Güneş’ten yaklaşık altı ışık yılı uzaklıktaki Barnard Yıldızı adlı kızıl cüce, Güneş Sistemi’mizin en yakın yıldız komşusu ve geceleri gökyüzünde en hızlı hareket eden yıldız. Aynı zamanda yörüngesi gerçekten çarpıcı biçimde sallantılı. Bu sallantı eski yaşına bağlanabilir.

Güneş Sistemi nadir görülen bir olayı yaşadı

Güneş Sistemi nadir görülen bir olayı yaşadı

Güneş sistemi, gezegenlerin aynı hizaya gelmesi olayını yaşadı. Dünyanın belli noktalarından izlenebilen olayı bir sonraki gerçekleşme tarihi epey sonra.

Araştırmacılar Güneş Sistemi’nin yakınında bir ötegezegen olduğundan “%99” emin

Yıldızın bundan 10 milyar yıl kadar önce doğduğu umuluyor, yani Güneş’in iki katından da yaşlı. Buna rağmen kütlesi, Güneş’inkinin ancak %16’sı kadar. Fakat gökbilimciler farklı bir açıklamayı yeğliyor. Nature dergisinde yayımlanan bir makale, 20 yıllık araştırmaları birleştirerek Barnard Yıldızı’nın yörüngesinin, yakınlarındaki bir ötegezegen tarafından çekiştirilmesi olasılığının “%99” olduğunu söylüyor. (How it works dergisinde bulunan verilere göre) Bu gezegen, Dünya’nın kabaca üç katı büyüklükte ve buzullarla kaplı.

Gökbilimciler bu süper Dünya’nın (süper Dünya, kütlesi Dünya’nınkinden büyük ama Uranüs ve Neptün gibi buz devlerininkinden küçük ötegezegen anlamına geliyor) farkına ilk defa bundan yirmi yıl önce, Barnard Yıldızı’nın hız ölçümlerini yaparken vardılar. Bilim insanları Barnard Yıldızı’nın her 230 günde bir sallanarak Güneş Sistemi’ne yaklaştığını, sonra tekrar geri çekildiğini fark ettiler. Bunun olası bir açıklaması, ana yıldızının yörüngesinde dolaşırken Barnard Yıldızı’na kendi kütleçekim etkisini uygulayan büyük bir gezegen olabilirdi. Fakat bunu kesin olarak söylemek için daha fazla veri gerekiyordu.

Şimdi, dünyanın her yanından teleskoplarla 20 yıl boyunca yapılan gözlemlerin ardından yeni veriler elde edildi. Uluslararası bir bilim insanı ekibi, yeni yapılan bir çalışmayla Barnard Yıldızı’nın 700’den fazla hız ölçümünü incelediler ve yıldızın yörüngesindeki bu sallantının en muhtemel açıklamasının, yerel yıldızın etrafında her 233 günde bir dönen bir gezegen olduğunu söylüyorlar.

Araştırmanın eş yazarı, Instituto de Astrofisica de Andalucia’da araştırmacı olan Cristina Rodriguez-Lopez’e göre bu keşif “en yakın komşu yıldızların etrafında ötegezegen arama çabalarını ve bir gün yaşamı barındırmak için gerekli koşullara sahip bir gezegene rastlama umutlarını güçlendiren bir gelişme“.