Akıllı telefonlar günlük yaşamımızda yanımızdan ayrılmayan eşyalar arasında yer alıyor. Özellikle pandemi sebebiyle evlere kapandığımız günlerde mobil oyunlar, sosyal medya veya film izleme gibi aktiviteler telefon başımızda geçirdiğimiz süreyi artırıyor.

Her ne kadar Android ya da iOS platformlarında ekran sürelerini ayarlamaya yardımcı özellikler yer alsa da geliştirilen mobil uygulamalar hem ekran süresini azaltmaya daha teşvik edici hem de daha kullanışlı olabiliyor.

Ders çalışma alışkanlığını geliştiren uygulamalar

Ders çalışma alışkanlığını geliştiren uygulamalar

Moralsizlik, ders çalışma alışkanlığını olumsuz etkiliyor. Tamamen olmasa da, bir şekilde derslerinize odaklanmayı kolaylaştıracak uygulamaları derledik.

Telefon ekran süresini bu uygulamalar sayesinde azaltabilirsiniz

Forest, size telefonunuza bakmamaya teşvik ederek daha verimli çalışmanızı ya da gerçek hayatta sosyalleşmenizi sağlayan bir uygulama. Geçici bir süreliğine telefonunu bırakıp gerçek hayattaki önemli şeylere odaklanmak istiyorsan Forest’te sanal bir tohum ekerek işe başlayabilirsiniz.

Zaman geçtikçe bu tohum büyüyerek bir ağaç haline geliyor. Ama telefonunu kullanmadan duramaz ve uygulamadan çıkarsan ağacın kuruyor.

https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2021/02/universite-ogrencilere-yardimci-uygulamalar-4.png

Telefonunla dikkatini dağıtmayı bırak, kendini motive et ve daha çok şey başar fikirlerine inanan uygulama 2018’de birçok ülkede ödüle layık görüldü. İşin motive edici kısmı uygulama içinde kazandığınız coin’leri gerçek ağaçların dikilmesi için harcayabiliyor olmanız.

AppBlock ile telefondan uzaklaşın

Rahatsız edici uygulamaları ve web sitelerini engellemenize ve ekran zamanınızı azaltmanıza yardımcı olan bir uygulama olan AppBlock, uygulamada belirli bir saat ve tarih ayarlayabilirsiniz. Bu süre geçtikten sonra engellenen uygulamalara veya web sitelerine tekrar erişilebiliyor.

https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2021/05/iste-telefon-ekran-suresini-azaltmaya-yardimci-uygulamalar-ab.jpg

Profilinizi, bulunduğunuz yere bağlı olarak belirli bir Wi-Fi bağlantısına göre etkinleştirmek üzere ayarlama seçeneği de bulunuyor. Böylelikle iş yerinizdeki ya da evinizde Wi-Fi ağına bağlandığınızda belirlediğiniz profile göre uygulamalar kısıtlanıyor ya da tekrardan erişime açılabiliyor.

QualityTime ile Android cihazlarda ekran sürenizi tespit edebilirsiniz

QualityTime, akıllı telefonunuzda ve favori uygulamalarınızda ne kadar zaman harcadığınıza ilişkin gerçek zamanlı raporlar almanızı sağlayan, eğlenceli ve kullanımı kolay bir Android uygulamasıdır. Ayrıca saatlik, günlük ve haftalık özet raporları sayesinde toplam kullanımı ve uygulamaları izleyerek akıllı telefon etkinliklerinizin analizini sizlere sunuyor.

Uygulama, kendi zaman kısıtlamalarınızı ayarlamanıza olanak tanıyor. QualityTime’da oluşturduğunuz profiller, bildirimleri engellemeniz ve otomatik yanıt metin mesajlarıyla telefon görüşmelerini reddetmeniz için seçenekler sunuyor. Ayrıca, önemli kişilerden gelen çağrılara izin vermek ve bu sınırlı dönemlerde belirli uygulamalara erişime izin vermek için istisnalar tanımlayabilirsiniz.

