Bilindiği gibi iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modelleri Apple’ın en yeni A17 Bionic işlemcisine ev sahipliği yapacak. Apple, A17 Bionic işlemcinin ilk sürümünün TSMC’nin N3B işlemi kullanılarak ürettiriyor. Ancak 2024 yılındaki ikinci nesil A17 Bionic için işler değişebilir.
Apple, A17 işlemciler için verimsiz bir üretim süreci kullanacak
Apple’ın iPhone 16 modellerinde kullanılması beklenen A17 Bionic için farklı planları var gibi görünüyor. Son gelen bilgilere göre Apple, A17’yi gelecek yıl N3E işlemi kullanarak üretecek. Şirketin verimliliğin çeşitli maliyet sorunları nedeniyle böyle bir karar aldığına inanılıyor.
N3B, TSMC’nin Apple ile ortaklaşa oluşturulan orijinal 3nm üretim süreci olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan N3E ise diğer birçok TSMC müşterisinin kullanacağı daha basit, daha erişilebilir bir üretim süreci olacak. Apple, daha düşük verimliğine rağmen bu üretim süreci ile birlikte maliyetleri önemli oranda düşürmeyi hedefliyor.
N3E, N3B’den daha az EUV katmanına ve daha düşük transistör yoğunluğuna sahip. Bu da işlemcinin daha düşük verimlilik ile çalışmasına neden oluyor. Ancak daha hazır bir üretim süreci olması nedeniyle N3E’nin daha iyi performans sağlayebileceği de konuşuluyor.
Apple, başlangıçta N3B’yi A16 Bionic çip için kullanmayı planlıyordu üretim süreci zamanında hazır olmadığı için şirket mevcut işlemcilerinde N4’ü kullanmak zorunda kaldı. Apple gelecek nesil A18 ve A19 işlemcilerinde de muhtemelen N3 üretim sürecini kullanacak.
Görünen o ki, standart iPhone 16 modelleri batarya performansı ile beklenen verimliliği sağlamayabilir. Bakalım maliyet uğruna verimlilikten feragat edecek olan Apple, bu hamlesinin karşılığını alabilecek mi? Peki siz iPhone modelleri ve A17 Bionic işlemci grubu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Daha 15 çıkmadan 16 yı konuşuyorsunuz