Profesyonel fotoğrafçılar, bu işten para kazanmayanlar kadar yazılımsal desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Siz de fotoğraflarınızı düzenlemek, depolamak ve çeşitli şekillerde sunmak için kullanacağınız bazı meşhur yazılımlar var. Özellikle de DSLR fotoğraf makinenizle RAW dosya biçimlerini kullanıyorsanız, çekimden sonra illa ki bazı ayarlarla ve renk değerleriyle uğraşacaksınız. Önce RAW biçiminin ne işe yaradığını öğrenelim, ardından hangi yazılımları kullanabileceğinize bakalım.

{pagebreak::RAW Nedir, Ne İşe Yarar?}

RAW Biçimi Ne İşe Yarar?

Özellikle dijital SLR makinelerde görülebilecek olan RAW biçimi, her markanın kendisine göre biçimlendirdiği ve değişik uzantılara sahip olan bir dosya türü. Ham fotoğraf dosyaları, sıkıştırılmamış ve herhangi bir kayıp yaşamamış görüntü algılayıcıdan gelen verileri depolasa da. Çekilen fotoğrafla ilgili olarak her türlü bilgiyi de içinde barındırır.

Bu tür renk ayarlarını RAW dosya biçiminde daha az kayıpla yapabilirsiniz.
Bu tür renk ayarlarını RAW dosya biçiminde daha az kayıpla yapabilirsiniz.

Bu dosya biçimi aynı zamanda makinede makineye değişmekle birlikte, dynamic range bilgilerine sahip ve beyaz ayarı serbest bırakılmış şekilde kaydediliyor. Dolayısıyla beyaz dengesi ayarı yapmasınız bile daha sonradan bu bilgiyi fotoğrafa ekleyerek kayıpsız şekilde resminizin düzgün görünmesini sağlayabiliyorsunuz.

{pagebreak::Adobe Photoshop Camera RAW}

Adobe Photoshop – Camera RAW

Fotoğraf ve resim işleme denince akla ilk gelen yazılım Adobe Photoshop olsa gerek. Adobe Photoshop‘un son birkaç seneki her sürümünde sorunsuz şekilde ham fotoğraf dosyalarını işlemenize yarayan Camera RAW eklentisi de birçok ayrı yazılımın yapabildiği işleri Photoshop içinden ama ayrı ve kendisine özel bir pencereden halletmenizi sağlıyor.

Bilgi için: Adobe Photohop

{pagebreak::Adobe Photoshop Lightroom}

Adobe Photoshop Lightroom

Adobe tarafından sunulan ve Photoshop‘un daha ucuz ve fotoğraf işlemeye yönelik bir türevi diyebileceğimiz Lightroom, kullanıcılara özellikle ham fotoğraf işleme konusunda hizmet veriyor. Adında Photoshop olması kafanızı karıştırmasın.

Bilgi için: Adobe Photoshop Lightroom

{pagebreak::Apple Aperture}

Apple Aperture

Windows kullanıcılarının kıskanacağı bir profesyonel fotoğraf işleme yazılımı da Apple’dan geliyor. Yazılım konusundaki iddiasını Aperture ile devam ettiren Apple, fotoğraf uzmanlarına her türlü fotoğraf arşivleme, dizinleme ve düzenleme imkanını bu yazılımla sağlıyor. İşin kötü tarafı yazılım sadece Mac OS altında çalışabiliyor.

Bilgi için: Aperture

{pagebreak::Lightcrafts Lightzone}

Lightcrafts Lightzone

Hem Mac OS hem de Windows altında çalışabilen bir fotoğraf düzenleme yazılımı. En güçlü yanı, farklı platformlarda çalışabilmesi. Tek tıkla fotoğrafları canlandırabileceğiniz gibi, elle ince ayarlar da yapabiliyorsunuz.

Bilgi için: Lightcrafts

{pagebreak::Diğer Yazılımlar}

Diğer Yazılımlar


Piyasda birçok yazılımda daha ham dosyaları düzenleme yeteneği var fakat buradakiler gibi RAW dosyalar üzerinde ince ayarlar yapabilmeleri esas işlevleri değil. Bu yazılımlar arasında Gimp, Picasa, bir Photoshop türevi olan Photoshop Elements ve Apple’ın iPhoto yazılımları mevcut.

:: Sizin yazılımınız hangisi?