Güneş panellerinin çalışma prensibini en çok engelleyen hava koşulu, yağmurlu havalar oluyor. Çünkü yağmur yağması, kara bulutların tepede olması anlamına da geliyor. Ancak geliştirilen yeni güneş panelleri ile birlikte, düşen yağmur damlacıklarından da elektrik üretimi gerçekleştirilebiliyor.
Çin’de, araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni güneş hücreleri, diğerlerinin aksine üzerinde grafen bir kat bulunduruyor. İşin akıllı tarafı, yağmurun saf olmaması. İçinde amonyum, kalsiyum ve sodyum bulunan yağmur, çözülmeye başladığında bu mineraller iyonlara dönüşüyor.
Grafenli güneş panelleri
Grafenin tepesine gelen su, araştırmacıların “sahte kapasitör” dediği, dengesiz elektron şarjlarının oluşmasını sağlıyor. Voltaj olan bu dengesiz güç, araştırmacılar tarafından, elektrik gücü olarak yakalanabiliyor.
Ancak bütün güneş panellerini henüz grafen ile kaplamıyoruz. Bunun sebebi sadece grafenin pahalı olması değil.
Her ne kadar ekip yağmurlu ve kapalı havada elektrik enerjisini üretebiliyor olsa da, ürünün normal güneşli havalardaki performansı henüz o kadar iyi değil. Normal şartlardaki verimliliği artırıldığı takdirde, birçok güneş panelinin grafen ile kaplandığını ileride görebiliriz.
:: Güneş panellerinin yağmurdan elektrik üretmesiyle ilgili ne düşünüyorsunuz?
Bu çok iyi olmuş
Güzel haber klavyene dil çeviri ne sağlık boy