Ahşap, eski çağlardan beri yapı malzemesi olarak kullanılsa da, modern dünyada hala inşaat sektörünün vazgeçilmezi. Michigan Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, inşaat sektöründe geleneksel beton ve çeliğin yerini alabilecek Çapraz Lamine Ahşap (CLT) üretiminde büyük bir devrim yapmaya hazırlanıyor. İşte detaylar…
Çok katlı bina inşaatlarında Çapraz Lamine Ahşap (CLT) yapı malzemeleri kullanılıyor
Çapraz Lamine Ahşap, katmanlar halinde ahşap ve reçine birleştirilmesi ile üretilen oldukça sağlam bir yapı malzemesi. Genellikle çam, ladin ve köknar gibi yumuşak ağaçlardan yapılan CLT, artık sert ağaçlarla da üretilmeye başlıyor.
Michigan Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları bu malzemeyi sert ağaçlardan (akçaağaç, meşe, huş) üretmeyi başardılar. Bu yeni yöntem, inşaat sektöründe daha güçlü ve dayanıklı yapılar inşa etmenin kapılarını açtı.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre, binalar ve inşaat sektörü, küresel ısınmaya neden olan kirliliğin yüzde 37‘sinden sorumlu. Bu, dünyamızın geleceği için büyük bir tehdit. Sert ağaçlardan üretilen Çapraz Lamine Ahşap, bu ‘karbon yoğun’ beton ve çeliğin yerini alarak çevresel etkiyi büyük ölçüde azaltabilir. Yani bu, daha çevreci ve daha sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım.
Sert ağaçlardan üretilen Çapraz Lamine Ahşap’ın Kuzey Amerika Üretim Standardı’ndan onay alması gerekiyor. Onay süreci tamamlandığında, bu malzemenin inşaat sektöründe yaygınlaşması bekleniyor. Bu birkaç yıl içinde gerçekleşirse, ahşap inşaat malzemeleri pazarında büyük bir patlama yaşanabilir.
Michigan Eyalet Üniversitesi’nde orman ekonomisi profesörü olan Raju Pokharel, “Onay geldiğinde, sert ağaç bulunan eyaletlerin ekonomisi için iyi olacak,” diyor. Talep arttıkça fiyatlar biraz yükselebilir, ancak ahşap fiyatları üzerinde büyük bir etki yaratmayacaktır.
Araştırmacılar, betonu ve çeliği daha az karbon yoğun hale getirmek için de çalışmalara devam ediyor. Beton üretim sürecinde hava kirliliğini yakalayarak betona entegre etmek veya çelik üretim sürecini tamamen yeniden düzenlemek gibi yöntemler araştırılıyor.
Ahşap, yüzyıllardır inşaat malzemesi olarak kullanılıyor. Ancak modern inşaat teknolojileriyle birleştirildiğinde, sürdürülebilir ve çevre dostu bir alternatif haline geliyor. Çapraz Lamine Ahşap (CLT), gerçekten de çevre dostu ve sürdürülebilir bir alternatif. Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Zaten dünyada orman katliamı tam gaz devam ederken bir de bu çok güzel bir haber
Mısırların nil nehrinden taş çektiği gibi siz de amazonun balta girmemiş ormanlarından ağaç çekersiniz.mısırlar dünyanın yedi harikalarından birini yarattı.Biz gelecek nesillere hiçbir şey bırakmadan dünyayı tüketiyoruz .Gelecek nesillerin bize gıptayla bakacak bir eserimiz yok.
Aynen katılıyorum.
Yedi harikalarını yarattılarda ne oldu. Öbürtarafta bir faydasi oldu mu? Onların umrunda bile değil.😂
Öbür tarafta tabiki de faydası oldu ne ekersen onu biçersin bu her yerde geçerlidir
Küstüm sowda latif doğan ile düet yapan halam nezakete slm
Plantasyon ile dunya ormanlari cogaliyor: BIR KES , yerine, mevsine gore BILIMSEL OLARAK 3-4-5 Dik.
iste PLANTASYONSYON
Katılıyorum.
