Huawei ve Amerika sorunu hakkında siz değerli okuyucularımıza onlarca haber ulaştırdık ve bu konu özelinde günlerce konuştuk.

Bugün hâlâ devam eden kriz, son günlerde biraz olsun yumuşadı. O kadar fazla gelişme yaşandı ki bazı kişiler ilgili gerginliğin nasıl başladığını dahi unuttu.

Geçmişten günümüze, kronolojik bir şekilde, Huawei ABD ambargosu hususunda sizler adına derlediğimiz kilometre taşlarını şöyle bir incelemek ister misiniz?

Donald Trump’tan Huawei için sürpriz karar!

Donald Trump’tan Huawei için sürpriz karar!

En son bir ateşkes anlaşması ile yeşil ışık yakan Donald Trump, beklenen o resmi açıklamayı yaptı. Çin ABD gerilimi sona çok yakın. Peki, Huawei kara listeden çıkıyor mu? Gelişmeler olumlu.

Huawei Amerika krizi nedir?

Aslında pek çok kişi bu kavganın detaylarını biliyor ancak böylesine bir küresel hesaplaşmayı yeni öğrenen okuyucularımıza olayların nasıl geliştiğini çok kısa bir şekilde aktaralım. Amerika Birleşik Devletleri, Çinli iletişim ve teknoloji markalarına (Huawei ve ZTE gibi) “casusluk” ve “hırsızlık” sebeplerinden ötürü bir ambargo uyguluyor.

Huawei Amerika krizi

Ulusal güvenlik krizinin baz alındığı ambargo, en başta Huawei olmak üzere, Çinli şirketlere ekonomik anlamda zarar (yazılımsal ve donanımsal) veriyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın başını çektiği yaptırım, hükümet için ülkenin geleceğini korumakla eş değer. Bu yasaklama, dünyanın bir numaralı telekom tedarikçisi olarak görülen ve iki numaralı telefon üreticisi olan Huawei adına ilk değil.

Huawei CEO’su Ren: Bizi öldüremeyecekler

Huawei CEO’su Ren: Bizi öldüremeyecekler

ABD'de bir televizyon programına katılan Huawei CEO'su Ren Zhengfei, yaptığı son açıklamalarıyla dikkat çekti. Ren, programda Başkan Trump'a da seslendi...

Huawei Amerika krizi nasıl başladı?

Bu gerilimin atası olarak sayabileceğimiz bir olay 2012 yılında yaşandı. Obama dönemindeki yönetim, Huawei’ye ait olan donanımların kullanımını (Amerikan şirketlerine yönelik bir kısıtlama) yasaklamıştı. Günümüze dönersek, kavganın çıkış noktası bir liderler zirvesi.

2018 yılında Arjantin’de gerçekleştirilen G20 zirvesinde temelleri atılan bu kriz, Trump’ın Çin’e ek vergiler uygulayacağını açıklamasıyla başlamıştı. Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei’nin kızı ve firmanın Baş Finansman Danışmanı Meng Vanzhou’nun Kanada’da tutuklanması da olayın palazlanmasına sebep oldu.

Rusya’nın da politik çerçevede Çin’e destek vermesiyle birlikte saflar belli oldu. Daha fazla detaya girmeden, tarih – olay kalıbını kullanarak işler buralara kadar nasıl geldi hep birlikte bir bakalım. Olaylar, en baştan en sona doğru gittiği için zaman zaman bu yazının en son sayfasına uğramayı unutmayınız!

Huawei Amerika krizi nasıl başladı

Amerika Çin savaşı ekseninde Huawei Trump savaşı ne durumda?

Olayları sıralı bir şekilde anlatan kronoloji, 2018 senesinden başlayacak şekilde hazırlandı. Dilerseniz, iki süper güç (ABD ve Çin) ve iki güçlü isim (Huawei ve Trump) birbirlerinin hamlelerine nasıl karşılık vermişler bir görelim. Başlamadan önce hemen belirtelim: Bu içerik, ileriye dönük bir şekilde güncellenmeye devam edecektir. Böyle içeriklerin daha fazla gelmesini istiyorsanız, yorumlarda konuyla ilgili görüşlerinizi belirtebilirsiniz. İlerleyen sayfalarda daha önce Shiftdelete.net tarafından yapılan bazı haberleri de göreceksiniz. İyi okumalar.