Google bizleri düşünmeye devam ediyor. Firmanın son yeniliklerinden birisi, özellikle küçük yaştaki internet kullanıcılarını zararlı içeriklerden uzak tutmak üzerine. Google’ın SafeSearch adını verdiği bir özelliği sayesinde, arama motorunun listelediği sonuçlar, filtrelenebiliyor. Google’ın kendi ayarları üzerinden bu filtrenin düzeyini ayarlayabiliyorsunuz. Eğer pornografik içeriklerin arama sonuçlarında gözükmesini istemiyorsanız, Strict (Katı Kurallı) seçeneğini seçebiliyoruz.
Kilitleme işlemini buradan yapıyorsunuz
Filtreyi orta düzeyde tutmak için ise, Moderate (Orta) seçeneği var, ki Google bizlere bu seçeneği öneriyor. Eğer hiçbir filtre istemiyorsanız, filtreyi tamamen kapatabiliyorsunuz da. Diyelim ki çocuğunuz bilgisayarın başına geçti ve bu filtreyi nasıl kapatacağını biliyor. O zaman bu filtrenin hiçbir anlamı kalmıyor. Fakat yeni gelen SafeSearch’ü (Güvenli Arama) kitleme özelliğinden yararlanırsanız, çocuğunuz bu kilidi kaldıramıyor ve siz de rahat bir şekilde işlerinize devam edebiliyorsunuz.
{pagebreak::Nasıl Çalışıyor}
Nasıl Çalışıyor
SafeSearch’ü kilitlemek için Google’da oturum açın ve Settings kısmına girin (hatırlatmakta fayda var, bu özellik şimdilik sadece orijinal Google’da mevcut. Google’ı türkçe kullanıyorsanız, şimdilik bu özellikten mahrumsunuz demektir). Search Settings’e (Arama ayarları) girdikten sonra “SafeSearch Filtering” kısmına gelin ve “Lock SafeSearch” bağlantısına tıklayın. Bu aşamada Google, şifrenizi yeniden girmenizi isteyecektir. Şifrenizi de girdikten sonra gerekli ayarlamaları yapan Google, SafeSearch’ü kitliyor.
Bu renkli toplar, kilitin aktif olduğunu gösteriyor
SafeSeach’ün bir bilgisayarda kilitli olduğunu ise, arama sonuçlarının bulunduğu sayfada, sağ taraftaki renkli toplardan anlayabilirsiniz. Eğer çocuğunuz, Gmail tabanlı elektronik posta adresinizin şifresini bilmiyorsa, endişelenecek bir şeyiniz kalmamış demektir. Yakın zaman içerisinde özelliğin Google.com.tr için de geçerli olması bekleniyor.
çocuk o oturumu kapatıp kendi oturumunu açarsa ne kilit kalır ne bişey.
Bu Özellik türkçe Googleda da mevcut.