Yaşlı ağaçlar kesilip çıplak bölgeler fidanlanıp plantasyonla eko sistem bozulmadan ormanlar genç kalabilir
Bı ateşten yansın tüm bina Allah korusun
Ahşap çare de değil hem maliyet de çok başka bir teknik dizayn lazım ama ne bilmiyoruz hem hafif olmalı hem dayanıklı yanmaz malzeme olmalı bir element mesela yanardağ patlamalarından çıkan tortu hafif bunu şekillendirerek dayanıklı malzeme yapılabilir çelik ve çimento katkısı ile
İsiyalitim izolarin etrafına ızgara döşeyip sıva vurup beton tarzı yapıyorlar ızgaralar birbirine kitli bu statik yay gorevini görüyor güzel gibi
Düşünceniz yanlış. Menfaat ve nefsin olduğunu düşünüyorum
Selamlar
bilmediğiniz bir konuda sizi bilgilendirme yapmak istedim.
Bu Ahşap evlerde dünyada endüstriyel ormanlar yapılıyor.
Bu ormanlar yıllar önce faaliyete geçmiş, sadece kesilmek için yetiştirilen ormanlardır.
Türkiye’de bu tam olarak böyle olmasada, yeni yeni başlıyor.
Onun için yorum yapmadan önce ilk önce konuyu bir araştırın sonra yorum getirin
Bu ahşapları üretecek olanların ağaçları kendileri yetiştirmeli.
Aynen
Ağaç katliamı. Ayrıca yanma tehlikesi var bu binaların.
Çok akıllısın bunu senden önce düşünemişler
Ahşap malzemeler bir çok malzemeye göre çok daha dayanıklıdır yangına karşı. Özel solüsyonlar ile yangına karşı dirençleri ciddi manada arttırılıyor.
Ahşap tüketimi doğayı ciddi tehdit altına sürüklüyor. Ağacın yok edilmesinin endüstriyel ayağı ahşap kullanımıdır ve acil olarak önlenmelidir. Dünya bu kadar ahşap kullanımını kaldıramaz.
Evet dünyada her binaya yetecek kadar beton var ama bu kadar ahşap yok
Depreme dayanıklı olur
Neden?Ağaçlar adam etmez mi?
Ömrünün nekadar olduğu önemli. Sonra çok katlı binalarda en büyük sorun yangın. Yangın çıkması durumunda bütün bina kül olur. Diğer yandan çoğu zeminden su çıkar. Zeminden su gelmesi gibi durumlar veya kanalizasyon patlaması gibi durumlarda ağaca bir defa su değdimi çürür gider
Müthiş bir buluş .
Ayrıca depremlerde enkaz altında kalındığında ölüm olaylarını maksimuma indirecegide bir gerçek .
Deprem falan olsa ne olacak birde bı yerde en ufak bir yangın çıksa Allah korusun bina komple yanar ve diğer yakın çevresinde hep böyle ahşap binalar olursa yangın onlara da sıçrarsa yangını çok zor durdururlar
kafayı yediler yazık o kadar ağaca, tmm betonda çözüm değil ama en azından uzun ömürlü yenilenebilir bir malzeme ile 3d yazıcılar kullanılarak hem zamandan hem işçilikten tasarruf ettirecek çözümler lazım.
Bu uygulama ormanların yok olması demektir
Uyduruk haber maketini değil aslını haber yapın
katılıyorum
Yangın çıkarsa evler kül olur gider
Kalan son ağaçları da keseceğiz ama buda çevre dostu bir eylem diyor.
Çok katlı ahşap binayı görsele koymuş depremden bahsediyor yangınlar dan bi haber..
Haberi okurken kendimi kötü hissettim.
Ne hale geldik.
Yangın a karşı direnç nedir.Taşima kütlesi demir ve betona göre orantsi kaçtır?
Dünyada ağaçların yok olma hızı ikiye katlanacaktır.
Bunların malzemesi artık ağaçtan yapılıyor. Ayrıca içine yanmayan madde konuyor. Yani yangın tehlikesi hiç yok. Buraya yazanlar biraz daha okuyup kültürlerini sorgulasınlar derim
Ahşap yapı çok iyi olur enerji tasarrufu depreme dayanıklı yalnız ahşap malzeme yangına maruz kalırsa çok vahim sonuçlar olur ama teknoloji bunuda başarır yanmaz malzeme ile donatılır bence daha güvenli bir yaşam olur o zaman tercih edilir.
Şimdi tam oldu kalan ormanlarıda bitirelim
Ağaç poulasyonunu arttırır
Bilinenler tam aksine,yangınlarda ahsap çelikten daha güvenlidir,1000cderecelik ısıda çelik yumuşama yapar ve iskelet bütünlüğünü kaybederek çöker,oysaki kaliteli ağaç yüzeysel yanarak kömürlerin ve iskelet bütünlüğünü bozmaz,
Kalifiyeli yetişmiş ustaları nerden bulacaklar
Tabiki Türkiye’den
Tamam be ya.
