Beslenme alışkanlıkları, çevreye uyum gibi nedenlerle insan ömrü son yüzyıllarda artış gösterdi. ancak yapılan son araştırmalar, insan ömrü için maksimum bir sınır olduğunu gösteriyor.

115 yaş: insan ömrü için sınır

Albert Einstein Tıp Koleji bilim insanları tarafın yürütülen ve sonuçları Nature’da yayımlanan araştırma, insanların yaşam süresi hakkında ilginç veriler oluşturuyor. Beslenme alışkanlıklarımızdaki değişim, sağlık teknolojilerindeki ilerleme ile insan ömründe geçmişten günümüze önemli ilerleme yaşandı. Ancak yapılan bu araştırma, yaşam için maksimum bir limit olduğunu ortaya koyuyor.

1 milyon yaşındaki insan fosili!

1 milyon yaşındaki insan fosili!

Avrupa’nın en eski insan fosili, İspanya’da bir arkeolojik çalışma sırasında bulundu. Neredeyse 1 milyon yaşında olan Avrupa’nın en eski insan fosili, biyolojik tarihimize ışık tutacak.

122 yaşında hayatını kaybeden Jeanne Calment isimli bir kadın, dünyada en uzun yaşayan insan gibi görünüyor. Yapılan araştırmalara göre bu rekorun şimdi ve gelecekte geçilebilmesi oldukça zor görünüyor.

38 farklı ülkeden nüfus ölüm verilerini araştıran bilim insanları, yaşam süresindeki en büyük artışın 20. yüzyıl başlarında yaşandığı, 1980’lerde 99 yaşta sabit kaldığı sonucuna vardı. Farklı ülkelerde bu durumun hemen hemen aynı olması ilginç bir istatistiği ortaya çıkarıyor. Örneğin; Fransa, Amerika ve İngiltere’de 1970-1990 yıllarında en uzun yaşayan insan yaşı her yıl artış göstermiş. Ancak 1990’ların ortası itibariyle bu yaş sınırı 115’te sabit kalmış. Veri tabanının bütününe bakıldığında 115 sınırının sabit olduğu görülüyor.

insan ömrü

68 yaşındayken ölme ihtimaliniz yüzde 2, 76 yaşındayken yüzde 4 ve 97 yaşındayken ölme ihtimali yüzde 30 olarak tespit edilmiş. 105. doğum gününüzden sonra bir sonraki yaşınızı görme ihtimalinizin yüzde 50 olduğu belirtiliyor.

Ancak bu konuda görüş ayrılıkları da mevcut. Max Planck Nüfus Bilimi Enstitüsü’nden James Vaupel, Japonya ve İtalya gibi ülkelerde bu yaş sınırının henüz sabitlenmediğini söylüyor.