Harvard ve MIT’deki araştırmacılar, belki de imkansız bir hedefe ulaşmak için ortak bir çalışma başlattılar. Kurulan araştırma ekibinin hedefi insan beyninin, gördüğü nesnelerin ne olduğunu algılayabilme yeteneğini taklit etmek. Yani bir insan nasıl gördüğü bir nesnenin ne olduğunu algılayabiliyorsa, bilim adamları da bunun bilgisayarlar tarafından yapılabilmesini sağlamaya çalışacaklar. Ancak bunu yapmak, söylemek kadar kolay değil.
Araştırmacılar, insan beyninin bu yeteneğini bilgisayarlarda kullanabilmek için moleküler biyolojide kullanılan tekniklerden birini bilgisayar teknolojisine uygulamak için kolları sıvadılar. Beynin görsel verileri işleyiş sistemine benzer bir model oluşturmak isteyen araştırmacılar, olası binlerce model arasından en uygun olanı belirleyebilmek için biyologların, uygun bakteri modellerini belirlemek için kullandıkları eleme yöntemini kullanacaklar.
Bu yöntemi uygulayabilmek için grafik işlemcilerin gücüne güvenen araştırmacılar, bu işlemcilerin paralel işlem yapma gücünün kendilerine büyük bir avantaj sağladığını belirtiyorlar. Proje üstünde çalışan araştırmacılar, yaptıkları işin anlaşılmasını sağlamak için bir video hazırlamışlar. Bunu izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
:: İnsan beyni taklit edilebilir mi?
Hoşgeldin terminator.