Güzel
Komiksiniz ya
Bu seferde insanlar o yükseklikten düştüğü için hayatlarını kaybedecekler.
Tek katlı yapınca noluyo yermiş yok dünya üzerinde
Sığamıyorum koskoca dünyaya bir avuç insan!
İnsanların yedii et için hayvanları öldüren küresel ısınma muhabbeti ile ilgili bina yapmak için ağaçları kesmek ne kadar mantıklı ağaçların yapılan binaların yangına karşı çok zarif olduğunu unutmamak lazım
Yangın riski ne olacak?
Çok güzel, sağlıklı olur
Mantıklı bence yandığı zaman moloz derdi olmaz
zombi virusu sart insan sayisi fazla. tek katli mustakil ev az insan cozum .bir de prezervatif kullanmak sart
Ahşap Lamine Edilirken Katmanlar Arasına KarbonFiber Elyaf Koyulursa Bence Dayanıklılık Çok Daha Fazla Artar…
Orman varlığına verilecek zarardan bahseden yok, tam bir saçmalık, beton celik olmasa orman varlığı 30 yılda biter, marsa dönüşürüz
ağaç sektöründen haberi olmayan tüm cahiller yorum yapmış
yangına karşı dayanıklılık?
Çok güzel ve deprem korkusuyok sağlıklı iyi olur
Yangında kaç dakikada kaç aileyi sokakta bırakacak hiç düşündünüzmü 2 katlı ahşap olurda beş kat düşünemiyorum facialar yaşanabilir akıl işi değil bence
Denizden biliyorum ahsap bakimi zor ancak dogru malzeme kullanilirsa recine boya yada hasarilardan arindirabileccek ahsap epoksi gibi diger malzemelerden daha saglam olacagi kesin ve uzun omurlu olabilir.Tesekkur ederim.
O değilde Halk otobüsü bu binaya çarpsa sizde ne olur ya bırakın bu işleri
Orman katliamı betonla da ahşapla da son hız devam…
Ağaç diken mi var ki atalarımızın diktiği çamlara köknarlara göz diktiniz? Zaten ormanlar azaldı. Böyle yanlış fikir veren bir haber olmamalı.
Ahşap tüketimi doğayı ciddi tehdit altına sürüklüyor. Ağacın yok edilmesinin endüstriyel ayağı ahşap kullanımıdır ve acil olarak önlenmelidir. Dünya bu kadar ahşap kullanımını kaldıramaz.
İşlenmemiş taş kullanın. Yerkürenin yüzde atmışı taş. Çelik üretimi karbon salınımına neden olur ama geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Ahşap da yanınca karbondiokside dönüşür.
Ahşap kullanımı doğa katliamıdır!
Daha hızlı büyüdüğü için yumuşak (İğne Yapraklı) ağaçlardan CLT-GLULAM ve bununla bina üretimi zaten yapılıyordu. Sert ağaçlardan yapılması daha yavaş büyüdüğü için, orman sürdürülebilirliği açısından riskli. Eğer bu riskler hesaplandıyda, ahşap binaların avantajı çok fazla. Yeni nesil daha güzel ortamlarda yaşayacak, depremlerde ölmeyecek demektir…
10 yıla son ağacı kesmiş oluruz:))
Son leopar sazanını ben yakaladım diye heycanla resim paylaşan Batmanlı gibi olucaz
Clt hakkında daha fazla bilgi nasıl edinebiliriz
Bu konuda geri dönüş sağlayabilir misiniz
Çok kötü ormanları yok etmek için bir sebep daha olur. Ayrıca tuğla tekniği ile yapılan binalar çok katlı olmamak üzere binalar böyle yapılmalı.
A1 yanmazligj nasıl çözecekler
Maalesef,deprem ulkesindeyiz, daha az can kaybı olacağını hatta belkide olmayabilecegini de düşünüyorum.Aslinda bu kadar fazla eşyaya da gerek yok .Koltuk lazım,vitrin lazım, ağır yatak çeşitleri v.s. İhtiyacı giderecek kadar olsun yeter.Super fikir,süper proje.Bu arada ,ağaçların gereken çeşitlerinin üretimi artarsa ,kazanç kapısı olur.