Reklamsız uygulama sevenler için: AntiSocial

AntiSocial uygulamasını rakiplerinden ayıran en dikkat çekici özelliği platformda reklama yer verilmemesi. Ayrıca cep telefonunuzu diğer insanlara kıyasla ne kadar kullandığınızı da görebiliyorsunuz. AntiSocial, cep telefonu kullanımınızı engellemenizi ve kontrol etmenizi sağlayan araçları sunuyor.


Rakiplerine kıyasla basit ve kolay arayüzü ile kullanıcı karşısına çıktığını iddia eden AntiSocial, pil ömrü ve veri kullanma konusunda oldukça hassas olduğunu dile getiriyor.

Farklı modlarla ekran süresini azaltmak için: ActionDash

Telefon-yaşam dengenizi bulmanıza ve telefon bağımlılığınızın üstesinden gelmenize yardımcı olduğunu iddia eden ActionDash; favori uygulamalarınızda ne kadar zaman harcadığınızı göstererek, uygulama kullanım limitlerini belirlemenizi sağlıyor. Ayrıca konsantrasyon modunu kullanarak kendinizi daha iyi kontrol etmeye ve verimliliğinizi artırmanıza yardımcı oluyor.


Konsantrasyon modu: Dikkat dağıtıcı uygulamaları tek bir dokunuşla duraklatmanıza olanak tanıyor. Böylece işlerinize daha iyi odaklanmanızı sağlıyor. Ayrıca, işteyken, okuldayken veya evdeyken konsantrasyon modunu otomatik olarak açabilir ve dikkat dağıtıcı unsurları azaltmak için bir profil oluşturabilirsiniz.

Veri gizliliğine önem verenler için: YourHour

YourHour uygulaması, telefon kullanımınızı izlemenize ve kontrol etmenize yardımcı oluyor. Aynı zamanda telefon bağımlılığı kategorinizi de öğrenmenize yardımcı olacak çeşitli eğlenceli ve kullanıcı dostu özellikler sunan YourHour’un gösterge paneli, tek bir yerde tüm temel bilgileri görmenizi sağlıyor.

Uygulama, kullanım süresi ve kilit açma sayısı gibi verilerinizi takip ediyor. Bu sayede bugünün ve geçmiş 7 günlük aktivitenizin karşılaştırmalı bir tablosunu sunuyor. Son 7 günlük kullanımınıza göre YourHour uygulaması sizin için bağımlı ya da ekran süreninizin az olduğunu belirliyor.

Uygulama bildirimlerinizi veya çağrıları engellemiyor ve kullanıcılarının zamanın en iyi hakimi olmasını istediğini iddia ediyor. Ayrıca YourHour uygulaması hiçbir veriyi kaydetmiyor. Bu nedenle tüm verileriniz telefon hafızasında saklanıyor ve uygulamanın kurulmasından bu yana verilerinizi excel formatında dışa aktarabiliyorsunuz.

Nomofobinin önüne geçmek için: Digitox

Modern dünyanın bir bozukluğu olarak kabul edilen ve telefonla ya da bilgisayarla temas olmaması halinde oluşan rahatsızlık-endişe anlamına gelen Nomofobi’ye dikkat çeken Digitox; dijital alışkanlıklarınızı anlamanıza yardımcı oluyor. Ayrıca istediğiniz uygulamalar için kullanım sınırları da sunuyor. Böylece belirlediğiniz limit aşımında telefonunuzda uyarı ekranı beliriyor.


Uygulama bazında kullanım süresi, bugün, dün ve son 7 gün için kullanım raporları, aşırı kullanım uyarıları, gün içerisinde alınan toplam bildirim sayısını gösteren uygulama pil dostu olmasıyla ön plana çıkıyor. Ayrıca gizliliğinize saygı duyduğunu belirten Digitox; uygulamada gördüğünüz her şeyin telefonunuzda kaldığını belirtiyor.