Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve toplam 10 şehrimizin derinden etkilendiği 7.6 ve 7.7 depremlerinin etkileri devam ediyor. Pek çok insanımızın enkaz altında kalmasıyla birlikte, vatandaşlarımız da ellerinden geleni yapmaya çalışıyor. Öyle ki bugün yapılan duyuruyla İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nden deprem için yapılan uygulamanın haberi geldi.
İTÜ, internet bağlantısız enkaz dinleme uygulaması geliştirdi!
Deprem bölgesinde enkaz altında kalan depremzedelerin sesini ayrıştırabilmek için yeni bir uygulama geliştirildi. İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde yapılan çalışma sonucu, indirmeye ve internet bağlantısına gerek duyulmayan bir web sitesinde enkaz dinleme uygulaması yapıldı. Bu uygulama, frekans ayarı yapılarak insan sesini dış seslerden ayırt edebiliyor. Ayrıca yapılan kayıtlar cihazınızda kayıtlı tutuluyor.
Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’nın derinden etkilendiği deprem sonucunda enkaz altında kalan depremzedeler için bu uygulama büyük önem taşıyor. Şu anlık bazı IOS cihazlarda çalışmadığını belirtelim.
Uygulamaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ayrıca uygulamada bulunan bazı uyarılar şu şekilde:
- Bu uygulama internet bağlantısı olmadan çalışabilir.
- Yapılan kayıtlar cihaz dışına yollanmaz.
- Kazanç ayarıyla sesi yükseltebilirsiniz.
- Alt ve üst frekans ayarları ile insan sesinin dışındaki sesleri filtreleyebilirsiniz.
- Mikrofon erişimine izin verdikten sonra cihazınızı sabit bir yere koyup kayıt tuşuna basın. Mümkün olduğunca sessiz kalın.
- Dur tuşuna bastıktan sonra yaptığınız kayıt aşağıda gözükecektir.
Uygulama verimsiz, yani çalışmıyor. Denediniz mi bilmiyorum ama el şıklatma sesi bile insan sesini bastırıyor.
Ayrıca seçeneklere dijital terimler yazmak yerine herkesin anlayabileceği terimler yazmamışlar. Kullanacak olanlar teknoloji bilginleri değil.
Bir an önce geliştirip, o kazanç alt üst frekans v.s. yazan yerleri insan sesi, dış ses ayarı artık neyse bilgisiz insanların anlayabileceği kelimeleri eklemeleri gerekiyor.
Alt kısma da kısaca bilgilendirme yazmaları lazım. Bir sürü şeyler yazmışlar, soğukta, zor şartlarda nasıl okuyup anlasın onları.