Tahtakurusu olan ve vücutta kaşıntı kızarıklık gibi deri hastalıklarının baş gösterdiği günlere dönüs sinyali olacağını düşünüyorum. Sağlıklı olmayacaktır.
Hızlı gelişen ağaç türlerini kullanmak gerekiyor örneğin PAULOWNIA ağacı. Ayrıca Paulownıa ağacı hem hafif hemde 450 dereceye kadar uyuşmadığı için can da kurtarır.
Ez azından tüm ara bölmeleri Paulownia Ağacından olabılır.
Kesildikten sonra tekrar sürgün vermesi ve bu durumun defalarca tekrar edilebilir özelliği Paulownianın ne kadar SÜRDÜRÜLEBİLİR olduğunu gözler önüne seriyor.
00905368667747
009647504212157
pavlonia@hotmail.com
Cevre kirliliğinin önlenmesi ve depreme dayanıklı olmasi
Ağaçlar doğayı Yok etme yazık bence yapılmasın 🤬🤬🤬🤬🤬
Süper😍
Bazilari sacma sapan konuşuyor ! Her agac kesilmiyor yerine yenisini koyarsan olur bir meyve gibi düşünün. Ben bi işi yapıyorum
Yangın konusunda neler yapıyorlar malum ahşap çabuk tutuşur eğer bir fikriniz yoksa benim var
Yangın konusunda neler yapıyorlar malum ahşap çabuk tutuşur taş suyu ile yıkanır ise yanma imkansız hale gelir ama pahalı bir yöntem
Merhaba, Mevcut yetişmiş ağaçlardanmı olacak? özelmi yetiştirilecek? çürüme riski nedir? bakımı nasıl olacak? bakım gerektiriyormu? Ömrü nedir? Maliyet betona göre nasıl? Midyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım.
Mükemmel sonuna kadar devam.
Merhaba, Mevcut ağaçlardanmı yapılacak özelmi yetiştirilecek? Çürümeye karşı bakımı nasıl olacak? Ömrü kaç yıl olacak? Yangına dayanıkllılığı nasıl olacak?
Çok saçma,bir orman katliamı yapılır iki ahşaptan yapılmış bina yangın esnasında küle döner çok kolay yanar.maliyet işçilik fazla olur.ahsap bir evde böceklerle yaşam çabası özellikle tahta kuruları
Derde tasaya bak
Evet her nekadar çevre dostu ve sağlam olsada iklim değişikliği ve sorumsuzluk bu binalarda büyük yangınlara yol açabilir ve eğer yanında da böyle ahşap bina varsa o da yanar ve o da yanını yakar ve böyle böyle zincirleme döngü oluşur bu da fazla can kaybına neden olur.
Küresel ısınma Küreselcilerin koca bir yalanıdır. Adamın özel jeti, özel yatı küresel ısınmaya neden olmazken, inek küresel ısınmaya neden oluyormuş. Karbon ayak izi azaltmak dediği sensin. Seni azaltacaklar
İllaki insanları ust uste koyacaklar. Para hersey degil.
Bir Kalem bir kağıt için dünyanın reklamını yapılıyor ama inşaata gelince sınırsız kullanılıyor sağlamda değil
Hem milyonlarca ağaç kesiceksin, hemde bunlarla ev yapıp “ekolojik denge sağlıyoruz” diyeceksin….
Yarın o evde gaz maskesi ile oturursun ancak
Bence sağlamlaştirilmis plastikten olmalı hem yanmaz hem usutmez hem depreme dayanıklı rutubet olmaz hem geri dönüşüm olarakta yapilir ,bu ağaçları çok kesmekte ormana doğaya zararlı diye düşünüyorum .
Yangın riskini hesapladılar mı acaba alt katlarda oluşacak bir yangında tüm bina çöker
Çok güzel olur. Bence yani hem ekonomik yönden.hem çevresel hemde sağlık yönünden dünyaya farklı bir pencere açar
Bu olsa olsa maket olur. Saçmalamayın kardeşim
Bence en mantıklı olan demir en azından ormanlar katledilmez
Yangın riskine çözüm bulmaları gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca kasırga, hortum gibi iklim olaylarına dayanması gerekir. Amerika’da evler ahşap olduğu için sanırım, kasırgaya dayanmıyor. Belgesel programlarda görüyoruz, ahşap bina kurşunla delik deşik oluyor, güvenli gelmiyor. Depremin gücüne beton bile dayanmıyor.
