HTC‘nin geçtiğimiz kış tanıttığı ve piyasanın ilk 4 çekirdekli telefonu olarak çıkan One X modeli, oldukça dikkat çeken özelliklerle donatılmıştı. Fakat ilk çıkan sürümdeki yazılımsal hatalar, Tegra 3′ün tam verimli kullanılamaması, 32 GB‘lık arttırılamayan hafıza, düşük pil ömrü ve yüksek ısınma gibi sorunlar One X‘i, Galaxy S3 gibi modellerin gerisinde kalmasına sebep oldu.

Esasında kamera, ses özellikleri ve ekran kalitesi konusunda Galaxy S3’ün önünde olan One X, yukarıda saydığım negatif yönler yüzünden kullanıcıların gözüne giremedi.

HTC şimdide One X‘i, One X+ adıyla güncelledi. Yeni model ile One X‘in pek çok açığı kapanmış diyebiliriz. O zaman incelememize başlayalım.

One X+, Nvidia’nın AP37 kodlu 1.7 GHz hızında çalışan, 4 çekirdekli Tegra 3 işlemcisini kullanıyor. 4.7 inç boyutundaki Super LCD2 ekrana yer verilen One X+, 1280 x 720 piksel çözünürlüğe ve 312 ppi piksel yoğunluğuna sahip.

64 GB dahili hafızaya sahip üründe arttırılabilir hafıza desteği bulunmuyor. One X+’ta One X modelinde olduğu gibi 1 GB RAM bulunduğunu da hatırlatalım.

Android 4.1.1 Jelly Bean ve Sense 4+ arayüzünü kullanan akıllı telefon, Sense 4 ile yenilenen müzik çalarını ve Beats Audio ses profiline sahip. Ayrıca bu ses profili sadece yazılımsal olarak değil, donanımsal olarak da amfiyle destekleniyor ve kulaklık çıkışından diğer tüm telefonlara göre çok daha yüksek bir ses bizlere sunuyor.

HTC, One X+’ta 8 Megapiksellik sensöre sahip, f 2.0 diyafram ile 28 mm genişlikte gelişmiş bir lens kullanıyor. Bu lensin en yakın rakibi F 2.2 diyagram ile yine bir HTC modeli olan One X ve Sensation XL‘daki lens. Ayrıca BSI sensör ile desteklenen kamera, bu sayede karanlıkta bile kaliteli fotoğraf çekebiliyor.

HTC One X+’ta, fotoğraf çekimlerinden daha iyi sonuç alınabilmesi için ImageSense adında ayrı bir imaj işlemcisi de bulunuyor. HTC One X, 5 farklı otomatik ışık seviyesine sahip akıllı flaş sayesinde, ortam şartlarına göre kendisi ayar yapıyor ve flaş ışığından maksimum verim almayı sağlıyor.

Hız açısından da iddialı olan One X+, kamerayı sadece 0,7 saniyede aktif edebiliyor. Seri fotoğraf çekebilen HTC One X+, sıralı çekim modunda 99 fotoğrafı sırayla çekebiliyor.

One X+’ın ön kamerası yenileniyor ve 1.3 Megapiksel yerine 1.6 Megapiksel’e çıkartılıyor. Bu kamera da HTC’nin imaj çipi tarafından kontrol ediliyor ve kendisi en doğru ayarları başarılı bir şekilde yapabiliyor.

HTC One X’teki en çok eleştirilen noktalardan biri olan Pil ömrünü daha yüksek bataryayla azaltmaya çalışan HTC, bataryayı 2100 mAh seviyesine çekmiş durumda. Bu da telefona 12 saat 45 dakika konuşma süresi ve 360 saat bekleme süresi sunuyor. HTC One X+ için hazırladığımız video incelemeyi aşağıdan izleyebilirsiniz. One X+ hakkındaki tüm detaylara değindiğimiz video için iyi seyirler diliyoruz.

#video_6684#

HTC One X+ ile One X modeli arasında ana kamera konusunda herhangi bir farklılık bulunmuyor. Kamerasının performansını anlamak için bizim daha önce hazırladığımız ve İstanbul‘da HTC One X ile bir gün geçirdiğimiz içeriğe bakabilirsiniz. Ayrıca sırf güzel İstanbul fotoğrafları için bile bakmaya değer diyebilirim.

HTC One X’in Kamerası Neler Yapabilir?

Yukarıdaki içerikten kamera performansına bakabilirsiniz

{pagebreak::2}

Dış Görünüm:

HTC One X ile kasasında herhangi bir değişiklik bulunmayan One X+, biraz makyajlanmış bir şekilde geliyor. Ele yumuşaklık hissi veren kaplamayla komple çevrelenen One X+, daha şık ve ele daha rahat oturan bir hal alıyor.

One X modeline göre farklı olarak alt kısımdaki kapasitif tuşların üzeri kırmızı renkle boyanırken, arka kameradaki merceğin çevresinde de kırmızı çerçeveye yer veriliyor.

