Olaya Facebook da dahil oluyor! Rusya’dan Çin’e tam destek!
2 Haziran 2019: Huawei’nin, ABD’deki baskıların ışığında, kendi telefon üretim stratejisini yeniden gözden geçirdiği iddia edildi.
3 Haziran 2019: The Institute of Electrical and Electronics Engineers isimli teknik bir organizasyonu ekibi, Huawei raporları üzerindeki yasakları kaldırdığını ilan etti.
4 Haziran 2019: Teksas’ta, Huawei için açılmış olan mahkemenin ilk celsesi başladı.
5 Haziran 2019: Huawei başkanı, kendi şirketinin ABD ile “casus kullanmama garantisi” üzerine bir anlaşma imzalayacağını açıkladı.
6 Haziran 2019: Rus telekomünikasyonu, Huawei’ye tam destek verdi. Huawei, Rusya’nın 5G altyapısından sorumlu olacak. Buna ek olarak Avrasya ülkesi, Çin’e de bir 5G lisansı verdi.
7 Haziran 2019: Facebook, Huawei’nin kendi uygulamalarını önceden yüklemesine izin vermediğini açıkladı. Google ise Trump yönetimine Huawei yasağının ulusal bir güvenlik riski oluşturduğunu söyledi. Ayrıca, Huawei’nin Finansal İşler Müdürü Meng Wanzhou adına gerçekleştirilecek olan iade duruşması, Ocak 2020’de başlayacak.
10 Haziran 2019: Huawei, uygulama geliştiricilerine bir teklifte bulundu: “Uygulamalarınızı, AppGallery isimli mağazamızda paylaşın.” Bunun dışında Beyaz Saray yetkililerinden bazılarının, Huawei yasağına sıcak bakmadığı ve yine erteleme istediği belirtildi.
11 Haziran 2019: Huawei, dünyanın en büyük telefon satıcısı olmak adına daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu ve yeni dizüstü bilgisayarının duyurusunu süresiz olarak ertelediğini bildirdi.
12 Haziran 2019: Huawei, kendi marka patentini kendi işletim sistemine taşımaya başladı ve Verizon ile lisans konusunda kavga etti. Zira Çinli firma, Verizon’dan bir milyar dolar ödeme bekliyor.
13 Haziran 2019: Çin büyükelçisi, İngiltere’yi uyardı. Büyükelçi, İngiltere’nin, Huawei’yi 5G projesinden mahrum etme stratejisinde, yanlış ata oynadığını belirtti.
18 Haziran 2019: Huawei’nin patronu, ABD yasağının 30 milyar dolarlık bir düşüşe sebep olacağını düşündü ancak Microsoft, Çinli firmanın dizüstü bilgisayarlarını tekrar satma kararı aldı.
19 Haziran 2019: Huawei’nin CEO’su, 30 milyar dolarlık bir düşüsü umursamadığını açıkladı.
21 Haziran 2019: Huawei, ABD ile olan gerginliğin artmasıyla birlikte Çin’de üretilen yeni Nova 5 telefon üçlüsünü ortaya çıkardı ve Mate X katlanabilir telefonunu Eylül 2019‘da tanıtacağını ilan etti. Son olarak ABD, Çinli beş teknoloji şirketini daha kara listeye ekledi.
24 Haziran 2019: Çinli ekip, ABD yasağına rağmen 5G yatırımlarını artıracağını ve Meng Wanzhou davasını yakından takip ettiğini söyledi. Buna ek olarak Federal İletişim Kurulu’nda çalışan bir komisyoner, Huawei’nin ABD şebekelerinden derhal uzaklaştırılmasını istedi. Komisyoner, ayrıca, Trump yönetimine bir tavsiyede bulunarak şunu söyledi: ” Çin’i, 5G çalışmalarına dahil etmemeliyiz ve onlardan uzaklaşmalıyız.”
ABD’de Huawei konusunda derin çatlaklar meydana geliyor
25 Haziran 2019: Bazı Amerikan şirketleri, Huawei’ye mal satma konusunda Trump’ın ticari yasaklarını deldi. Bunun dışında kargo ve lojistik alanında etkili bir isim olan FedEx de Ticaret Departmanı’nı, Huawei paketlerinin dağıtımı konusunda, dava etmeye karar verdi.
27 Haziran 2019: Bir rapora göre Huawei çalışanları, Çin’in askerî araştırma projeleri üzerinde çalıştı.
29 Haziran 2019: Trump, bazı kısıtlamaları kaldırmayı kabul etti.
1 Temmuz 2019: Hükümetten bir yetkili, hafifletilen Huawei kısıtlamalarının yalnızca yaygın olarak kullanılan ürünler için geçerli olduğunu söyledi.
2 Haziran 2019: Huawei, gelecekteki telefonlarında Android‘i kullanıp kullanmayacağını bilmiyor. Kesin bir karar henüz verilmiş değil.
Yazımız burada sona eriyor. Burası, yeni gelişmeler oldukça güncellenecektir. Bizi takip etmeyi ve bu yazıya yorum atmayı unutmayın. Huawei Amerika krizi hakkındaki görüşlerinizi bekliyoruz.
Yazı çok güzel gidiyordu ta ki son 1 yıldaki gelişmelerin eklenmediğini görene kadar