Ülkemizde kripto para denildiğinde, son dönemde akıllara oldukça üzücü olaylar geliyor. Halen gündemdeki yerini koruyan Thodex vurgunu, VeBitcoin borsasının kapanması, bilinçsiz yatırım sonucunda tüm birikimini kaybederek intihar eden kişiler ve artık netleşmesi merakla beklenen vergi konusu.
Kripto paralara vergi geleceği aylardır ülke gündemindeki yerini koruyor. Ancak verginin nasıl uygulanacağı, ne oranda olacağı ve sektöre etkileri bilinmiyor.
Thodex vurgununda CEO’nun kardeşleri her şeyi anlattı
Kripto para borsası Thodex'in kurucusu ve sahibi Faruk Fatih Özer'in 400 bin kişiyi dolandırdığı iddiasıyla açılan soruşturmada kız kardeşi ve abisinin verdiği ifadeler ortaya çıktı.Hande Fırat’ın CNN Türk’te yayınlanan Gece Görüşü programına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirirken kripto paralar ile ilgili de konuştu.
Kripto para platformları için vergi yolda!
Koronavirüs ile birlikte kripto varlıklara ilginin arttığını ve dünya genelinde kripto para düzenlemeleri için çalışmaların sürdüğünü belirten Lütfi Elvan şu açıklamalarda bulundu;
Bu kripto varlıkların bir noktaya kadar denetimlerini yapabiliyorsunuz. Bu konu üzerinde AB çalışıyor. Bir taslak oluşturdu. ABD, İngiltere gibi ülkeler değişik çalışmalar yaptılar. Alım-satım işlemlerine yönelik bazı düzenlemeler yaptılar. İşin 2 boyutu var. Birincisi kara paranın aklanması ve terörizmin finanslanması. Biz tüketiciyi korumakla hükümlüyüz.
Kara paranın aklanmasına yönelik terörizmin finanslanmasına yönelik yapı OCT altında. Biz geçtiğimiz aylarda bir yasal düzenleme Mevlis’imiz tarafından yapıldı. FITF’nin bizden istediği düzenlemeleri yaptık. FITF bununla ilgili tedbirler alınmasını istedi. Bu çerçevede MASAK FITF’le birlikte çalışıyor. Biz gerekli çalışmalarımızı yaptık ve bu platformlara yönelik denetlenme yapılmasına ülkeler başladı. Bizim de taslak çalışmamız var.
Kripto dediğimiz nedir? Bir maddi olmayan varlıktır şeklinde bir tanım yapıldı. Bankalar üzerinden işlemlerin yapılabileceği düzenlemeyi Merkez Bankası yaptı. MASAK’a yetki verdik ve bir rehber hazırladık. Bu platformların uyması gereken kurallar neyse bunları belirledik. Uymamaları halinde ne kadar bir cezayla karşı karşıya kalacaklarını ortaya koyduk.
Bu platformlar mutlaka alım-satım işlemlerini mutlaka MASAK’la paylaşacaklar. MASAK’ın bu platformlar üzerinde denetim yetkisi var artık. Bu platformların uyması gereken yetkiler nelerdir. 10 bin liranın üzerinde işlem yapanları 10 gün içerisinde MASAK’a bildirme yetkisi getirdik.
İyi 10bin tlüzerinde ki diyor ben 2bin tl ile oynuyorum bana bişey yok
Ona vergi buna vergi hani bizde para başanlar masaüstü oturup 20 30 binlira alıyor sabahtan akşama köle gibi çalışana 3bin yakın maaş
siz herşeyde geçirin vergiyi elbet düşersiniz
Her şeye vergi ama ama maaşa filan yok en kısa sürede s.g artık yeter
Ben hep 50 liralık alıyorum.
Halkın tek umudu bu çünkü çalışarak rahat bir yaşamı olmayacağını anladı buna yöneldi Avrupa’da kripto para kullanım oranında birinciyiz teknolojiye o kadar uzak bir ülke bu kadar kripto paraya yöneldi ise başka umutları kalmamış demektir. 3 5 kuruş birikim yapıyor umutla yatırıyor dolandırılıyor bunlar önlem almak yerine nasıl vergi alırım derdinde işleri güçleri milletin kanını emmek insanların umudu kalmadı gelecekten sayenizde sabah vergi akşam vergi
Sonunda geldi. Bu arada kripto paraya vergi gelmesi iyi birşey. Nasıl derseniz artık kontrol altına alıncak. Haberde dediği gibi paranın nereye, nasıl gittiğini artık devlet elinde olacak. He bide bu miningcilere büyük bir yumruk olacak. Artık mining işinr girerken bir daha düşüncekler. Bu ekran kartlarının fiyatlarıda düşecek bu sebepten. Bide bu thodextir flan o vurgunlar olamayacak. İlk kez bir vergiye sevindim 🙂
Ben masak dediklerinde vergi yolda demedim mi dedim.Cebimizdeki parayı direk size verelimde rahatlayın.
Zararımada ortak olacaklar mı?
Helalinden kazanalım. Gaye bu olursa gerisi de güzel olur Allah’ın izniyle