2100 mAh’lik batarya ve 64 GB’lık hafıza ile beraber artan devre elemanları telefonu birazcık daha ağırlaştırıyor. 130 gram yerine 135 gram ağırlığa sahip olan One X+, 8.9 mm ile ince bir yapıya sahip.

{pagebreak::3}

HTC One X+ Performans Testleri:

GeekBench:

Android 4.1 Jelly Bean, ve arttırılan işlemci frekansıyla beraber genel performansını arttıran HTC One X, GeekBench testinde başarılı bir grafik çiziyor.

{GRAPH::1407}

GLBenchmark: (Egypt 2.5 1080p OffScreen)

Adreno 320 GPU‘su, Apple‘ın A6 işlemcisindeki 3 çekirdekli GPU ile arayı diğer cihazlarla açıyor. Artık Galaxy S3 ve Note 2‘deki Mali 400 MP GPU‘su eskidi diyebiliriz.

One X+’taki hızlandırılan Tegra 3+ işlemcisi de artık bu testlerde yeni nesil çözümlerle pek yarışamıyor. Fakat Galaxy S3 ile yakın hatta denk sayılabilecek bir performans verdiğini söyleyelim.

{GRAPH::1408}

{pagebreak::4}

HTC One X+ Performans Testleri-2:

Antutu:

Antutu’da performansın One X ile aynı seviyede olduğunu görüyoruz. Belki Jelly Bean ile önceki sürümlerin bir uyumsuzluğu olabilir.

{GRAPH::1393}

Quadrant Standart:

Testte başarılı bir skor alıyor.

{GRAPH::1390}

{pagebreak::5}

HTC One X+ Performans Testleri-3:

Nenamark 2:

{GRAPH::1392}

Arttırılan grafik performansı meyvelerini veriyor. Galaxy S3 ile farkı kapatan One X+, daha etkileyici bir skorla karşımıza çıkıyor.

{pagebreak::6}

HTC One X+’ın Pil Tüketimi:

HTC One X+’taki batarya, normal günlük kullanımda 14 saati aşan bir ömür bizlere sunuyor. Ekran ışığını tam açmadığınız takdirde, cihaz iyi bir batarya süresi sunuyor diyebiliriz.

{pagebreak::7}

HTC One X+ Teknik Özellikler, Fiyat ve Sonuç:

Teknik Özellikler:

İşlemci: 4 Çekirdekli 1.7 GHz Nvidia Tegra 3 AP37

Ekran: 4.7 inç 768 x 1280 piksel Super LCD 2

Grafik İşlemcisi: GeForce ULP+

RAM / Depolama: 1 GB / 64 GB

Yazılım: Android 4.1.1 Jelly Bean + Sense 4+

Kamera: 8 Megapiksel LED flaşlı ana kamera + 1080p video kaydı

Ön Kamera: 1.6 Megapiksel

Kablosuz Bağlantılar: Bluetooth 4.0, NFC, Wireless, DLNA, Media Link HD, GLONASS destekli GPS, 3G

Batarya: 2100 mAh

SAR Değeri: ABD – Kafa bölgesinde 0.67W/Kg

Fiyat ve Temin Edilebilirlik:

Avea tarafından satışa sunulacak olan One X+, 2000 TL’ye peşin olarak alınabiliyor. Ayrıca Avea kullanıcılarına yaklaşık 300 TL değerindeki Beats Audio urBeats kulaklığı hediye ediyor.

Sonuç:

Ürünü 64 GB dahili hafıza, Beats Audio urBeats kulaklık ile bir bütün olarak düşündüğümüzde 2000 TL kesinlikle uygun bir fiyat.

Yapılan güncellemeler ortada. Kısa ve net birşey söylemek istiyorum o da One X+ geçtiğimiz sene satışa sunulsaydı, Galaxy S3 kesinlikle bu kadar yüksek satış rakamlarına ulaşamazdı. One X’in direkt olarak bu şekilde çıkması gerekiyordu.

Telefonun geriye kalan tek kötü özelliği ısınması. O da kimilerine göre çok önemsenmeyecek bir konu kimine göre çok önemli. Açıkcası Tegra 3 işlemcili başka cihazlarda kullandım ama onların bu kadar ısındığını görmedim. Bu sıcaklığın sebebi yüksek güç tüketimine sahip Super LCD2 ekranın olma ihtimali yüksek. Çünkü ekran ışığını sonuna kadar açtığınzıda hissedilir bir ısı artışı oluyor. Fakat ben telefon alacaklara bu modeli tavsiye ediyorum. Tamam işlemcisi en yeni nesil bir işlemci değil fakat piyasadaki pek çok telefondan iyi kamera ve müzik deneyimi sunuyor. Ekranı tartışmaya gerek yok. Kasa yapısı ve malzeme kalitesi de iyi. HTC‘nin burada yapması gereken tek şey güncellemeleri hızlandırıp, kullanıcılara güven vermek.

:: Sizce HTC One X+ mı Samsung Galaxy S3 mü?