İnekleri de karbondioksit salınımından sorumlu tutuyorlar ve yapay eti öneriyorlardı. Şimdi de orman ahşap apartman mı? Hiçbir ahşabın beton kadar sağlam, dayanıklı ve güvenli olacağını düşünmüyorum.
Eskiye dönüş en sağlıklı Yapı tarzı ama her yıl bakımı var biraz maliyetli olur
En ekonomik, saglik acisinda iyi, hizli ve kolay gunumuzdeki en yeni teknoloji ile insa edillebilen insaat yontemi ahsapdir.
Güzel fikir. Ama yeni ağaclar böyütmək gerekir
Eskiye dönmemiz lazım. Taş yapılar asırlardır ayakta. Birçok deprem gördügü halde ciddi bir hasar almıyor. Bunlarla uğraşmaktansa taş yapı geliştirilse çok daha iyi olur. Dünyanın heryerinde hammadesi var. Ayrıca yazın serin, kışın sıcak. Ayrıca yalıtımıda gerek yok.
Çok güzel olur
Dünyayı yaşanmaz hale getirmek için elinizden geldiğince kesin yaktirin kesin sonra çölleşme var deyin bu ne perhiz bu ne lahana turşusu
Banane olum banane lan
AVANTAJLARI : 1- Evet Isınma konusunda betonarmeye göre evin içi çok soğuk olmayıp, ısıttığında çok az bir enerjiyle kısa sürede evin içini ısıtabilirsin, evin içinin soğuması çok uzun sürede gerçekleşir, ısı kaybı pek olmaz ısıdan tasarruf edersin.
2- Ahşap bir ev betonarme bir eve göre insan sağlığı açısında son derece daha sağlıklı bir ortamdır.
3- Deprem gibi doğal bir afette ( Yangın hariç ) betonarme binaya göre hayatta kalma şansın çok çok yüksektir, can kaybı olsa bile çok çok az olacaktır, 10 binlerce yada 100 binlerce can kaybı olan bir depremde bile can kaybı belki 300, 500 kişi ile sınırlı kalabilir,
DEZAVANTAJLARI : 1- Büyük küresel çapta ağaç orman katliamı olur, buda başlıca iklim değişikliğine ve küresel ısınmaya varıncaya kadar olumsuz etkileri olur.
2- Hayvanların doğal yaşam alanları gün geçtikçe yok olur, ekosisteme, doğanın dengesine olumsuz etkileri büyük olur.
3- Dünya her geçen gün çölleşmeye doğru gider.
4- Ahşap Binada yangın olasılığını düşünmek bile istemiyorum, ahşabın ateşe karşı zaafı ortada, olası bir yangın felaketinde adeta cehennemi yaşarsın, yangın kısa bir sürede tüm binayı saracaktır ve koca bina KıpKızıl bir ateş topuna döner, tüm binadaki bütün katlardaki herkes kızıl alevlere teslim olur, hem diğer yakında bulunan diğer binalarada yangın çok kolay sıçrayabilir ve binalar birbirine yakınsa domino etkisi gibi binadan binaya yangın yayılacaktır, söndürme çalışmaları bina tamamen kül olduğunda gerçekleşmiş olacaktır, kurtulma şansın eğer şanslıysan kömür haline gelmiş bir şekilde kurtarılman olacaktır şanssızsan küle dönüşmüş olarak kurtarılman olacaktır ☠
Avantaj, dezavantajları daha da olabilir, benim aklıma gelenler şimdilik bunlar, şahsi fikrim çok katlı olmayan depreme dayanıklı betonerme binalar yapılması. Hem doğayı katlediyorsan eğer, yine yerine koyabilmelisin, eğer kestiğin ağaçların yerine yenisini koyamıyorsan ozaman kesmeyeceksin, kesiyorsan bir ağaç yerine 100 fidan dikmelisin ki kestiğinden daha fazlasını yerine koyabilmelisin. Tıpkı hazır para yemek yerine, sürekli çalışıp birikim yapmak gibi, eğer bunu yapmazsan iflas edersin, o yüzden eğer kesmek zorundaysan yerine daha fazlasını mutlaka koymalısın, vesselam.
Daha çok ağaç kesilecek iken nasıl çevre dostu olabiliyor
İtfaiyecilerin işi artık daha zor …
Allah korusun ama bi yangında çıra gibi yanan binadan sağ kurtulmak imkansız gibi bir şey…