözüm ve imkânlar sunan İnternet; pazarlama ve satış kanalı olarak turizm sektöründe de etkin olarak kullanılmaya başlanmıştır. Artık tatil planı yapan kişiler gitmek istedikleri tatil beldelerini İnternette araştırıyor, ulaşım için gerekli bilgileri internet kanalıyla buluyor ve biletlerini online olarak satın alıyor. Tüm bu süreçte karar verme ve satın almada İnternet’i kullanmayı tercih ediyorlar. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içerisinde online seyahat satın alımları, yaklaşık 250 milyar Euro olan tüm Avrupa turizm sektörünün yaklaşık %29’una denk geliyor. AB rakamları turizm sektöründe internet dünyasının ne kadar etkin kullanıldığının iyi bir göstergesi konumunda.“
Sonuçlara göre bu kış tatil konulu aramalar azaldı.
“Tüm bunların yanında, sektörle ilgili değişimleri arama sonuçlarından takip edebilmek şirketlerin ‘Online’ pazarlama stratejilerini belirlemeleri için büyük bir fırsattır. Tüm internet kullanıcıları Google Insights for Search gibi ücretsiz sunulan araçları kullanarak tatil trendlerini öğrenebilir ve internette reklam vererek hedefledikleri müşterilere kolayca ulaşabilirler. Bu bilgiler pazarlama bütçenizi işinizin ihtiyaçlarına göre ayarlamanıza yardımcı olacak ve günümüzün zor ekonomik koşullarında harcamalarınızı güvenilir bilgilere dayanarak yönlendirmenizi sağlayacaktır. Bu noktada online tatil siteleri tüketicilerin beklentilerine cevap veriyor. Her bütçeye uygun değişik fiyat avantajları sunan, online tatil sitelerine olan ilginin artması turizm sektörüne canlılık ve dinamizm getirmiştir.” dedi.