Teknoloji hayatımızın farklı noktalarına etki etmeye devam ediyor. Bu durumun karşımıza çıktığı son nokta ise faturalarımız oldu. Uzun zamandır geleneksel yöntemlerle belirlenen faturalar için düğmeye basıldı. Uzaktan sayaç okuma sistemi, çok yakında devreye girecek.
İBB, sayaçları uzaktan okuyacak teknolojiyi hayata geçiriyor. İSKİ, pilot bölgelerde başlayacak uygulamayla Haziran ayından itibaren sayaç verilerine kablosuz haberleşme yöntemiyle ulaşacak. Fiziksel sayaç okumalarda yaşanan sorunlar ortadan kalkacak.
İlk olarak su faturaları için uygulanacak
Fiziksel sayaç okumadaki sorunların aşılması için akıllı sayaçları gündemine alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), pilot bölgelerde ilk uygulamalara başlıyor. İlk etapta ise sadece su aboneleri için başlayacak uygulamaya, testlerin ardından doğalgaz sayaçları da dahil edilecek.
Pilot bölge olarak belirlenen Esenler ilçesi 15 Temmuz Mahallesi’ndeki TOKİ Konutları ile Beykoz ilçesi Riva Mahallesi’nde Düşler Vadisi Riva Konut Projesi’ndeki faturalar artık uzaktan okunacak. Esenler’de 2 bin 124, Beykoz’da bin 500 konutta Haziran ayından itibaren projeye başlanacak.
Hedef 20 bin akıllı sayaç!
Sistemin devreye girmesiyle birlikte İBB personel ve maliyet açısından önemli tasarruf ve verimlilik sağlayacak. Teknolojiyi hizmetlerine uyarlama ilkesiyle akıllı sayaç alt yapısını hayata geçirdiklerini kaydeden İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, 2022 yılında toplam 20 bin adet akıllı sayaca geçişi tamamlamayı planladıklarını paylaştı.
İstanbul genelinde belirli noktalarda test çalışmaları yaptıklarını aktaran Mermutlu, şu ifadeleri kullandı:
Akıllı sayaç projesiyle her ay abonenin konutuna giderek gerçekleştirdiğimiz okuma işlemlerini uzaktan yapabileceğiz. Yine açma-kapama gibi işlemleri de uzaktan gerçekleştirebileceğiz. Ayrıca İstanbullulara tüketim değerleri ile ilgili de anlık bilgi sunabileceğiz. Bütün bunları gerçekleştirirken hem zamandan hem de maliyetlerden ciddi bir tasarruf da sağlayacağız. Şu an test aşamasındayız. Verimli olması halinde İstanbul geneline yayılmasını hedefliyoruz
İBB iştiraki İSTTELKOM’un telekomünikasyon altyapı kısmını üstlendiği projede, LoRaWAN teknolojisi kullanılıyor. ’LoRaWAN’ haberleşme sistemini sayaç okuma, açma, kapama gibi işlemler uzaktan kontrollü bir şekilde yapılacağı aktaran İSTTELKOM AŞ Genel Müdürü Yücel Karadeniz, proje sayesinde saha iş gücü maliyetlerinde tasarruf elde ederek ekonomik katkılar sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
LORAWAN nedir?
LoRaWAN(Uzun Menzilli Geniş Alan Ağı) verilerin uzak mesafeye, çift yönlü, açık kaynak, güvenilir, düşük güç tüketimi ve maliyetle aktarılmasını sağlayan kablosuz IoT haberleşme teknolojisidir. Radyo frekans aralıklarını kullanan LoRa, açık alanda 15 km’ye kadar mesafede bağlantı kurabilirken, uç noktada bağlı cihazlar 8 yıldan 15 yıla kadar sorunsuz olarak iletişimi sürdürebilmektedir
mersinde benzer sayacı 2 aydır kullanıyoruz, gelip kendileri taktı
Belediye yi gerekli gereksiz bir dünya yandaşla dolduran ekrem efendi hangi yürekle o yandaşları işten çıkaracak
Kadir topbaşın belediyeye topladığı Belediyeye dahi gitmeyip evinden maaş alan personeli kovduğu gibi kovar sen merak etme
Buna gerek yok kontörlü telefon hattı gibi olmalı istediğim cihaza kartımı takıp kullanabilmeliyim bu şekilde kartımda bulunan elektrik su doğalgaz vs istediğim her yerde ve her ulaşılabilir hale gelir bunu yapmak zor olmasa gerek dağda bağda bir sürü su deposu olmasına karşın hepsinin ağzı bilinçsiz yada bilerek açık bırakıldığı için kör tapa vurulmuş halde susayan su içemiyor , umarım bu fikrimi gören bi yetkili olur kartımı evde bağda yada yaylada kısacası taktığım her cihazda kullanmak gayet iyi olur diye düşünüyorum.
Dediğiniz sistem boluda kullaniliyor pek kullanışlı değil
Gelişme diye ben buna terim teprikler inşallah başarılı bir uygulama olur
Sayac bakim va okuma parasi alin ama yine tamammi yoksa küserim
Devletin src belgesi kart ücreti alıp da kart basmadığı hatta bu kartada fiziksel olarak gerek duymadığı halde yine de bu ücreti aldığı gibi değil mi?
Peki sonunda sayaç okuma bedeli kalkaçakmı yoksa ikiyemi katlanacak ona göre bilelim ne tür bir kazık yecez sonuçta fatura hep halka kesiliyor.
Sayaçların parasını vatandaşlardan almasınlar da.
Gereksiz bir teknoloji. Neden depozitolu sistemin daha mantıklı olduğunu anlamakta zorluk çekiyorlar ki. Depozitolu sistemde ücretini odedigin kadarını kullanırsın. Belli bir miktarda avans tanımlı olduğundan kullanıcı istediği dolum yapar ve sayaç okuma derdi olmaz zaten.Teknolojiside daha ucuzdur.
Sayaç okuma bedeli alınmayacak sa gayet güzel ama hep bedel alıp hemde gelmeyeceklerse hiç gerek yok