Son zamanlarda adından sıkça bahsettiren marka Huawei Google Play Hizmetleri bulunmayan modeli Mate 30 Pro‘yu, Huawei Mobil Servisleri ile kullanıcılarla buluştu. Peki Huawei Mobil Servisleri ve Google Play Hizmetleri arasındaki farklar neler?
Huawei Mobil Servisleri mi Google Play Hizmetleri mi?
ABD ve Çin arasındaki ticari savaşın etkisini en çok yaşayan firma Huawei oldu. Google’ın lisans iptalinden dolayı uygulamaları kullanamayan Huawei Google Play yerine bir sistem geliştirdi. Android cihazlarda yer alan Google Play Hizmetleri‘nin yerine geçecek olan bu sistemle birlikte, Huawei telefonlar ihtiyaç duyduğu bütün özelliklere sahip olacak.
Her iki sistem incelendiği zaman bazı benzerlikler ve farklılıklar göze çarpıyor. Bunlardan ilki servislerin ikisinin de Android cihazlar üzerinde çalışması. Böylelikle her iki serviste bütün Android uygulamaları desteklenebiliyor. Servisleri birbirinden ayıran temel özellik ise uygulamaların telefona nasıl yüklendiği.
Google Play Servisleri‘ni kullanabilmek için bir Gmail hesabınızın bulunması gerekiyor. Ayrıca bu Gmail hesabıyla Google’ın kullanıcılarla buluşturduğu bütün uygulamaları kullanabilirsiniz. Ancak Huawei ID ile Google sistemlerine giriş yapılamıyor. Huawei servisinde ise Gmail ile hesap açma ve kullanma imkanı bulunuyor. Dileyen kullanıcılar Huawei üzerinden de hesap açabilir. Her iki sistem de telefonda bulunan fotoğrafları, rehberi, takvimi, notları, Wi-Fi seçenekleri ve ayarları bulutta yedekliyor.
Huawei‘nin burada Google‘a göre bir artısı bulunuyor. Google hizmetinde arama geçmişi ve mesaj yedeklemesi yapılmıyorken, Huawei‘de yedekleme işlemi mümkün. Google servislerinde bunu yapabilmek için üçüncü parti uygulama kullanmak gerekiyor.
Huawei Mobil Servisleri uygulama sayısı yeterli mi?
Bilindiği üzere Google hizmeti bulunan telefonlarda Google Play Store üzerinden uygulamalar indiriliyor. Huawei cephesinde ise App Gallery isimli hizmeti kullanmak gerekiyor. Google beklendiği üzere mağazasında daha çok uygulamaya sahip. Her telefon üreticisi kendi mağaza uygulamasını oluştursa da kullanıcılar Google Play Store uygulamalarını tercih ediyor. Marka mağazalarına ayrıca Samsung Galaxy Store da örnek verilebilir.
Ayrıca üçüncü parti mağazalardan da uygulama indirme imkanı bulunuyor. Bunların arasında Apptoid, APKMirror, F-Droid ve Amazon App Store öne çıkıyor. Huawei kullanıcıları istedikleri uygulamayı kendi mağazalarında bulamazsa, alternatif olarak bu mağazaları kullanabilir.
Bunlarla birlikte günlük hayatta kullanılan uygulamalar da Google Play Servisleriyle çalışıyor. Örneğin WhatsApp, sohbet yedeklerini Google Drive üzerinde saklıyor. Bunun dışında yedekleme olmadığından Huawei kullanıcıları sohbetlerinin yedeğini almakta sorun yaşayabilir.
Henüz sınırlı sayıda uygulamayı içeren Huawei App Gallery için çalışmalar devam ediyor. En popüler uygulamalar WhatsApp, Instagram, Facebook vb. uygulamalar yer almasa da kullanıcılar bu uygulamaları elle kurabilir. Ayrıca Huawei Mate 30 Pro‘ya Google Play Hizmetlerini elle kurma da yapılabiliyor.
Google servislerini kullanabilmek için illa ki gmail hesabına sahip olmak şart değil. Başka e-posta hesabı ile google’de hesap oluşturarak servisleri kullanma imkanı mevcut. Benim gmail hesabım yok ama kensi e-posta hesabımla google hesap oluşturdum ve bu hesapla google drive, youtube ve google play uygulamalarını kullanabiliyorum.
Alternatif olması rekabeti. Rekabet te kaliteyi getirir
Yalnız Google aramaları ve mesajları yedekliyor
Google de trupun etkisinde..
Bunu bi azletseler çok iyi olacak
Google çok hain bir kuruluş muş vay be
Google ürünlerini almamak gerekir
Yuh sana Googleeeee
Güzel bir ekosistem oluşturulmuş, bazılarının söylediği gibi “çöp” değil en azından.
Google play store tam bir çöplük uygulamaların bir çoğu ya ücretli , ya kararsız çalışan , yada reklam aracı olmuş. Eskiden Windows phone kullanmıştım uygulama sayısı azdı ama bari işe yarıyorlardı. Şimdi uygulamaları apk olarak dışarıdan yüklüyorum, ya arkadaş YouTube un arkaplanda çalışması olması gerekenken , getirdiler ama ücretli çok paragöz olmuş Google.