Bugün gece saatlerinde İstanbul ve çevre illerde hissedilen şiddetli bir deprem meydana geldi. Konunun ardından Kandilli Rasathanesi, AFAD ve İçişleri Bakanlığı gibi ilgili kurumlardan ilk açıklamalar yapıldı. İşte detaylar…
İstanbul’da korkutan deprem! Merkez üssü Düzce
Bugün gece 04:08 sularında Düzce’de yaşanan, 10.6 km derinlikte meydana gelen ve 6.0 büyüklüğündeki deprem için Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü merkez üssü olarak Düzce’nin Sarıdere-Gölyaka ilçesini işaret etti. Tam konumunu aşağıdaki görselde görebilirsiniz.
Henüz deprem sonucunda meydana gelen hasar durumu, yaralı veya can kaybı olup olmadığı netleşmedi. İçişleri Bakanlığı ve AFAD yetkilileri başta olmak üzere ilgili kurumların depremin merkez üssüne gittikleri bilgisi paylaşıldı.
Deprem anında yapılması gerekenler
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.
- Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
- Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.
- Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, Düşmemek için sabit bir yere TUTUN
- Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.
- Balkona çıkılmamalıdır.
- Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
- Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.
- Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.
- Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.
- Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır.
- Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.
- Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.
- Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.
- Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.
- Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
hiç pozisyonumu bozmadım izlediğim videoyu izlemeye devam ettim …
Evde muhabbet kuşları var. Deprem anına yakın ben uykuda iken birden çırpınmaya başladılar. Işığı açtım 5-10 saniye sonra deprem oldu. İstanbul’dayım bu arada.
“İstanbul depremle uyandı!” Türkiye sadece İstanbul’dan ibaret ne de olsa, Ankara, Bursa, İzmir’de de aynı görüntüler yaşanmış kimin umrunda; dimi(!)
Başlık
Düzce ve çevre illerde hissedilen deprem! diye olucak deprem düzcede oluyor istanbulda hissediliyor sadece
bizde bişey olmadı çok şükür.
Amerikan tarzı, müstakil ve ahşap’tan binalarda oturmaya başladığınız da. ABD’de hazırlanan ve ingilizceden çevrilen çök-kapan-tutun tarzı depremden korunma yöntemlerini gönül rahatlığı ile uygulayabilirsiniz. Ülkemizdeki boş tuğla, jips tuğla ve betonarme evelerde, apartmanlardaysanız. Dua-Şükür-Salavat şeklinde korunmaya çalışın. Evet, bu bina depreme dayanıklımı acaba diye sormak için geç kaldınız: Bu soru depremden önce, binayı satın almadan önce, kiraya çıkmadan önce sormanız lazımdı.