Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan araştırmada, Güneş Sistemi dışında dev manyetik kütle keşfedildiği duyuruludu.

Güneş Sistemi dışında manyetik alan keşfedildi!

Radyo teleskobu yardımıyla önemli bir keşfe imza atan gökbilimciler, elektromanyetik alanı ölçmeyi de başardı. Dünya’dan tam olarak 20 ışık yılı uzaklıkta olan manyetik kütlenin büyüklüğü ise olağanüstü olarak nitelendirildi.

Güneş Sistemi

Kefşedilen dev kütlenin, Güneş Sistemi’nde yer alan en büyük gezegen Jüpiter’in 12,7 katı hacminde olduğunun altı çizildi. Ayrıca kütlenin Jüpiter’den 200 kat daha güçlü bir manyetik alana sahip olduğu da belirtildi.

İlk olarak dalga boyunda keşfedilen manyetik alan, 2 yıl boyunca yapılan çalışmalar sonucunda sistem dışında elektromanyetik alanı net olarak ölçülebilen ilk öte gezegen ünvanına sahip olduğu da vurgulandı.

Uzayda hayat var mı?

Uzayda hayat var mı?

Uzayda hayat var mı? İnsanlığın gök bilimlerine ve hayata dair temel sorularından biri olnuştur. Nasa'da kurulduğu günden bu yana bu sorunun yanıtını arıyor. Yeni gezegen avcısı teleskop TESS ile bu sorunun cevabına yaklaşmış olabiliriz.

Dev kütlenin önceden oluşum halindeki bir yıldızken, hidrojen füzyonunun ortaya çıkmasının ardından, olacak verecek hacme bir türlü ulaşamadığında dolayı küçük solgun bir yıldıza benzediği açıklandı.

Solgun bir yıldıza benzeyen bu gezegensel yapılar, bilim insanları tarafından Kahverengi Cüce olarak adlandırılıyor. Söz konusu gezegensel yapılar, ne yazık ki ”gaz devleri” denilen gezegenlerden oldukça büyük olduğundan başka bir yıldızın yörüngesinde de dolaşmıyor. Dolayısıyla, bu tür yapılar gezegen tanımına giremiyor.